De ce își schimbă Egiptul capitala?

11.10.2022
De ce își schimbă Egiptul capitala?

Egiptul este unul dintre cele mai dezvoltate state din Africa. Importanța istorică a acestei țări este de nemăsurat, fiind o destinație preferată pentru temerarii de istorie și aventură. Cu o populație de peste 100 milioane de oameni, Egiptul este a 3-a cea mai populată țară a continentului. Cel mai mare oraș este Cairo, care reprezintă totodată și capitala… însă nu pentru mult timp. De ce își schimbă Egiptul capitala?

De când este Cairo capitala Egiptului?

capitala

Denumit „orașul celor o mie de minarete”, Cairo este unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii arabe și reprezintă capitala Egiptului. Un stat secular care a oferit lumii o cultură vastă.

Este cea mai mare zonă metropolitană din Africa, Orientul Mijlociu, lumea arabă și totodată al 17-lea oraș ca mărime a lumii. De-a lungul istoriei, Egipt a avut multe centre importante, precum Alexandria sau Luxor, dar capitala cum o știm în prezent există din anul 969 d.Hr, devenind inima societății politice și culturale a țării.

Este renumit la scară globală pentru că adăpostește una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă și celebrul Sfinx. Un ținut al culturii, deoarece la mică distanță se află fosta capitală, Memphis, un oraș construit pe bazele cetății Babilonului. Cu toate că este un oraș ancestral, dezvoltarea acestuia a dus la crearea unei zonei aglomerate și nesigură pentru mulți.

De ce își schimbă Egiptul centrul politic?

capitala

Din cauza aglomerației urbane, autoritățile de la Cairo au decis construirea unui nou oraș, denumit „Noua Capitală Administrativă”. În octombrie 2021, ministrul transporturilor Kamel al-Wazir a afirmat că orașul ar putea fi numit chiar Egipt. Acesta este proiectat pentru a funcționa cu tehnologie inteligentă, departe de haosul din Cairo. Noul centrul va avea universități, un sector diplomatic și birouri pentru numeroșii funcționari publici.

Gândit încă din anul 2015, orașul va fi construit la aproximativ 50 kilometri distanță de Cairo. Guvernul susține că noul oraș capitală va oferi mai mult spațiu lucrătorilor guvernamentali, dar și locuitorilor din Cairo, care se vor bucura de câțiva zeci de mii de oameni mai puțin zilnic.

Costul total se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari, iar compania care se va ocupa de dezvoltare este deținută de armată. Cu toate că se dorește o rezolvare a problemei aglomerării, cetățenii consideră că autoritățile doresc o creștere a influenței armate în vastul teritoriu egiptean.

Prețul unui apartament cu 3 dormitoare se ridică la suma de 50.000 de dolari. Salariul mediu anual al unui cetățean este de 3.000 dolari.

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot