De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?

24.01.2025
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?

Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic interesant pe care oamenii de știință l-au descoperit recent.

Atunci când mama înoată, ea rupe tensiunea superficială a apei și creează valuri de care beneficiază micile rățuște. O rățușcă ce înoată singură trebuie să consume mai multă energie pentru a traversa suprafața apei. Totuși, urmând-o pe mama lor, apare un fenomen cunoscut sub numele de interferență distructivă: valurile create de mamă ajută la împingerea rățuștei înainte, reducând considerabil efortul ei.

Acest efect se transmite și celorlalte rățuște din șir, permițându-le să înoate cu mai multă eficiență și cu un consum redus de energie.

De ce nu toate rațele pot să zboare?

În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea oferă oamenilor ouă, carne și pene. Cu toate acestea, pe malurile lacurilor sau râurilor, sunt prezente rațele sălbatice care zboară distanțe lungi. De ce nu toate rațele au capacitatea de a zbura?

Industria cărnii de rață este considerată una populară care poate aduce venituri substanțiale dacă este făcută cu grijă și atenție. Toate rațele au atât capacitatea de a merge pe pământ, dar și de a zbura. Pentru a nu risca pierderea animalelor din fermă sau curte, este indicată tăierea aripilor periodic.

Aceste păsări sunt înzestrate cu capacitatea de a zbura. Cele care cresc în mediul sălbatic se lovesc periodic de nevoia de a călători pe distanțe lungi sau de a fugi de prădători. Cu toate acestea, rațele sălbatice nu se confruntă cu aceste pericole, fiind protejate de oameni și primind apă și mâncare constant.

Există și fermierii care alegă să hrănească rațele mai mult decât este necesar. Rațele care sunt supraponderale zboară cu mari dificultăți sau deloc. Metoda mâncării suplimentare pentru rațe riscă să creeze boli pentru animale dar și diferite patologii ale viitorilor pui.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot