De ce bărbații nu au celulită?

07.05.2024
De ce bărbații nu au celulită?

Unul dintre coșmarurile femeilor poartă denumirea de celulită. Conform definiției, celulita este o inflamație a țesutului celular subcutanat (cu aspect de coajă de portocală) și apare pe coapse, solduri, fese si abdomen, fiind extrem de inestetică. Doar femeile se confruntă cu astfel de probleme, nu și bărbații. Oare de ce?

Ce este celulita?

Celulita (adipoza edematoasa în termeni medicali) este o afecțiune a pielii care apare atunci când țesutul adipos subcutanat se extinde și împinge pielea, creând un aspect denivelat. Celulita este mai frecventă la femei și mult mai puțin în cazul bărbaților. Ea nu afectează sănătatea și este o problemă estetică.

„Țesutul conjunctiv al bărbaților este mai puternic. Femeile au un țesut conjunctiv mai slab și celule adipoase mai mari. De această particularitate sunt responsabili hormonii feminini. Cu alte cuvinte, mai puțini hormoni feminini, mai puțină celulită”, a explicat un medic dermatolog pentru site-ul shtiu.ro.

O altă explicație este faptul că structura tesuturilor conjunctive, care leaga pielea de muschi si oase, este diferită de la bărbați la femei. Țesuturile masculilor au celulele mici asezate orizontal, ceea ce nu permite grăsimii să iasă la suprafață. În cazul femeilor, țesuturile conjunctive au forma unui fagure cu camere largi, dispuse vertical, permițând ieșirea grăsimii la suprafața pielii, de aici și aspectul de coaja de portocală.

Factorul genetic joacă și el un rol important. Moștenirea genetică poate face ca un bărbat să aibă celulită, dar aceste cazuri sunt extrem de rare.

De ce apare celulita?

Celulita apare, de obicei, după vârsta de 25 de ani. Principalele cauze sunt dietele necorespunzatoare (bogată în grăsimi nesănătoase si zahăr), probleme hormonale, sedentarism, deshidratarea, procentul mare de grăsime din corp, fumatul (fumatul afectează cantitatea de sange transportata prin vasele sanguine, catre piele, subtiind tesutul cutanat și făcândul să-și piardă fermitatea).

8 din 10 femei au celulită

Studiile arată că celulita apare la 80% până la 90% dintre femei, mai ales pe coapse, fese și șolduri. Aceasta este asociată cu probleme psihosociale negative profunde și cu un stil de viață sedentar, scrie ncbi.nlm.nih.gov. Nu există un tratament eficient pentru celulită. De obicei, tratamentele estetice au rezultate pe o perioadă scurtă.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot