De ce își schimbă Egiptul capitala?

11.10.2022
De ce își schimbă Egiptul capitala?

Egiptul este unul dintre cele mai dezvoltate state din Africa. Importanța istorică a acestei țări este de nemăsurat, fiind o destinație preferată pentru temerarii de istorie și aventură. Cu o populație de peste 100 milioane de oameni, Egiptul este a 3-a cea mai populată țară a continentului. Cel mai mare oraș este Cairo, care reprezintă totodată și capitala… însă nu pentru mult timp. De ce își schimbă Egiptul capitala?

De când este Cairo capitala Egiptului?

capitala

Denumit „orașul celor o mie de minarete”, Cairo este unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii arabe și reprezintă capitala Egiptului. Un stat secular care a oferit lumii o cultură vastă.

Este cea mai mare zonă metropolitană din Africa, Orientul Mijlociu, lumea arabă și totodată al 17-lea oraș ca mărime a lumii. De-a lungul istoriei, Egipt a avut multe centre importante, precum Alexandria sau Luxor, dar capitala cum o știm în prezent există din anul 969 d.Hr, devenind inima societății politice și culturale a țării.

Este renumit la scară globală pentru că adăpostește una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă și celebrul Sfinx. Un ținut al culturii, deoarece la mică distanță se află fosta capitală, Memphis, un oraș construit pe bazele cetății Babilonului. Cu toate că este un oraș ancestral, dezvoltarea acestuia a dus la crearea unei zonei aglomerate și nesigură pentru mulți.

De ce își schimbă Egiptul centrul politic?

capitala

Din cauza aglomerației urbane, autoritățile de la Cairo au decis construirea unui nou oraș, denumit „Noua Capitală Administrativă”. În octombrie 2021, ministrul transporturilor Kamel al-Wazir a afirmat că orașul ar putea fi numit chiar Egipt. Acesta este proiectat pentru a funcționa cu tehnologie inteligentă, departe de haosul din Cairo. Noul centrul va avea universități, un sector diplomatic și birouri pentru numeroșii funcționari publici.

Gândit încă din anul 2015, orașul va fi construit la aproximativ 50 kilometri distanță de Cairo. Guvernul susține că noul oraș capitală va oferi mai mult spațiu lucrătorilor guvernamentali, dar și locuitorilor din Cairo, care se vor bucura de câțiva zeci de mii de oameni mai puțin zilnic.

Costul total se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari, iar compania care se va ocupa de dezvoltare este deținută de armată. Cu toate că se dorește o rezolvare a problemei aglomerării, cetățenii consideră că autoritățile doresc o creștere a influenței armate în vastul teritoriu egiptean.

Prețul unui apartament cu 3 dormitoare se ridică la suma de 50.000 de dolari. Salariul mediu anual al unui cetățean este de 3.000 dolari.

Tags:
Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot