De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

14.10.2021
De ce Munții Pamir sunt supranumiți „Acoperișul lumii”?

Pamir este un lanț muntos înalt și înghețat din Asia Centrală. Acesta se întinde pe teritoriul a cinci țări din această regiune: China, Tadjikistan, Kirghizstan, Afganistan și Pakistan.

Munții Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic. Parcul Naţional Tadjikistan din care face parte ilustrează o alăturare extraordinară a celor mai înalte masive muntoase, văi glaciare și defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir).

Forţe tectonice uriașe care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, pe rând, munții Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan, toate acestea fiind izvorâte din Munţii Pamir. La est, se continuă cu podișul Tibet.

De unde vine supranumele de „Acoperișul lumii”?

Cu vârfuri înzăpezite ce depășesc 7.000 de metri altitudine, Podișul Pamir este considerat cel mai înalt podiș din lume.

Pamirul se întinde pe o suprafață totală de 120.000 km pătrați, din care 1.200 km pătrați sunt acoperiți în întregime cu ghețari. Este al treilea ecosistem muntos din lume, după Himalaya și Karakorum.

Cel mai înalt vârf din Pamir este Kongur, care are 7.720 de metri și se află pe teritoriul Chinei. Al doilea vârf ca altitudine este Ismail Samani – 7.500 de metri.

Acesta din urmă s-a numit în epoca sovietică vârful Comunismului, iar mai înainte vârful lui Stalin. Trebuie spus că Pamirul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în anii ’90, perioadă în care vârfurile aveau denumiri sovietice (Lenin, Avicenna, Korzhenevskaya, Revoluția, etc.).

Nu puțini sunt cei care consideră Pamirul cel mai aspru și mai sălbatic peisaj alpin de pe glob. Acest tablou pare, însă, desprins dintr-un basm și se remarcă printr-un deşert alpin unic în felul lui şi prin apele strălucitoare ale lacurilor situate pe platourile înalte, toate de o frumuseţe naturală aparte.

Supranumit „Acoperișul lumii” datorită întinderii uriașe și a altitudinilor foarte mari, Pamir a atras și continuă să atragă ca un magnet numeroși aventurieri din întreaga lume dornici de o experiență unică în viață.

Foto: Unsplash.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising