De ce se spune „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

20.09.2022
De ce se spune „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

Cine nu a auzit măcar o dată un cântăreț sau un moderator de televiziune care face probă de microfon, pentru a se asigura că gadgetul funcționează? Vorbitorii de limba română sunt tentați, atunci când utilizează un microfon, să facă proba spunând „Doi-zece, doi-zece”. Totuși, de unde vin aceste numere și de ce verificarea microfonului se face astfel?

De ce se pronunță „Doi-zece, doi-zece” la proba de microfon?

Testul „Doi-zece, doi-zece” la microfon îi ajută extrem de mult pe oamenii de la sunet să-și dea seama dacă microfonul (dispozitivul care transformă vibrațiile sonore în oscilații electrice) este reglat cum trebuie din punct de vedere al sunetelor joase, cât și din punct de vedere al sunetelor înalte. După ce vorbitorul pronunță „numerele magice”, colegii de la sunet fac setările necesare.  Revenind, care este legătura cu aceste două numere?

Ei bine, se pare că pronunția numărului „doi” dă basul, adică sunetul cel mai grav al unui acord muzical. Acesta se aude foarte jos. Prin „zece” se verifică notele înalte. Astfel, când vorbitorii pronunță „doi-zece, doi-zece”, aceștia verifică basul și notele înalte. Totul dintr-o singură pronunție. Totodată, prin „Doi-zece, doi-zece” se testează și volumul microfonului, nu doar frecvențele.

Când a apărut primul microfon?

Nevoia unui microfon a apărut atunci când vocea umană avea nevoie de un volum sporit pentru a se adresa unui public mai larg. Primul microfon inventat a fost microfonul cu carbon, scrie geeksquare.ca. David Edward Hughes l-a dezvoltat independent în Anglia și Emile Berliner și Thomas Edison în Statele Unite ale Americii. În anul 1827, Sir Charles Wheatstone a fost prima persoană care a inventat sintagma de „microfon”.

Care este cel mai scump microfon?

Cel mai scump microfon din lume este un microfon cu tuburi Telefunken U 47 original, piesă de colecție. Acest model a fost lansat pe piață în 1947. Deși a fost înlocuit de U 67 cu performanțe superioare în 1960, acest microfon este extrem de apreciat printre colecționari. Prețul unui astfel de microfon este de 20.000 de dolari, scrie moneyinc.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot