De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

10.03.2021
De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

Un peruș trăiește în medie 4-8 ani. Chiar dacă unii cărora li se oferă îngrijire adecvată trăiesc până la 15 ani, micuțele păsări colorate au o durată de viață relativ scurtă.

A face față pierderii unui suflet cu pene poate fi o experiență îngrozitoare, dar este un lucru prin care toți proprietarii de animale de companie vor trece la un moment dat. Dispariția lor este dureroasă, însă dacă au simptome de boală, pot fi ajutați ușurându-le, cumva, suferința.

Când perușii se îmbolnăvesc, ei ascund semnele bolii lor la fel ca alte păsări. Aceasta este tactica lor de supraviețuire, un mecanism de apărare împotriva prădătorilor în sălbăticie, pentru a părea sănătoși, astfel încât să nu fie identificați ca pradă slabă și ușoară.

De ce mor perușii? Simptome de boală pe care le pot avea perușii

Perușii care trăiesc în captivitate sunt, de asemenea, buni în a-și ascunde boala atât timp cât pot, chiar dacă nu sunt în pericolul aparent al unui atac de prădători. Așadar, este destul de greu de observat dacă micul înaripat este sau nu bine și în cele mai multe cazuri, pare că mor subit. Dacă se intervine la timp, micuța pasăre poate fi salvată.

Perușul are probleme de respirație. Ei sunt foarte mici și pierd foarte repede căldura corpului. Prin urmare, se simt reci. Problemele de respirație nu trebuie ignorate. Respirația rapidă poate fi cauzată uneori de supraîncălzire, dar, dacă persistă, atunci este un prim semn al unei probleme grave.

Problemele de respirație se caracterizează prin:

O infecție virală în căile respiratorii superioare poate provoca simptome de răceală la micuțul companion și îl poate face să strănute, să tușească și să-i curgă nasul. O astfel de infecție este adesea însoțită de un comportament lent și pasărea nu mai stă pe stinghia ei. În schimb, ea s-ar putea așeza pe podeaua cuștii sau să stea atârnată de laturile coliviei.

Penele sunt vitale pentru supraviețuirea unui peruș. Aceștia trec prin năpârlire (un proces prin care penele lor vechi cad și sunt înlocuite cu altele noi), iar penele ciufulite în timpul năpărlirii sunt normale.

Cu toate acestea, dacă ceva nu este în regulă cu penele și că pasărea nu ciripește, ar putea fi un semn al unei boli. Dacă pasărea a încetat să-și îngrijească penele, probabil că este prea slabă, bolnavă sau ambele.

Pierderea penelor poate fi atribuită și infestării cu paraziți. Dacă acești paraziți își găsesc drumul în intestinul perușului, boala se poate manifesta și prin alte simptome, cum ar fi inactivitatea, pierderea în greutate.

Chisturile din pene sunt cauzate de pene încarnate, adică pene care încep să se dezvolte sub suprafața pielii. Aceste chisturi pot fi identificate ca o acumulare de masă keratinizată sau bulgări pe piele. Dacă aceste bucăți sunt așezate astfel încât să împingă organele vitale ale mugurelui și să creeze presiune, ar putea provoca moartea. Chisturile trebuie îndepărtate chirurgical, astfel încât o vizită la medicul veterinar este o necesitate.

Antibioticele pot salva viața perușilor

Perușii regurgitează mâncarea ca ritual de împerechere sau pentru a arăta afecțiune. Deci, în timp ce regurgitarea ar putea fi inofensivă, vărsăturile nu sunt. Un semn pentru a distinge între regurgitare și vărsături este observarea felului în care aruncă mâncarea. Dacă își mișcă capul în mod voluntar pentru a aduce mâncare, este regurgitat. Dar, dacă capul îl scutură sau se clatină violent înainte ca mâncarea să iasă afară, pasărea vomită.

De asemenea, alimentele vărsate se lipesc de partea din față a păsării, fiind departe de o acțiune involuntară și că pasărea este cu adevărat bolnavă. Vărsăturile ar putea fi un semn al unei infecții cu spumă de fermentație. Perușul ar putea avea alte simptome, cum ar fi dificultăți la înghițirea alimentelor, diaree, burtică umflată și pierderea în greutate. Voma are de obicei un miros urât.

O doză adecvată de antibiotice prescrise poate salva viața păsării. Aceste simptome pot fi și cauza unor afecțiuni hepatice, dacă sunt însoțite de simptome, cum ar fi excrementele de culoare verde, respirația dificilă, umflarea abdomenului etc. Medicația corectă poate vindeca perușul dacă diagnosticul se face în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, dacă starea s-a înrăutățit deja, intervenția veterinară poate ajuta la ameliorarea disconfortului păsării la un anumit nivel. O intervenție tardivă în primirea îngrijirii poate duce la pierderea lui.

Un peruș este vesel și jucăuș. Orice schimbare de comportament ar putea fi semne de boală. O pasăre care pare somnoroasă de cele mai multe ori în timpul zilei, cu ochii închiși sau pe jumătate închiși, are, probabil, probleme. De asemenea, dacă nu poate sta pe stinghia lui și se dezechilibrează are nevoie de asistență medicală imediată.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot