De ce poartă francezii berete?

22.09.2022
De ce poartă francezii berete?

Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume. Parisul este destinația preferată a turiștilor, însă există și alte zone care atrag oamenii prin arhitectura clădirilor, gastronomia desăvârșită și cultura plină de efervescență. Cei care au reușit să ajungă măcar o dată în Franța au putut observa că foarte mulți oameni pe stradă poartă berete. De ce oare este acest accesoriu specific francezilor?

Istoria beretei

Bereta este o piesă de îmbrăcăminte, la modă, pe care foarte mulți oameni o asociază cu Franța. Aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și sunt dovezi care atestă utilizarea ei în Europa de Vest chiar din Epoca Bronzului (3.200 – 600 î. de Hr.). Înainte de a fi numită „beretă”, această pălărie plată a fost asociată cu țărănimea și cu persoanele cu venituri mici. Bereta era ieftină și practică, putând proteja ușor capul persoanelor de vremea nefavorabilă.

Purtarea beretei de culoare albastră a început să ia amploare după anul 1889 când militarii francezi au început să le poarte la uniforme. Vestimentația a prins repede la public în Franța și, ulterior, în toată Europa. În timp ce bereta albastră avea o nouă semnificație, cea neagră a rămas un simbol al țăranului și a claselor inferioare pe aproape tot continentul.

Odată cu trecerea timpului, în secolul al XX-lea percepția s-a schimbat, iar prin 1920 foarte mulți oameni în Franța purtau berete negre, fiind o adevărată modă șic. Piesa vestimentară a fost purtată de poeți, scriitori, artiști și celebrități precum Ernest Hemingway și Edith Piaf. Cu toate că beretele au început să fie purtate peste tot în lume, acestea au fost legate în special de locuitorii din Hexagon.

De-a lungul timpului, bereta a fost asociată cu multe lucruri, însă în prezent când cineva se gândește la acest obiect vestimentar cei mai mulți își imaginează un pictor francez care realizează lucrări de artă pe străzile Parisului. Această formă de pălărie plată este și va rămâne una dintre cele mai interesante și populare obiecte vestimentare de acoperit capul, au scris cei de la hatrealm.com.

Ce este bereta?

Bereta este un tip de pălărie rotundă, moale și scundă, confecționată de obicei din pâslă. Și-a obținut popularitatea în Evul mediu fiind purtată atât de oameni de rând, cât și de militari. Astăzi, este purtată pe larg de adepții stilului retro și rămâne un element vestimentar în armatele mai multor țări ale lumii, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot