De ce bărbații nu au celulită?

07.05.2024
De ce bărbații nu au celulită?

Unul dintre coșmarurile femeilor poartă denumirea de celulită. Conform definiției, celulita este o inflamație a țesutului celular subcutanat (cu aspect de coajă de portocală) și apare pe coapse, solduri, fese si abdomen, fiind extrem de inestetică. Doar femeile se confruntă cu astfel de probleme, nu și bărbații. Oare de ce?

Ce este celulita?

Celulita (adipoza edematoasa în termeni medicali) este o afecțiune a pielii care apare atunci când țesutul adipos subcutanat se extinde și împinge pielea, creând un aspect denivelat. Celulita este mai frecventă la femei și mult mai puțin în cazul bărbaților. Ea nu afectează sănătatea și este o problemă estetică.

„Țesutul conjunctiv al bărbaților este mai puternic. Femeile au un țesut conjunctiv mai slab și celule adipoase mai mari. De această particularitate sunt responsabili hormonii feminini. Cu alte cuvinte, mai puțini hormoni feminini, mai puțină celulită”, a explicat un medic dermatolog pentru site-ul shtiu.ro.

O altă explicație este faptul că structura tesuturilor conjunctive, care leaga pielea de muschi si oase, este diferită de la bărbați la femei. Țesuturile masculilor au celulele mici asezate orizontal, ceea ce nu permite grăsimii să iasă la suprafață. În cazul femeilor, țesuturile conjunctive au forma unui fagure cu camere largi, dispuse vertical, permițând ieșirea grăsimii la suprafața pielii, de aici și aspectul de coaja de portocală.

Factorul genetic joacă și el un rol important. Moștenirea genetică poate face ca un bărbat să aibă celulită, dar aceste cazuri sunt extrem de rare.

De ce apare celulita?

Celulita apare, de obicei, după vârsta de 25 de ani. Principalele cauze sunt dietele necorespunzatoare (bogată în grăsimi nesănătoase si zahăr), probleme hormonale, sedentarism, deshidratarea, procentul mare de grăsime din corp, fumatul (fumatul afectează cantitatea de sange transportata prin vasele sanguine, catre piele, subtiind tesutul cutanat și făcândul să-și piardă fermitatea).

8 din 10 femei au celulită

Studiile arată că celulita apare la 80% până la 90% dintre femei, mai ales pe coapse, fese și șolduri. Aceasta este asociată cu probleme psihosociale negative profunde și cu un stil de viață sedentar, scrie ncbi.nlm.nih.gov. Nu există un tratament eficient pentru celulită. De obicei, tratamentele estetice au rezultate pe o perioadă scurtă.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot