De ce cântă greierii?

14.02.2022
De ce cântă greierii?

Majoritatea oamenilor au auzit greierii cântând în serile calde de vară. În timp ce multe dintre speciile de greieri cântă în principal noaptea, unii greieri o fac și în timpul zilei și în timpul nopții.

Diferite specii de greieri produc diferite tipuri de sunete. De exemplu, la Gryllus bimaculatus (greierul de câmp), sunetele pot ajunge până la 100 de decibeli, în timp ce Gryllotalpa vineae (greierul aluniței) la aproximativ 88 de decibeli. Pentru comparație, claxonul unei mașini ajunge la aproximativ 110 decibeli, iar fluierul unui arbitru poate atinge 115-125 decibeli.

De ce cântă greierii?

Greierii masculi produc sunete frecându-și aripile din față, în piele, de exemplu, crestături ca niște pile de pe marginile aripilor se freacă de o margine ascuțită (răzuitoare). Aceasta se numește „stridulare” (ciripire) și este folosită pentru a atrage femeile greieri ca pereche.

Când acest sunet este produs, aripile greierului sunt ridicate. De fiecare dată când aripile se freacă împreună, acesta se numește „puls”, iar frecvența pulsului este influențată de factori precum temperatura, de exemplu, ritmul mai rapid la temperaturi mai calde. Frecvența pulsului și modelul pulsurilor diferă, de asemenea, între speciile de greieri. Relația dintre temperatură și rata de ciripit este cunoscută sub numele de legea lui Dolbear.

Atât greierii masculi, cât și femele aud printr-o pereche de organe timpanale pe aripile lor anterioare (tegmina), care vibrează ca răspuns la moleculele care vibrează (sunetul pentru oameni) din aerul înconjurător. Greierii femele nu produc sunete, dar vor merge sau zbura către masculii cântători, urmând un model de comportament numit „fonotaxis” (mișcare către un sunet).

Un cântec provocator permite greierilor de sex masculin să interacționeze agresiv unii cu alții, să stabilească un teritoriu și să pretindă accesul la femele pe acel teritoriu. Un cântec de triumf este produs pentru o perioadă scurtă după împerechere și poate întări legătura de împerechere pentru a încuraja femela să depună ouă în loc să găsească un alt mascul, scrie ThoughtCo..

Greierii știu când un om se apropie pentru că sunt sensibili la vibrații și zgomote. Deoarece majoritatea prădătorilor sunt activi în timpul zilei, greierii ciripesc noaptea. Cea mai mică vibrație ar putea însemna o amenințare care se apropie, așa că greierul tace pentru a alunga prădătorul de pe urma lui.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot