De ce nu este bine să distrugem cuibul unei rândunici?

06.10.2022
De ce nu este bine să distrugem cuibul unei rândunici?

Rândunicile sunt printre puținele păsări care își fac cuib în apropierea gospodăriilor, fără să fie domesticite. La noi în țară, acestea își fac apariția în timpul sezonului cald și venirea lor prevestește o perioadă plină de soare. De-a lungul timpului, în jurul acestor mici păsărici au crescut tot felul de superstiții, unele pozitive, altele negative.

Rândunicile sunt păsări migratoare, din ordinul paseriformelor. Acestea vin în România, în fiecare an, odată cu încălzirea vremii și își fac cuib pe la casele oamenilor. Potrivit Wikipedia.org, căsuța acestora este construită de ambele sexe din noroi amestecat cu salivă, fire de paie, pene sau păr de animale. Interiorul este căptușit cu pene, puf și fire moi de vegetație.

Ce înseamnă dacă distrugi cuibul de rândunici?

În tradiția populară, dacă o persoană va distruge un cuib de rândunici va avea parte de mai multe evenimente neplăcute. Aceste păsărici sunt iubite de majoritatea oamenilor și nu sunt deranjate acolo unde decid să își facă o casă. Cu toate acestea, unii oameni preferă să le îndepărteze pentru a nu le face mizerie în gospodărie.

Potrivit tradiției populare, atunci când o persoană distruge cuibul unor rândunici cineva din casa respectivă va muri. Trebuie precizat că în jurul rândunicilor sunt mai multe superstiții negative. De exemplu, în Bucovina se spune că dacă rândunicile își fac cuib la streașina unei case cineva din acea familie va deceda.

Dacă o persoană atinge sau ucide o rândunică îi va arde casa. Totodată, cine vede o astfel de pasăre singură va avea un an plin de ghinion și de singurătate.

Superstiții norocoase despre rândunici

Pe lângă superstițiile negative din jurul rândunicilor există și câteva pozitive. Printre oamenii de rând se spune că rândunicile sunt aducătoare de noroc și alungă bolile de lângă casele unde își fac cuib. Se mai spune din bătrâni că atunci când vezi o pereche de rândunici vei avea parte de noroc în anul respectiv, pace și liniște sufletească. Marinarii sunt foarte fericiți atunci când văd rândunici, fiindcă înseamnă că în apropiere se găsește pământul.

Este greu de spus cât sunt de adevărate superstițiile din jurul rândunicilor, însă un lucru este cert aceste mici păsărici sunt foarte iubite de majoritatea oamenilor.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot