De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

14.10.2021
De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

Pamir este un lanț muntos înalt și înghețat din Asia Centrală. Acesta se întinde pe teritoriul a cinci țări din această regiune: China, Tadjikistan, Kirghizstan, Afganistan și Pakistan.

Munții Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic. Parcul Naţional Tadjikistan din care face parte ilustrează o alăturare extraordinară a celor mai înalte masive muntoase, văi glaciare și defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir).

Forţe tectonice uriașe care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, pe rând, munții Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan, toate acestea fiind izvorâte din Munţii Pamir. La est, se continuă cu podișul Tibet.

De unde vine supranumele de „Acoperișul lumii”?

Cu vârfuri înzăpezite ce depășesc 7.000 de metri altitudine, Podișul Pamir este considerat cel mai înalt podiș din lume.

Pamirul se întinde pe o suprafață totală de 120.000 km pătrați, din care 1.200 km pătrați sunt acoperiți în întregime cu ghețari. Este al treilea ecosistem muntos din lume, după Himalaya și Karakorum.

Cel mai înalt vârf din Pamir este Kongur, care are 7.720 de metri și se află pe teritoriul Chinei. Al doilea vârf ca altitudine este Ismail Samani – 7.500 de metri.

Acesta din urmă s-a numit în epoca sovietică vârful Comunismului, iar mai înainte vârful lui Stalin. Trebuie spus că Pamirul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în anii ’90, perioadă în care vârfurile aveau denumiri sovietice (Lenin, Avicenna, Korzhenevskaya, Revoluția, etc.).

Nu puțini sunt cei care consideră Pamirul cel mai aspru și mai sălbatic peisaj alpin de pe glob. Acest tablou pare, însă, desprins dintr-un basm și se remarcă printr-un deşert alpin unic în felul lui şi prin apele strălucitoare ale lacurilor situate pe platourile înalte, toate de o frumuseţe naturală aparte.

Supranumit „Acoperișul lumii” datorită întinderii uriașe și a altitudinilor foarte mari, Pamir a atras și continuă să atragă ca un magnet numeroși aventurieri din întreaga lume dornici de o experiență unică în viață.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot