De ce nu ne putem gâdila singuri?

23.09.2021
De ce nu ne putem gâdila singuri?

Gâdilatul este una dintre cele mai plăcute senzații ale omului, care poate provoca râsete necontrolate. Părinții își gâdilă, de obicei, copiii pentru le produce o stare de bine și a se juca împreună. Surprinzător este că oricine poate gâdila o persoană, însă tu singur nu te poți gâdila pe tine. Acest lucru a fost în lămurit, după mai multe studii realizate de un grup de cercetători din Londra.

De ce o persoană nu se poate gâdila singură?

Gâdilarea pe propriul corp este aproape imposibilă, iar studiile au arătat de ce. Gâdilatul apare atunci când cineva te atinge ușor în zone sensibile, precum: tălpile picioarelor, subbrațul, zona stomacului sau pe la coaste. Astfel, apare senzația de râs, deoarece creierul este luat prin surprindere.

Drept urmare, o persoană nu se poate gâdila singură, deoarece creierul poate anticipa mișcarea mâinii și nu este luat prin surprindere. În felul acesta, el pregătește organismul pentru evenimentul ce urmează să se întâmple.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, puteți să vă gândiți la un copil care face primii pași, când creierul anticipează următoarea mișcare a picioarelor și ca atare nu mai cade. Același lucru se întâmplă și când încerci să te gâdili singur, organismul nu mai este luat prin surprindere deoarece creierul anticipează mișcarea mâinii.

Potrivit specialiștilor în domeniu există două tipuri de gâdilat: unul ușor numit Knismesis, iar altul mai dur și necontrolat denumit Gargalesis. Trebuie specificat faptul că gâdilatul declanșează aceeași zonă a creierului, numită operculul rolandic (o zonă responsabilă de reacțiile vocale și emoționale).

Potrivit studiilor realizate de un grup de cercetători de la Universitatea din Londra există două părți ale creierului care sunt responsabile de modul cum este interpretat gâdilatul: cortexul somatosenzorial, care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea. Aceste două zone ale creierului declanșează sistemul nervos atunci când ceva sau cineva te gâdilă.

Surprinzător este faptul că gâdilatul provoacă râsul, ca și cum ai fi auzit o glumă foarte bună, deși senzația îți displace după un anumit timp. Așadar gâdilatul pe propria persoană este aproape imposibilă, însă merită încercat, din când în când.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot