De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

12.06.2023
De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

Românii sunt un popor profund religios. Biserica reprezintă locul în care oamenii renunță la viața cotidiană, apropiindu-se de spiritualitate. Totodată, lăcașul sfânt este considerat casa lui Dumnezeu, locul unde credincioșii sunt în strânsă legătură cu divinitatea. De ce de fiecare dată când oamenii trec pe lângă biserică își fac cruce?

De ce trebuie să-ți faci cruce în fața bisericii?

cruce

Creștinismul este una dintre cele mai cunoscute forme de religie din lume. Prezentă în majoritatea colțurilor lumii, aceasta este împărțită în mai multe culte, dar cele mai importante sunt catolicismul și ortodoxismul. Religia oficială a României este creștinismul ortodox, cu catedrala în București.

Încă de la naștere, oamenii sunt puși în fața bisericii prin taina botezului. Copilului i se dă un nume, fiind totodată împărtășit în numele lui Dumnezeu. De-a lungul vieții, copilul va deveni adult și va lua parte la cele mai importante etape și sărbători creștinești. Se va căsători, va fi prezent  la slujbele de Crăciun, Paște, se va spovedi și în final va fi înmormântat. În tot acest timp, credinciosul va arăta întotdeauna respect lăcașului de cult când va trece pe lângă el.

Specialiștii din biserică spun că însemnul crucii arată mărturia de credință. Acest obicei este o deprindere credincioasă din timpul Sfinților Apostoli, consemnată în scrieri. Simbolizează Sfânta Treime, cu trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci. – scrie în Tertulian, De corona, c.3, Migne, P.L, II, col. 99.

De ce catolicii și ortodoxii fac semnul diferit?

Catolicismul reprezintă a doua ramură a creștinismului. Liderul suprem pe pământ este Papa, care își are sediul în Vatican, orașul-stat din centrul Romei. Trebuie specificat că ortodocșii și catolicii fac semnul crucii în mod diferit.

În ortodoxie, semnul crucii este făcut începând cu fruntea, pieptul, umărul drept și umărul stâng. Creștinii apuseni, au modificat semnul, prin ducerea mâinii de la umărul stâng la cel drept.

Modificarea a fost adusă în secolul al XIII-lea, de către Papa Inocent al III-lea. Trecerea mâinii de la stânga la dreapta simbolizează trecerea de la păcat spre mântuire.

Foto: Pexels.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot