De ce poartă francezii berete?

22.09.2022
De ce poartă francezii berete?

Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume. Parisul este destinația preferată a turiștilor, însă există și alte zone care atrag oamenii prin arhitectura clădirilor, gastronomia desăvârșită și cultura plină de efervescență. Cei care au reușit să ajungă măcar o dată în Franța au putut observa că foarte mulți oameni pe stradă poartă berete. De ce oare este acest accesoriu specific francezilor?

Istoria beretei

Bereta este o piesă de îmbrăcăminte, la modă, pe care foarte mulți oameni o asociază cu Franța. Aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și sunt dovezi care atestă utilizarea ei în Europa de Vest chiar din Epoca Bronzului (3.200 – 600 î. de Hr.). Înainte de a fi numită „beretă”, această pălărie plată a fost asociată cu țărănimea și cu persoanele cu venituri mici. Bereta era ieftină și practică, putând proteja ușor capul persoanelor de vremea nefavorabilă.

Purtarea beretei de culoare albastră a început să ia amploare după anul 1889 când militarii francezi au început să le poarte la uniforme. Vestimentația a prins repede la public în Franța și, ulterior, în toată Europa. În timp ce bereta albastră avea o nouă semnificație, cea neagră a rămas un simbol al țăranului și a claselor inferioare pe aproape tot continentul.

Odată cu trecerea timpului, în secolul al XX-lea percepția s-a schimbat, iar prin 1920 foarte mulți oameni în Franța purtau berete negre, fiind o adevărată modă șic. Piesa vestimentară a fost purtată de poeți, scriitori, artiști și celebrități precum Ernest Hemingway și Edith Piaf. Cu toate că beretele au început să fie purtate peste tot în lume, acestea au fost legate în special de locuitorii din Hexagon.

De-a lungul timpului, bereta a fost asociată cu multe lucruri, însă în prezent când cineva se gândește la acest obiect vestimentar cei mai mulți își imaginează un pictor francez care realizează lucrări de artă pe străzile Parisului. Această formă de pălărie plată este și va rămâne una dintre cele mai interesante și populare obiecte vestimentare de acoperit capul, au scris cei de la hatrealm.com.

Ce este bereta?

Bereta este un tip de pălărie rotundă, moale și scundă, confecționată de obicei din pâslă. Și-a obținut popularitatea în Evul mediu fiind purtată atât de oameni de rând, cât și de militari. Astăzi, este purtată pe larg de adepții stilului retro și rămâne un element vestimentar în armatele mai multor țări ale lumii, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 23 septembrie este cea de-a 266-a zi a calendarului gregorian și a 267-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 99 de zile. În noaptea de 22 spre 23 septembrie are...
Cele mai noi articole
Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?
Mai ai o șansă la Fazan! Ce cuvinte din limba română încep cu „PT”?
Pasionații de jocuri de cuvinte, așa cum este și celebrul FAZAN, au motive de bucurie și nu vor mai avea probleme atunci când trebuie să compună un cuvânt care trebuie să înceapă cu grupul... citește tot
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?
Situațiile de criză sunt perioade din viața unei societăți pe care puțini și le doresc. Din punct de vedere istoric, au fost mai multe perioade de război în lume, decât a fost pace. Fie că... citește tot
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
De ce în Cernăuți se vorbește limba română?
Cernăuți sau Cernivți este un oraș situat în proximitatea vestică a Ucrainei. Atestarea istorică a orașului a avut loc în 1408 când încă aparținea Principatului Moldovei. Deși este un... citește tot