De ce poartă englezii maci în piept?

12.01.2022
De ce poartă englezii maci în piept?

În zilele premergătoare Ziua Comemorării, pe 11 noiembrie, englezii poartă pe hainele lor maci. Acesta este un simbol pentru a-i aminti pe cei care și-au pierdut viața în conflicte din întreaga lume și pe cei care au fost uciși ca urmare a terorismului. De asemenea, reprezintă contribuția familiilor și a serviciilor de urgență.

Multe dintre bătăliile soldate cu victime au avut loc în câmpurile de mac, iar petalele lor roșii au ajuns să semnifice sângele vărsat în timpul conflictului. Macii sunt folosiți pentru a-i aminti pe cei care și-au dat viața în luptă. Acest lucru este descris în celebrul poem din Primul Război Mondial, „Pe câmpurile Flandrei”, scris de locotenent-colonelul canadian John McCrae în anul 1915, la un an de la debutul Primului Război Mondial.

De atunci, ei au devenit un simbol al amintirii nu doar a celor care și-au dat viața în Primul Război Mondial, ci și a tuturor celor care au murit în numele țării lor. Macii au fost adoptați și de veterani din Canada, Australia și Noua Zeelandă, țări cu o importantă comunitate de britanici. Și chiar dacă Ziua Comemorării este un eveniment britanic, ideea de a purta maci pe haine a apărut, de fapt, în Statele Unite în anii 1920.

Macul, simbolul conflictelor

Mii de voluntari vând maci în preajma Zilei Comemorării. Banii strânși din donații sunt folosiți pentru a ajuta militarii și văduvele ale căror vieți au fost schimbate de războaiele în care au luptat. De asemenea, îi ajută pe veteranii care ar putea avea nevoie să găsească noi locuri de muncă sau locuințe sau orice alt sprijin de care ar putea avea nevoie.

De unde a început totul?

Legiunea Regală Britanică a fost fondată pe data de 15 mai 1921. Cu toate acestea, pe atunci macii nu erau făcuți din hârtie așa cum sunt astăzi, ci din mătase.

S-au vândut imediat și s-au strâns peste 106.000 de lire sterline pentru cei ale căror vieți fuseseră afectate de război. Banii i-a ajutat pe aceștia să-și schimbe viața.

În 1922, s-a înființat o fabrică în care erau angajați foști soldați cu handicap pentru a face maci. Această fabrică încă funcționează și produce multe milioane de maci în fiecare an, până în prezent.

În timp ce majoritatea oamenilor țin macul pe piept, nu există o modalitate corectă sau greșită de a purta un mac. Unii cred că bărbații ar trebui să poarte macul în partea stângă a hainei/jachetei și femeile în dreapta, însă Legiunea Regală Britanică spune „doar să-l porți cu mândrie”.

În Marea Britanie, Ziua Comemorării marchează sfârșitul Primului Război Mondial, care s-a încheiat oficial la ora 11, în ziua a 11-a a lunii a 11-a în 1918.

Războiul a durat patru ani și a ucis peste nouă milioane de soldați. În Marea Britanie, se comemorează morții păstrând două minute de reculegere la ora 11:00 în a doua duminică a lunii noiembrie.

Foto: Deposit Photos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot