De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

14.10.2021
De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

Pamir este un lanț muntos înalt și înghețat din Asia Centrală. Acesta se întinde pe teritoriul a cinci țări din această regiune: China, Tadjikistan, Kirghizstan, Afganistan și Pakistan.

Munții Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic. Parcul Naţional Tadjikistan din care face parte ilustrează o alăturare extraordinară a celor mai înalte masive muntoase, văi glaciare și defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir).

Forţe tectonice uriașe care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, pe rând, munții Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan, toate acestea fiind izvorâte din Munţii Pamir. La est, se continuă cu podișul Tibet.

De unde vine supranumele de „Acoperișul lumii”?

Cu vârfuri înzăpezite ce depășesc 7.000 de metri altitudine, Podișul Pamir este considerat cel mai înalt podiș din lume.

Pamirul se întinde pe o suprafață totală de 120.000 km pătrați, din care 1.200 km pătrați sunt acoperiți în întregime cu ghețari. Este al treilea ecosistem muntos din lume, după Himalaya și Karakorum.

Cel mai înalt vârf din Pamir este Kongur, care are 7.720 de metri și se află pe teritoriul Chinei. Al doilea vârf ca altitudine este Ismail Samani – 7.500 de metri.

Acesta din urmă s-a numit în epoca sovietică vârful Comunismului, iar mai înainte vârful lui Stalin. Trebuie spus că Pamirul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în anii ’90, perioadă în care vârfurile aveau denumiri sovietice (Lenin, Avicenna, Korzhenevskaya, Revoluția, etc.).

Nu puțini sunt cei care consideră Pamirul cel mai aspru și mai sălbatic peisaj alpin de pe glob. Acest tablou pare, însă, desprins dintr-un basm și se remarcă printr-un deşert alpin unic în felul lui şi prin apele strălucitoare ale lacurilor situate pe platourile înalte, toate de o frumuseţe naturală aparte.

Supranumit „Acoperișul lumii” datorită întinderii uriașe și a altitudinilor foarte mari, Pamir a atras și continuă să atragă ca un magnet numeroși aventurieri din întreaga lume dornici de o experiență unică în viață.

Foto: Unsplash.com

Cele mai noi articole
Care este cel mai mare deșert din lume?
Care este cel mai mare deșert din lume?
Când spui deșert imediat îți imaginezi dunele de nisip ondulate și căldura sufocantă a Saharei. În contrast, când zici Antarctica, te gândești la un continent rece acoperit de gheață.... citește tot
Cuvinte românești de origine turcă
Cuvinte românești de origine turcă
Anumite regiuni din România de astăzi au stat mult timp sub stăpânire otomană. Din acest motiv este firesc ca limba română să aibă împrumuturi lexicale din turcă. Acestea au pătruns în... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 28 octombrie?
Ce s-a întâmplat azi, 28 octombrie?
Ziua de 28 octombrie este cea de 301-a zi a calendarului gregorian și a 302-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 64 de zile. Părea să fie doar un băiat obișnuit și... citește tot