De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

12.06.2023
De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

Românii sunt un popor profund religios. Biserica reprezintă locul în care oamenii renunță la viața cotidiană, apropiindu-se de spiritualitate. Totodată, lăcașul sfânt este considerat casa lui Dumnezeu, locul unde credincioșii sunt în strânsă legătură cu divinitatea. De ce de fiecare dată când oamenii trec pe lângă biserică își fac cruce?

De ce trebuie să-ți faci cruce în fața bisericii?

cruce

Creștinismul este una dintre cele mai cunoscute forme de religie din lume. Prezentă în majoritatea colțurilor lumii, aceasta este împărțită în mai multe culte, dar cele mai importante sunt catolicismul și ortodoxismul. Religia oficială a României este creștinismul ortodox, cu catedrala în București.

Încă de la naștere, oamenii sunt puși în fața bisericii prin taina botezului. Copilului i se dă un nume, fiind totodată împărtășit în numele lui Dumnezeu. De-a lungul vieții, copilul va deveni adult și va lua parte la cele mai importante etape și sărbători creștinești. Se va căsători, va fi prezent  la slujbele de Crăciun, Paște, se va spovedi și în final va fi înmormântat. În tot acest timp, credinciosul va arăta întotdeauna respect lăcașului de cult când va trece pe lângă el.

Specialiștii din biserică spun că însemnul crucii arată mărturia de credință. Acest obicei este o deprindere credincioasă din timpul Sfinților Apostoli, consemnată în scrieri. Simbolizează Sfânta Treime, cu trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci. – scrie în Tertulian, De corona, c.3, Migne, P.L, II, col. 99.

De ce catolicii și ortodoxii fac semnul diferit?

Catolicismul reprezintă a doua ramură a creștinismului. Liderul suprem pe pământ este Papa, care își are sediul în Vatican, orașul-stat din centrul Romei. Trebuie specificat că ortodocșii și catolicii fac semnul crucii în mod diferit.

În ortodoxie, semnul crucii este făcut începând cu fruntea, pieptul, umărul drept și umărul stâng. Creștinii apuseni, au modificat semnul, prin ducerea mâinii de la umărul stâng la cel drept.

Modificarea a fost adusă în secolul al XIII-lea, de către Papa Inocent al III-lea. Trecerea mâinii de la stânga la dreapta simbolizează trecerea de la păcat spre mântuire.

Foto: Pexels.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot