De ce nu este bine să distrugem cuibul unei rândunici?

06.10.2022
De ce nu este bine să distrugem cuibul unei rândunici?

Rândunicile sunt printre puținele păsări care își fac cuib în apropierea gospodăriilor, fără să fie domesticite. La noi în țară, acestea își fac apariția în timpul sezonului cald și venirea lor prevestește o perioadă plină de soare. De-a lungul timpului, în jurul acestor mici păsărici au crescut tot felul de superstiții, unele pozitive, altele negative.

Rândunicile sunt păsări migratoare, din ordinul paseriformelor. Acestea vin în România, în fiecare an, odată cu încălzirea vremii și își fac cuib pe la casele oamenilor. Potrivit Wikipedia.org, căsuța acestora este construită de ambele sexe din noroi amestecat cu salivă, fire de paie, pene sau păr de animale. Interiorul este căptușit cu pene, puf și fire moi de vegetație.

Ce înseamnă dacă distrugi cuibul de rândunici?

În tradiția populară, dacă o persoană va distruge un cuib de rândunici va avea parte de mai multe evenimente neplăcute. Aceste păsărici sunt iubite de majoritatea oamenilor și nu sunt deranjate acolo unde decid să își facă o casă. Cu toate acestea, unii oameni preferă să le îndepărteze pentru a nu le face mizerie în gospodărie.

Potrivit tradiției populare, atunci când o persoană distruge cuibul unor rândunici cineva din casa respectivă va muri. Trebuie precizat că în jurul rândunicilor sunt mai multe superstiții negative. De exemplu, în Bucovina se spune că dacă rândunicile își fac cuib la streașina unei case cineva din acea familie va deceda.

Dacă o persoană atinge sau ucide o rândunică îi va arde casa. Totodată, cine vede o astfel de pasăre singură va avea un an plin de ghinion și de singurătate.

Superstiții norocoase despre rândunici

Pe lângă superstițiile negative din jurul rândunicilor există și câteva pozitive. Printre oamenii de rând se spune că rândunicile sunt aducătoare de noroc și alungă bolile de lângă casele unde își fac cuib. Se mai spune din bătrâni că atunci când vezi o pereche de rândunici vei avea parte de noroc în anul respectiv, pace și liniște sufletească. Marinarii sunt foarte fericiți atunci când văd rândunici, fiindcă înseamnă că în apropiere se găsește pământul.

Este greu de spus cât sunt de adevărate superstițiile din jurul rândunicilor, însă un lucru este cert aceste mici păsărici sunt foarte iubite de majoritatea oamenilor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot