De ce își schimbă Egiptul capitala?

11.10.2022
De ce își schimbă Egiptul capitala?

Egiptul este unul dintre cele mai dezvoltate state din Africa. Importanța istorică a acestei țări este de nemăsurat, fiind o destinație preferată pentru temerarii de istorie și aventură. Cu o populație de peste 100 milioane de oameni, Egiptul este a 3-a cea mai populată țară a continentului. Cel mai mare oraș este Cairo, care reprezintă totodată și capitala… însă nu pentru mult timp. De ce își schimbă Egiptul capitala?

De când este Cairo capitala Egiptului?

capitala

Denumit „orașul celor o mie de minarete”, Cairo este unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii arabe și reprezintă capitala Egiptului. Un stat secular care a oferit lumii o cultură vastă.

Este cea mai mare zonă metropolitană din Africa, Orientul Mijlociu, lumea arabă și totodată al 17-lea oraș ca mărime a lumii. De-a lungul istoriei, Egipt a avut multe centre importante, precum Alexandria sau Luxor, dar capitala cum o știm în prezent există din anul 969 d.Hr, devenind inima societății politice și culturale a țării.

Este renumit la scară globală pentru că adăpostește una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă și celebrul Sfinx. Un ținut al culturii, deoarece la mică distanță se află fosta capitală, Memphis, un oraș construit pe bazele cetății Babilonului. Cu toate că este un oraș ancestral, dezvoltarea acestuia a dus la crearea unei zonei aglomerate și nesigură pentru mulți.

De ce își schimbă Egiptul centrul politic?

capitala

Din cauza aglomerației urbane, autoritățile de la Cairo au decis construirea unui nou oraș, denumit „Noua Capitală Administrativă”. În octombrie 2021, ministrul transporturilor Kamel al-Wazir a afirmat că orașul ar putea fi numit chiar Egipt. Acesta este proiectat pentru a funcționa cu tehnologie inteligentă, departe de haosul din Cairo. Noul centrul va avea universități, un sector diplomatic și birouri pentru numeroșii funcționari publici.

Gândit încă din anul 2015, orașul va fi construit la aproximativ 50 kilometri distanță de Cairo. Guvernul susține că noul oraș capitală va oferi mai mult spațiu lucrătorilor guvernamentali, dar și locuitorilor din Cairo, care se vor bucura de câțiva zeci de mii de oameni mai puțin zilnic.

Costul total se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari, iar compania care se va ocupa de dezvoltare este deținută de armată. Cu toate că se dorește o rezolvare a problemei aglomerării, cetățenii consideră că autoritățile doresc o creștere a influenței armate în vastul teritoriu egiptean.

Prețul unui apartament cu 3 dormitoare se ridică la suma de 50.000 de dolari. Salariul mediu anual al unui cetățean este de 3.000 dolari.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot