De ce scandinavii sunt atât de înalți?

14.02.2022
De ce scandinavii sunt atât de înalți?

Înălțimea umană este un concept complicat. Majoritatea dintre noi asociază a fi înalt cu a avea gene bune. Înălțimea este atractivă și poate reprezenta un semn de putere pentru multe culturi. Popoarele scandinave se numără printre cele mai națiunile cu o medie ridicată de înălțime. Care sunt factorii care influențează înălțimea scandinavilor?  Unii oameni de știință susțin că înălțimea unei persoane ar putea fi corelată chiar și cu speranța de viață.

De ce scandinavii sunt atât de înalți?

Înălțimea unor națiuni, cum ar fi danezii, norvegienii sau suedezii, depinde de mai mulți factori, inclusiv de gene, evoluție și chiar de alegerile dietetice.

Problemele legate de îngrijirea sănătății și accesul la anumite alimente au cauzat încetinirea creșterii în diverse părți ale Asiei, în timp ce localnicii scandinavi au acces la o calitate excelentă a vieții, la sprijin pentru sănătate și la alimente.

Studiul înălțimii, cunoscut sub numele de Auxologie, spune că motivul principal pentru care o persoană este înaltă este genetica. Studiile au arătat că danezii, în special, au câștigat înălțime într-un ritm rapid în ultimul secol.

Cercetarea indică faptul că danezii sunt în prezent cei mai înalți oameni din țările nordice și sunt, de asemenea, al cincilea cel mai înalt popor din lume. Acest lucru sugerează că genetica daneză bună este consecventă în țară.

Cu toate acestea, cercetătorii cred, de asemenea, că factorii de mediu au un impact dincolo de influența ADN-ului. Pe de altă parte, bărbații și femeile suedezi, care au fost cândva cei mai înalți din lume, au coborât în ​​clasament, scrie Scandification.

Potrivit oamenilor de știință care examinează înălțimea umană, genele sunt o componentă valoroasă în înțelegerea înălțimii potențiale a unei persoane. În Scandinavia, mulți oameni sunt descendenți ai vikingilor, care erau destul de înalți (în medie în jur de 170 cm) pentru acea vreme.

Genele, totuși, nu pot explica schimbările de înălțime pe care le-au observat specialiștii de-a lungul timpului în Scandinavia.

Înălțimea este moștenită și este ceva care, fără îndoială, provine într-o anumită măsură din gene. Înmulțirea de-a lungul anilor a afectat înălțimea medie a aproape fiecărei comunități, deoarece multe locații din lume sunt de acord că înălțimea este un factor atractiv pentru un partener.

Experții cred că, deși o treime din înălțime ar putea fi atribuită geneticii, restul se aliniază cu factorii de mediu, cum ar fi accesul la alimentația și îngrijirea medicală potrivite.

Scandinavia, cu conceptele sale despre lucruri precum hygge (termen norvegian și danez care face referire la confort și prietenie) și clasarea sa printre cele mai fericite regiuni din lume, este bine situată pentru a oferi genul de mediu de care oamenii au nevoie pentru a crește.

Totul, de la poluare, la substanțele chimice din alimentele pe care le consumăm, ne poate schimba înălțimea. Accentul scandinavului pe viața verde și pe alimentația sănătoasă ar putea fi cheia pentru a determina înălțimea cetățenilor.

Mai mult decât atât, regiunea scandinavă are acces la mult mai multe soluții pentru o sănătate bună decât multe alte părți ale lumii, inclusiv spații largi deschise pentru exerciții și zile de lucru mai scurte.

În prezent, scandinavii nu sunt cei mai înalți oameni din lume. Deși atât suedezii, cât și danezii au încercat să ajungă în vârf în trecut, olandezii și letonii se remarcă drept cei mai înalți oameni din lume.

Țările cu cei mai înalți oameni:

Prin urmare, pentru a fi mai înalți precum scandinavii ar trebui mai puțină expunere la substanțe chimice periculoase și toxine și mai mult acces la peisaje frumoase pentru plimbări, o nutriție excelentă și o sănătate bună.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot