De ce la intersecțiile de cale ferată există Crucea Sfântului Andrei?

11.11.2019
De ce la intersecțiile de cale ferată există Crucea Sfântului Andrei?

Cea mai cunoscută cruce în formă de X este cea a Sfântului Andrei. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. Astăzi, un astfel de simbol se regăsește la intersecțiile drumurilor cu calea ferată. Care este explicația?

Crucea Sfântului Andrei este astăzi prezentă în cultura europeană. Aceasta ocupă un loc fruntaș în codurile rutiere europene. Un astfel de simbol poate fi găsit la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată. De altfel, crucea este cea care atenționează că se apropie o cale ferată.

Cum a fost construită Crucea Caraiman pe vârful muntelui?

Se pare că în urmă cu sute de ani, aceste cruci erau puse de către creștini la intersecţiile drumurilor, aşa cum stau azi de veghe troiţele . După apariţia şi răspândirea căilor ferate, mai multe ţări europene au adoptat acest semn de avertizare pentru conducătorii auto. Crucea Sfântului Andrei poate fi întâlnită atât la căile ferate din Occident, cât și la cele din Răsăritul „Bătrânului Continent”. Ea poate fi simplă sau dublă. Conducătorii auto sunt obligați să oprească în dreptul acestui semn, atunci când se apropie de calea ferată și să se asigure.

Cum a sfârșit Sfântul Andrei?

Potrivit Evangheliei (Ioan 1.40-41), Andrei a fost primul apostol chemat de Isus Hristos. După Pogorârea Sfântului Spirit, Apostolului Andrei i-a revenit Scythia, pentru convertirea locuitorilor acelor locuri, la noua religie.

Inițial, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. După aceea, s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând în Peloponez, mai precis în orașul Patras.

Potrivit tradiției, sub împăratul Nero, Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie 60, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină „crux decussata”, de unde a rezultat denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”. După moartea sa moaștele i-au fost păstrate la Patras.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot