De ce salută soldații cu mâna dreaptă dusă la tâmplă?

12.06.2019
De ce salută soldații cu mâna dreaptă dusă la tâmplă?

Unul dintre cele mai populare saluturi din lume este cel al soldaților. În absolut toate statele lumii, indiferent de cultură, religie sau zona geografică, soldații execută salutul numai cu mâna dreaptă. Totuși, care este povestea acestui gest?

Obiceiul cu pricina își are originea încă din Evul Mediu, din perioada faimoaselor întreceri între cavaleri cunoscut și sub denumirea de turniruri. În multe dintre întreceri, cavalerii își alegeau câte o femeie frumoasă în numele căreia luptau. La finalul confruntării, atunci când primeau premiul, cavalerii duceau mâna la frunte, gest ce simboliza că își apără ochii de strălucirea orbitoare a frumuseții celei pentru care se înfruntaseră.

Mai există o variantă potrivit căreia salutul s-ar fi născut în Evul Mediu, atunci când cavalerii îşi ridicau vizierele în semn de prietenie față de adversar și pentru a-şi arăta identitatea. Acesta ar fi obiceiul care stă la baza salutului modern.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Sunt și voci care afirmă că salutul își are originile în Imperiul Roman. Din păcate, nu sunt dovezi care să susțină și acest lucru.

Ulterior, anii au trecut și militarii britanici au adoptat apoi un salut care presupune poziţionarea mâinii în dreptul tâmplei, cu palma în sus, acelaşi pe care îl folosesc şi ofiţerii Forţelor Aeriene Regale. Românii salută asemeni militarilor americani, cu palma în jos.

Marina Regală Britanică foloseşte o altă versiune, în care palma este orientată în jos. Care este explicația? Promotorii acestui salut pleacă de la ideea că mulţi dintre cei care lucrează pe vapoare au palmele murdare, iar afişarea lor ar fi o ruşine.

Cum vorbeau soldații români în vreme de război? Ce erau „scroafele”?

Participarea României în Primul Război Mondial a început pe data de 28 iulie 1914 și s-a încheiat patru ani mai târziu, în 1918. Întrucât în tranșee erau soldați din toate regiunile țării, aceștia s-au adaptat și și-au construit propriul limbaj. Soldații vorbeau codificat și așa s-a născut „argoul” războiului.

Astfel, când venea vorba despre armele trupelor inamice, acestea erau redenumite. Tunurile erau denumite „Costică”, gloanțele dușmanilor se numeau „picături de stomac” și grenadele inamice erau denumite „cartoafe franțuzești”. Mitralierele mai erau supranumite de către soldații români ca fiind „scroafe”. Când venea vorba despre pierderi umane, acestea erau catalogate ca fiind „furturi la înghesuială”. Dacă un soldat își pierdea o mână se spunea „i-au furat o mână”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot