De ce se spune „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

20.09.2022
De ce se spune „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

Cine nu a auzit măcar o dată un cântăreț sau un moderator de televiziune care face probă de microfon, pentru a se asigura că gadgetul funcționează? Vorbitorii de limba română sunt tentați, atunci când utilizează un microfon, să facă proba spunând „Doi-zece, doi-zece”. Totuși, de unde vin aceste numere și de ce verificarea microfonului se face astfel?

De ce se pronunță „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

Testul „Doi-zece, doi-zece” la microfon îi ajută extrem de mult pe oamenii de la sunet să-și dea seama dacă microfonul (dispozitivul care transformă vibrațiile sonore în oscilații electrice) este reglat cum trebuie din punct de vedere al sunetelor joase, cât și din punct de vedere al sunetelor înalte. După ce vorbitorul pronunță „numerele magice”, colegii de la sunet fac setările necesare.  Revenind, care este legătura cu aceste două numere?

Ei bine, se pare că pronunția numărului „doi” dă basul, adică sunetul cel mai grav al unui acord muzical. Acesta se aude foarte jos. Prin „zece” se verifică notele înalte. Astfel, când vorbitorii pronunță „doi-zece, doi-zece”, aceștia verifică basul și notele înalte. Totul dintr-o singură pronunție. Totodată, prin „Doi-zece, doi-zece” se testează și volumul microfonului, nu doar frecvențele.

Când a apărut primul microfon?

Nevoia unui microfon a apărut atunci când vocea umană avea nevoie de un volum sporit pentru a se adresa unui public mai larg. Primul microfon inventat a fost microfonul cu carbon, scrie geeksquare.ca. David Edward Hughes l-a dezvoltat independent în Anglia și Emile Berliner și Thomas Edison în Statele Unite ale Americii. În anul 1827, Sir Charles Wheatstone a fost prima persoană care a inventat sintagma de „microfon”.

Care este cel mai scump microfon?

Cel mai scump microfon din lume este un microfon cu tuburi Telefunken U 47 original, piesă de colecție. Acest model a fost lansat pe piață în 1947. Deși a fost înlocuit de U 67 cu performanțe superioare în 1960, acest microfon este extrem de apreciat printre colecționari. Prețul unui astfel de microfon este de 20.000 de dolari, scrie moneyinc.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot