De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

10.03.2021
De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

Un peruș trăiește în medie 4-8 ani. Chiar dacă unii cărora li se oferă îngrijire adecvată trăiesc până la 15 ani, micuțele păsări colorate au o durată de viață relativ scurtă.

A face față pierderii unui suflet cu pene poate fi o experiență îngrozitoare, dar este un lucru prin care toți proprietarii de animale de companie vor trece la un moment dat. Dispariția lor este dureroasă, însă dacă au simptome de boală, pot fi ajutați ușurându-le, cumva, suferința.

Când perușii se îmbolnăvesc, ei ascund semnele bolii lor la fel ca alte păsări. Aceasta este tactica lor de supraviețuire, un mecanism de apărare împotriva prădătorilor în sălbăticie, pentru a părea sănătoși, astfel încât să nu fie identificați ca pradă slabă și ușoară.

De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

Perușii care trăiesc în captivitate sunt, de asemenea, buni în a-și ascunde boala atât timp cât pot, chiar dacă nu sunt în pericolul aparent al unui atac de prădători. Așadar, este destul de greu de observat dacă micul înaripat este sau nu bine și în cele mai multe cazuri, pare că mor subit. Dacă se intervine la timp, micuța pasăre poate fi salvată.

Perușul are probleme de respirație. Ei sunt foarte mici și pierd foarte repede căldura corpului. Prin urmare, se simt reci. Problemele de respirație nu trebuie ignorate. Respirația rapidă poate fi cauzată uneori de supraîncălzire, dar, dacă persistă, atunci este un prim semn al unei probleme grave.

Problemele de respirație se caracterizează prin:

O infecție virală în căile respiratorii superioare poate provoca simptome de răceală la micuțul companion și îl poate face să strănute, să tușească și să-i curgă nasul. O astfel de infecție este adesea însoțită de un comportament lent și pasărea nu mai stă pe stinghia ei. În schimb, ea s-ar putea așeza pe podeaua cuștii sau să stea atârnată de laturile coliviei.

Penele sunt vitale pentru supraviețuirea unui peruș. Aceștia trec prin năpârlire (un proces prin care penele lor vechi cad și sunt înlocuite cu altele noi), iar penele ciufulite în timpul năpărlirii sunt normale.

Cu toate acestea, dacă ceva nu este în regulă cu penele și că pasărea nu ciripește, ar putea fi un semn al unei boli. Dacă pasărea a încetat să-și îngrijească penele, probabil că este prea slabă, bolnavă sau ambele.

Pierderea penelor poate fi atribuită și infestării cu paraziți. Dacă acești paraziți își găsesc drumul în intestinul perușului, boala se poate manifesta și prin alte simptome, cum ar fi inactivitatea, pierderea în greutate.

Chisturile din pene sunt cauzate de pene încarnate, adică pene care încep să se dezvolte sub suprafața pielii. Aceste chisturi pot fi identificate ca o acumulare de masă keratinizată sau bulgări pe piele. Dacă aceste bucăți sunt așezate astfel încât să împingă organele vitale ale mugurelui și să creeze presiune, ar putea provoca moartea. Chisturile trebuie îndepărtate chirurgical, astfel încât o vizită la medicul veterinar este o necesitate.

Antibioticele pot salva viața perușilor

Perușii regurgitează mâncarea ca ritual de împerechere sau pentru a arăta afecțiune. Deci, în timp ce regurgitarea ar putea fi inofensivă, vărsăturile nu sunt. Un semn pentru a distinge între regurgitare și vărsături este observarea felului în care aruncă mâncarea. Dacă își mișcă capul în mod voluntar pentru a aduce mâncare, este regurgitat. Dar, dacă capul îl scutură sau se clatină violent înainte ca mâncarea să iasă afară, pasărea vomită.

De asemenea, alimentele vărsate se lipesc de partea din față a păsării, fiind departe de o acțiune involuntară și că pasărea este cu adevărat bolnavă. Vărsăturile ar putea fi un semn al unei infecții cu spumă de fermentație. Perușul ar putea avea alte simptome, cum ar fi dificultăți la înghițirea alimentelor, diaree, burtică umflată și pierderea în greutate. Voma are de obicei un miros urât.

O doză adecvată de antibiotice prescrise poate salva viața păsării. Aceste simptome pot fi și cauza unor afecțiuni hepatice, dacă sunt însoțite de simptome, cum ar fi excrementele de culoare verde, respirația dificilă, umflarea abdomenului etc. Medicația corectă poate vindeca perușul dacă diagnosticul se face în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, dacă starea s-a înrăutățit deja, intervenția veterinară poate ajuta la ameliorarea disconfortului păsării la un anumit nivel. O intervenție tardivă în primirea îngrijirii poate duce la pierderea lui.

Un peruș este vesel și jucăuș. Orice schimbare de comportament ar putea fi semne de boală. O pasăre care pare somnoroasă de cele mai multe ori în timpul zilei, cu ochii închiși sau pe jumătate închiși, are, probabil, probleme. De asemenea, dacă nu poate sta pe stinghia lui și se dezechilibrează are nevoie de asistență medicală imediată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot