De ce se mănâncă pește de Florii? Tradiții și obiceiuri

15.04.2022
De ce se mănâncă pește de Florii? Tradiții și obiceiuri

Floriile reprezintă intrarea Domnului în Ierusalim. O sărbătoare ortodoxă extrem de importantă, ce se celebrează cu o săptămână fix înainte de Paște. Anul acesta, pe 17 aprilie ne bucurăm și îi sărbătorim pe toți cei cu nume de flori: Camelia, Florentina, Laur, Viorel, Iris, Violeta și … lista poate continua. Tot în această zi, românii au mai multe obiceiuri, printre care și faptul că se mănâncă pește. 

De ce se mănâncă pește de Florii

Este deja știut că în postul Crăciunului sunt mai multe dezlegări la pește decât în cel al Paștelui. Ei bine, de Florii, în zi de mare sărbătoare, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Tradiția spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește, iar de atunci, în popor, se crede că peștele consumat de Florii are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Preparate pe bază de pește de Florii

După multe zile de post, un moment în care se pot consuma preparate din pește este ideal, un răsfăț pe măsura așteptărilor. Iar peștele se poate găti într-o multitudine de moduri, de la aperitive, antreuri, preparate la grătar cu salată verde de primăvară, totul pentru o zi în care să ne gâdilăm papilele gustative. Și putem face un exercițiu simplu de imaginație cu o masă bogată de pește: un crap la cuptor pe pat de legume, simplu de făcut și ușor pentru digestie, mai ales după restricțiile impuse de post. 

Alte traditii de Florii

Ziua de Florii este considerată o zi sfântă, cei care au ținut post se pot împărtăși, iar tradiția spune că vor avea noroc, sănătate și relele nu se vor atinge de ei.

De altfel, în ziua de Florii, credincioșii se duc la biserică cu ramuri de salcie, ce sunt sfințite și mai apoi puse la icoane, la pomii fructiferi pentru a da rod bogat sau chiar la ușa casei pentru a se feri de rele. Se spune că aceste ramuri alungă răul, ajută la vindecarea bolilor și aduc belșug în gospodărie. Totodată, acestea se păstrează până la următoarea sărbătoare de Florii atunci când vor fi înlocuite. 

Ba mai mult decât atât, în unele zone ale țării, gospodinele coc plăcinte de post, ce sunt împărțite apoi nevoiașilor.  Un alt obicei știut din bătrâni, este că oamenii urmăresc vremea de Florii, pentru că se consideră că așa va fi și în ziua de Paște. 

Și poate cel mai important, Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), cea mai importantă de dinaintea Paștelui, o săptămână de rugăciune și analiză spirituală. 

Așadar, bucurați-vă de cei dragi cu nume de flori, stați la masă împreună și… alegeți o rețetă de pește delicioasă pentru a vă simți cu adevărat bine!

Foto: Pexels.com

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot