De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

14.10.2021
De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

Pamir este un lanț muntos înalt și înghețat din Asia Centrală. Acesta se întinde pe teritoriul a cinci țări din această regiune: China, Tadjikistan, Kirghizstan, Afganistan și Pakistan.

Munții Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic. Parcul Naţional Tadjikistan din care face parte ilustrează o alăturare extraordinară a celor mai înalte masive muntoase, văi glaciare și defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir).

Forţe tectonice uriașe care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, pe rând, munții Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan, toate acestea fiind izvorâte din Munţii Pamir. La est, se continuă cu podișul Tibet.

De unde vine supranumele de „Acoperișul lumii”?

Cu vârfuri înzăpezite ce depășesc 7.000 de metri altitudine, Podișul Pamir este considerat cel mai înalt podiș din lume.

Pamirul se întinde pe o suprafață totală de 120.000 km pătrați, din care 1.200 km pătrați sunt acoperiți în întregime cu ghețari. Este al treilea ecosistem muntos din lume, după Himalaya și Karakorum.

Cel mai înalt vârf din Pamir este Kongur, care are 7.720 de metri și se află pe teritoriul Chinei. Al doilea vârf ca altitudine este Ismail Samani – 7.500 de metri.

Acesta din urmă s-a numit în epoca sovietică vârful Comunismului, iar mai înainte vârful lui Stalin. Trebuie spus că Pamirul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în anii ’90, perioadă în care vârfurile aveau denumiri sovietice (Lenin, Avicenna, Korzhenevskaya, Revoluția, etc.).

Nu puțini sunt cei care consideră Pamirul cel mai aspru și mai sălbatic peisaj alpin de pe glob. Acest tablou pare, însă, desprins dintr-un basm și se remarcă printr-un deşert alpin unic în felul lui şi prin apele strălucitoare ale lacurilor situate pe platourile înalte, toate de o frumuseţe naturală aparte.

Supranumit „Acoperișul lumii” datorită întinderii uriașe și a altitudinilor foarte mari, Pamir a atras și continuă să atragă ca un magnet numeroși aventurieri din întreaga lume dornici de o experiență unică în viață.

Foto: Unsplash.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 7 august, a 219-a zi din calendarul gregorian și a 220-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României. În...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a... citește tot
Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?
Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?
Granițele reprezintă o limită reală sau artificială care separă două sau mai multe zone geografice. La nivel mondial, există în total 93 de granițe internaționale. România își împarte... citește tot
Ce animale vor dispărea în următorii ani?
Ce animale vor dispărea în următorii ani?
De-a lungul timpului au fost descoperite și consemnate peste 8.7 milioane de specii diferite de animale. Mamiferele, insectele, reptilele sau păsările fac parte toate dintr-un ecosistem în care... citește tot