De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

14.10.2021
De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

Pamir este un lanț muntos înalt și înghețat din Asia Centrală. Acesta se întinde pe teritoriul a cinci țări din această regiune: China, Tadjikistan, Kirghizstan, Afganistan și Pakistan.

Munții Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic. Parcul Naţional Tadjikistan din care face parte ilustrează o alăturare extraordinară a celor mai înalte masive muntoase, văi glaciare și defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir).

Forţe tectonice uriașe care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, pe rând, munții Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan, toate acestea fiind izvorâte din Munţii Pamir. La est, se continuă cu podișul Tibet.

De unde vine supranumele de „Acoperișul lumii”?

Cu vârfuri înzăpezite ce depășesc 7.000 de metri altitudine, Podișul Pamir este considerat cel mai înalt podiș din lume.

Pamirul se întinde pe o suprafață totală de 120.000 km pătrați, din care 1.200 km pătrați sunt acoperiți în întregime cu ghețari. Este al treilea ecosistem muntos din lume, după Himalaya și Karakorum.

Cel mai înalt vârf din Pamir este Kongur, care are 7.720 de metri și se află pe teritoriul Chinei. Al doilea vârf ca altitudine este Ismail Samani – 7.500 de metri.

Acesta din urmă s-a numit în epoca sovietică vârful Comunismului, iar mai înainte vârful lui Stalin. Trebuie spus că Pamirul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în anii ’90, perioadă în care vârfurile aveau denumiri sovietice (Lenin, Avicenna, Korzhenevskaya, Revoluția, etc.).

Nu puțini sunt cei care consideră Pamirul cel mai aspru și mai sălbatic peisaj alpin de pe glob. Acest tablou pare, însă, desprins dintr-un basm și se remarcă printr-un deşert alpin unic în felul lui şi prin apele strălucitoare ale lacurilor situate pe platourile înalte, toate de o frumuseţe naturală aparte.

Supranumit „Acoperișul lumii” datorită întinderii uriașe și a altitudinilor foarte mari, Pamir a atras și continuă să atragă ca un magnet numeroși aventurieri din întreaga lume dornici de o experiență unică în viață.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot