De ce potcoava unui cal este considerat a fi un simbol al norocului?

10.09.2018
De ce potcoava unui cal este considerat a fi un simbol al norocului?

La nivel mondial există tot felul de superstiții cu privire la simboluri aducătoare de noroc. Unul dintre acesta este faimoasa potcoavă, un adevărat talisman aducător de noroc. Care este legătura potcoavei cu norocul?

Explicațiile sunt multiple și trebuie spus de la bun început că simbolul potcoavei este întâlnit atât în Europa, Statele Unite ale Americii, dar și la egipteni și islamici.

Unii asociază potcoava cu norocul întrucât, în trecut, meseria de fierar era considerată a fi extrem de norocoasă pentru că era la mare căutare. În plus, potcoavele erau confecționate din fier, un simbol al rezistenței și al forței.

Cine a fost, de fapt, „Noroc”? De ce nu e bine să zicem „Hai, noroc!”

Englezii au o legendă care explică de ce faimoasa potcoavă este aducătoare de noroc. Legenda spune că, în trecut, Sfântul Dunstan, patronul fierarilor, era de profesie fierar. Deși își vedea de treaba sa, Sfântul Dunstan era ispitit de Diavol, deghizat într-o femeie frumoasă.

Într-una din zile, Diavolul i-a cerut Sfântului Dunstan să-i potcovească animalul. Duncan s-a prefăcut că este de acord și când clientul său nu a fost atent, l-a potcovit pe Diavol. Necuratul l-a rugat pe sfânt să îi scoată potcoava. Se pare că Sfântul Dunstan a fost de acord să îl lase să plece, cu o singură condiție: să jure că nu va mai intra niciodată în vreo casă ce avea atârnată o potcoavă deasupra uşii. Diavolul s-a învoit și de atunci se pare că potcoava este asociată de englezi cu norocul.

De unde vine expresia „o întorci ca la Ploiești”?

Conform practicii, se pare că o potcoavă este cu adevărat norocoasă dacă este una uzată sau căzută de pe copita unui cal bătrân. Aceasta devine și mai norocoasă dacă este găsită pe drum. Obiceiul mioritic spune că cel care găsește potcoava trebuie să o ia cu mâna dreaptă, se scuipe unul dintre capete şi să-și pună o dorinţă. Apoi, acesta trebuie să arunce potcoava peste umărul stâng, fără a mai privi înapoi unde a căzut. În final, găsitorului i se va îndeplini dorința.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot