De ce se mănâncă pește de Florii? Tradiții și obiceiuri

15.04.2022
De ce se mănâncă pește de Florii? Tradiții și obiceiuri

Floriile reprezintă intrarea Domnului în Ierusalim. O sărbătoare ortodoxă extrem de importantă, ce se celebrează cu o săptămână fix înainte de Paște. Anul acesta, pe 17 aprilie ne bucurăm și îi sărbătorim pe toți cei cu nume de flori: Camelia, Florentina, Laur, Viorel, Iris, Violeta și … lista poate continua. Tot în această zi, românii au mai multe obiceiuri, printre care și faptul că se mănâncă pește. 

De ce se mănâncă pește de Florii

Este deja știut că în postul Crăciunului sunt mai multe dezlegări la pește decât în cel al Paștelui. Ei bine, de Florii, în zi de mare sărbătoare, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Tradiția spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește, iar de atunci, în popor, se crede că peștele consumat de Florii are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Preparate pe bază de pește de Florii

După multe zile de post, un moment în care se pot consuma preparate din pește este ideal, un răsfăț pe măsura așteptărilor. Iar peștele se poate găti într-o multitudine de moduri, de la aperitive, antreuri, preparate la grătar cu salată verde de primăvară, totul pentru o zi în care să ne gâdilăm papilele gustative. Și putem face un exercițiu simplu de imaginație cu o masă bogată de pește: un crap la cuptor pe pat de legume, simplu de făcut și ușor pentru digestie, mai ales după restricțiile impuse de post. 

Alte traditii de Florii

Ziua de Florii este considerată o zi sfântă, cei care au ținut post se pot împărtăși, iar tradiția spune că vor avea noroc, sănătate și relele nu se vor atinge de ei.

De altfel, în ziua de Florii, credincioșii se duc la biserică cu ramuri de salcie, ce sunt sfințite și mai apoi puse la icoane, la pomii fructiferi pentru a da rod bogat sau chiar la ușa casei pentru a se feri de rele. Se spune că aceste ramuri alungă răul, ajută la vindecarea bolilor și aduc belșug în gospodărie. Totodată, acestea se păstrează până la următoarea sărbătoare de Florii atunci când vor fi înlocuite. 

Ba mai mult decât atât, în unele zone ale țării, gospodinele coc plăcinte de post, ce sunt împărțite apoi nevoiașilor.  Un alt obicei știut din bătrâni, este că oamenii urmăresc vremea de Florii, pentru că se consideră că așa va fi și în ziua de Paște. 

Și poate cel mai important, Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), cea mai importantă de dinaintea Paștelui, o săptămână de rugăciune și analiză spirituală. 

Așadar, bucurați-vă de cei dragi cu nume de flori, stați la masă împreună și… alegeți o rețetă de pește delicioasă pentru a vă simți cu adevărat bine!

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot