De ce, în trecut, scările erau construite în formă de spirală?

14.11.2022
De ce, în trecut, scările erau construite în formă de spirală?

Foarte multe clădiri au fost construite având scările sub formă de spirală. În prezent, acestea sunt realizate astfel pentru un efect în plus de design, însă în trecut ele aveau un rol precis. Castelele, în special, au scări în formă de spirală, pentru a putea deruta eventualii inamici.

Ce avantaje aveau scările în spirală?

Trebuie precizat că toate castelele medievale au fost ridicate ca și fortificații, având scopul de a apăra populația din zonă de atacurile dușmanilor. Scările au fost concepute astfel încât să fie extrem de dificil pentru combatanții inamici să-și urce drumul.

Deoarece majoritatea soldaților erau dreptaci, aceștia erau nevoiți să se orienteze după curbă pentru a încerca să lovească cu sabia, de exemplu, expunându-se inevitabil în acest proces. De asemenea, scara în spirală, în sensul acelor de ceasornic, a permis persoanelor care erau atacate să folosească peretele interior ca un scut parțial și a facilitat lovirea inamicului fără a se încurca de curbura peretelui exterior. Scările au fost, totodată, slab iluminate intenționat și construite pentru a fi neuniforme, ceea ce făcea și mai dificil pentru invadatori să își mențină echilibrul și să poată ataca.

Unde se găsește cea mai veche scară spiralată din lume?

Scările spiralate au o istorie îndelungată și sunt prezentate și în Biblie, în Vechiul Testament, fiind o caracteristică a Templului lui Solomon. Cu alte cuvinte, acestea au fost construite cu 1.000 de ani înainte de Nașterea lui Hristos.

Cea mai veche scară în formă de spirală, care poate fi admirată și în prezent, poate fi găsită la Roma. Aceasta se găsește la Columna lui Traian, care a fost construită în anul 113 d. Hr. Scara are un total de 185 de trepte și urca în interiorul coloanei până la înălțimea de 35 metri. În vârful acesteia era o platformă de pe care vizitatorii se puteau bucura de o vedere panoramică asupra Romei, potrivit spiral.uk.com.

Influența romanilor a ajutat la introducerea scării spiralate în proiectarea clădirilor din întreaga Europă. Apoi, de-a lungul Evului Mediu, acestea au devenit o trăsătură a multor castele, datorită avantajelor defensive pe care le-au oferit.

Cele mai vechi scări în spirală au fost sculptate din piatră sau marmură și construite direct în pereții clădirilor pentru a le susține greutatea. Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, scările au fost ridicate în jurul unui stâlp.

 Foto: spiral.uk.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot