De ce este gresit să-i numim „dascali” pe profesori? De ce profesorii ar trebui să se simtă jigniți de acest apelativ?

01.08.2022
De ce este gresit să-i numim „dascali” pe profesori? De ce profesorii ar trebui să se simtă jigniți de acest apelativ?

La televizor, în ziare sau pe rețelele de socializare, din dorința de a nu repeta substantivul „profesor”, persoanele care predau o materie de învățămân sunt numite în mod obișnuit „dascăli”. Totuși, această asociere, cândva foarte pertinentă, și-a pierdut din consistență. De ce? Simplu. Dacă în urmă cu sute de ani alfabetizarea se făcea în zonele rurale cu ajutorul dascălului, astăzi profesorul este un profesionist cu acte-n regulă care are o meserie de sine stătătoare.

De ce apelativul „dascăl” poate fi considerat jignitor?

Recent, Ministrul Învățământului, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „vor fi criterii de performanță pentru dascăli”. Cîmpeanu nu este unicul politician sau singura persoană publică ce îi numește dască pe profesori. Sociologul Mircea Kivu a remarcat că o astfel de asociere nu mai este potrivită pentru anul 2022.

„Să ne-nțelegem. Dascălul (sau țârcovnicul, sau diacul) este cel care cântă la biserică, eventual dirijează corul. La începuturile învățământului românesc, când, în zonele rurale, nu existau școli autonome și cadre didactice, alfabetizarea se făcea pe lângă biserică. Și cum dascălul era printre puținii săteni alfabetizați (avea nevoie să citească din cartea de rugăciuni), de obicei, lui îi revenea sarcina să repete „buchiile” cu copiii, în absența preotului”, a notat Mircea Kivu pe pagina sa de Facebook.

Sociologul a adăugat: „Așadar, dascălul era un fel de surogat de învățător. Dacă aș fi cadru didactic (învățător, profesor) profesionist, format în ani mulți de școală și trecut prin multiple examene, m-aș simți jignit de apelativul „dascăl”. E ca și cum i-ai spune „spițer” un chirurg. Că unii dintre noi obișnuiesc să „alinte” în vorbirea colocvială, cadrele didactice cu acest apelativ, e încă de înțeles. Dar când un ministru al învățământului îi numește „dascăli” pe profesioniștii de la catedră, e un semn de desconsiderare”.

Ce este un dascăl?

Conform definiției, un dascăl este un cântăreț bisericesc, adesea solist sau dirijor al corului bisericesc. Dascălul posedă cunoștințe muzicale însemnate, între atribuțiile sale intrând și cea de instructor al coriștilor. În societatea românească tradiţională, alături de preot și medic, dascălul era o autoritate locală. Unul dintre cele mai celebre exemple de dascăl a fost scriitorul Ion Creangă. În anul 1864, tânărul Creangă a intrat la „Şcoala preparandală vasiliană” de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta din urmă l-a apreciat foarte mult pe „Popa Smântână” şi l-a numit învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iaşi.

Câți profesori sunt în România?

O cercetare marca Eurostat arăta că în 2018, România avea 172.595 de cadre didactice, dintre care 48.935 în învăţământul primar, 68.248 în învăţământul gimnazial şi 55.412 în cel liceal. La momentul respectiv, dintre cei 172.595 de cadre didactice, peste 12.000 aveau vârsta de peste 60 de ani, notează zf.ro.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot