De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

12.06.2023
De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

Românii sunt un popor profund religios. Biserica reprezintă locul în care oamenii renunță la viața cotidiană, apropiindu-se de spiritualitate. Totodată, lăcașul sfânt este considerat casa lui Dumnezeu, locul unde credincioșii sunt în strânsă legătură cu divinitatea. De ce de fiecare dată când oamenii trec pe lângă biserică își fac cruce?

De ce trebuie să-ți faci cruce în fața bisericii?

cruce

Creștinismul este una dintre cele mai cunoscute forme de religie din lume. Prezentă în majoritatea colțurilor lumii, aceasta este împărțită în mai multe culte, dar cele mai importante sunt catolicismul și ortodoxismul. Religia oficială a României este creștinismul ortodox, cu catedrala în București.

Încă de la naștere, oamenii sunt puși în fața bisericii prin taina botezului. Copilului i se dă un nume, fiind totodată împărtășit în numele lui Dumnezeu. De-a lungul vieții, copilul va deveni adult și va lua parte la cele mai importante etape și sărbători creștinești. Se va căsători, va fi prezent  la slujbele de Crăciun, Paște, se va spovedi și în final va fi înmormântat. În tot acest timp, credinciosul va arăta întotdeauna respect lăcașului de cult când va trece pe lângă el.

Specialiștii din biserică spun că însemnul crucii arată mărturia de credință. Acest obicei este o deprindere credincioasă din timpul Sfinților Apostoli, consemnată în scrieri. Simbolizează Sfânta Treime, cu trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci. – scrie în Tertulian, De corona, c.3, Migne, P.L, II, col. 99.

De ce catolicii și ortodoxii fac semnul diferit?

Catolicismul reprezintă a doua ramură a creștinismului. Liderul suprem pe pământ este Papa, care își are sediul în Vatican, orașul-stat din centrul Romei. Trebuie specificat că ortodocșii și catolicii fac semnul crucii în mod diferit.

În ortodoxie, semnul crucii este făcut începând cu fruntea, pieptul, umărul drept și umărul stâng. Creștinii apuseni, au modificat semnul, prin ducerea mâinii de la umărul stâng la cel drept.

Modificarea a fost adusă în secolul al XIII-lea, de către Papa Inocent al III-lea. Trecerea mâinii de la stânga la dreapta simbolizează trecerea de la păcat spre mântuire.

Foto: Pexels.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot