Cum arată locul unde viii și morții “trăiesc” la un loc?

09.03.2020
Cum arată locul unde viii și morții “trăiesc” la un loc?

Când vine vorba de locuri sinistre pe pământ te apucă fiorii, iar unul dintre acestea se găsește în capitala Egiptului, Cairo. Este greu să găsești ceva mai înfricoșător decât locuințele pe care le întâlnim în el-Arafa. Întins pe o suprafaţă de câţiva kilometri, la periferia capitalei egiptene, „Oraşul Morţilor” este un vechi cimitir islamic ce serveşte drept adăpost câtorva sute de mii de oameni.

Mormintele din el-Arafa, cimitir ce datează din secolul al VII-lea, nu arată ca în orice alt cimitir din Egipt. Criptele sunt adăpostite de multe ori în camere împodobite, în construcţii ce seamănă cu mici case, unele având chiar şi grădină. Comunitatea celor care locuiesc aici are electricitate, apă curentă, un cabinet medical şi un oficiu poştal, potrivit huffingtonpost.com.

Pare greu de crezut, însă aici există oameni, de toate vârstele, care trăiesc, muncesc şi se joacă printre morminte.

Cum s-a ajuns în situația asta?

Evenimentele violente din Cairo, sărăcia, lipsa unor spații adecvate pentru trăit a împins populația către aceste cripte. Mulţi dintre cei care locuiesc aici consideră adăpostul din el-Arafa suficient de bun.

Cutremurul care a afectat oraşul Cairo în anul 1992 a determinat un număr important de egipteni să îşi caute adăpost în cavourile familiilor, îngroşând numărul celor deja stabiliţi în Oraşul Morţilor. Mare parte din locuitorii acestui loc au venit în urmă transformărilor din zonele urbane, dar și din zonele rurale.

Deși, mulți dintre cei care locuiesc aici se consideră norocoși că împart spațiul cu strămoșii lor (un reflex egiptean al respectului faţă de morţi), alții admit că sunt trataţi ca paria de cei din afara cartierului.

Criminalitatea în zonă este foarte crescută din cauza lipsei forțelor de poliție. O mamă care îşi creşte aici cei trei copii pune degetul pe rană: “Nu mă tem de cei morţi, ci de cei vii”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot