De ce, în trecut, scările erau construite în formă de spirală?

14.11.2022
De ce, în trecut, scările erau construite în formă de spirală?

Foarte multe clădiri au fost construite având scările sub formă de spirală. În prezent, acestea sunt realizate astfel pentru un efect în plus de design, însă în trecut ele aveau un rol precis. Castelele, în special, au scări în formă de spirală, pentru a putea deruta eventualii inamici.

Ce avantaje aveau scările în spirală?

Trebuie precizat că toate castelele medievale au fost ridicate ca și fortificații, având scopul de a apăra populația din zonă de atacurile dușmanilor. Scările au fost concepute astfel încât să fie extrem de dificil pentru combatanții inamici să-și urce drumul.

Deoarece majoritatea soldaților erau dreptaci, aceștia erau nevoiți să se orienteze după curbă pentru a încerca să lovească cu sabia, de exemplu, expunându-se inevitabil în acest proces. De asemenea, scara în spirală, în sensul acelor de ceasornic, a permis persoanelor care erau atacate să folosească peretele interior ca un scut parțial și a facilitat lovirea inamicului fără a se încurca de curbura peretelui exterior. Scările au fost, totodată, slab iluminate intenționat și construite pentru a fi neuniforme, ceea ce făcea și mai dificil pentru invadatori să își mențină echilibrul și să poată ataca.

Unde se găsește cea mai veche scară spiralată din lume?

Scările spiralate au o istorie îndelungată și sunt prezentate și în Biblie, în Vechiul Testament, fiind o caracteristică a Templului lui Solomon. Cu alte cuvinte, acestea au fost construite cu 1.000 de ani înainte de Nașterea lui Hristos.

Cea mai veche scară în formă de spirală, care poate fi admirată și în prezent, poate fi găsită la Roma. Aceasta se găsește la Columna lui Traian, care a fost construită în anul 113 d. Hr. Scara are un total de 185 de trepte și urca în interiorul coloanei până la înălțimea de 35 metri. În vârful acesteia era o platformă de pe care vizitatorii se puteau bucura de o vedere panoramică asupra Romei, potrivit spiral.uk.com.

Influența romanilor a ajutat la introducerea scării spiralate în proiectarea clădirilor din întreaga Europă. Apoi, de-a lungul Evului Mediu, acestea au devenit o trăsătură a multor castele, datorită avantajelor defensive pe care le-au oferit.

Cele mai vechi scări în spirală au fost sculptate din piatră sau marmură și construite direct în pereții clădirilor pentru a le susține greutatea. Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, scările au fost ridicate în jurul unui stâlp.

 Foto: spiral.uk.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot