De ce au început americanii războiul din Vietnam? Cum s-a implicat România în conflict?

14.02.2023
De ce au început americanii războiul din Vietnam? Cum s-a implicat România în conflict?

Războiul din Vietnam a început oficial în 1955 și a durat până în 1975. Conflictul armat a avut loc între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite.  Războiul s-a termiant cu înfrângerea Vietnamului de Sud și unificarea țării sub conducere comunistă. Pentru americani, acesta a fost unul dintre cele mai mari eșecuri militare din istorie. 

De ce a început conflictul?

Există mai multe motive care au condus la implicarea Statelor Unite ale Americii în acest război. Unul dintre acestea a fost politica de împiedicare a răspândirii comunismului în întreaga lume, cunoscută sub numele de „Containment”. Întrucât Vietnamul de Nord era un stat comunist, SUA își doreau să prevină extinderea influenței sovietice și chinezești în regiune.

Un alt motiv a fost alianța Statelor Unite cu Franța. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Franța a controlat Vietnamul. După încheierea războiului, statul european a încercat să recâștige controlul asupra țării asiatice, începând un război împotriva Viet Cong-ului, o mișcare de rezistență comunistă din Vietnamul de Sud. SUA au ajutat Franța cu bani și armament, dar în cele din urmă aceasta a trebuit să se recunoască învinsă. SUA au continuat să sprijine Vietnamul de Sud, care era condus de guvernul non-comunist al președintelui Ngo Dinh Diem.

Distrugătorul american USS Maddox, atacat

Pe data de 2 august 1964, distrugătorul american USS Maddox a raportat că a fost atacat de două nave militare nord-vietnameze în Golful Tonkin, în timp ce efectua o misiune de supraveghere. La trei zile după acest incident, USS Maddox și USS Turner Joy au raportat un alt atac din partea nord-vietnamezilor, care ulterior s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Cu toate acestea, președintele american Lyndon B. Johnson a folosit acest incident ca pretext pentru a începe o campanie de bombardamente aeriene împotriva Vietnamului de Nord și pentru a obține autoritatea pentru utilizarea forței armate în Vietnamul de Sud. Congresul SUA a adoptat apoi Rezoluția Golfului Tonkin, care a autorizat președintelui să ia măsuri militare pentru a proteja interesele americane în regiune.

În ultimă instanță, acest eveniment a dus la escaladarea războiului din Vietnam și la implicarea tot mai mare a SUA în conflict. Acesta a fost începutul implicării militare masive a SUA în războiul din Vietnam. Trupele americane au fost trimise în Vietnamul de Sud pentru a ajuta la combaterea Viet Cong-ului și a forțelor militare din Vietnamul de Nord.

Războiul a devenit din ce în ce mai puțin popular în SUA pe măsură ce numărul de soldați americani morți a crescut și au apărut proteste la nivel național.

După ocuparea funcției de președinte, Richard Nixon a hotărât retragerea lentă a trupelor americane din Vietnam, lucru care s-a și întâmplat. Pe data de 9 august 1974, după ce președintele Nixon a demisionat din cauza scandalului Watergate, Gerald Ford a preluat funcția de președinte al SUA. Acesta a decis să retragă soldații din Vietnam. Pe 30 aprilie 1975, ultimii infanteriști marini americani au evacuat cu elicopterul ambasada din regiune.

România, și ea parte a conflictului

Republica Socialistă România, una dintre cele mai importante țări comuniste din lume la acea vreme, a oferit mult sprijin Vietnamului de Nord cât timp a durat războiul, în aspecte politice, economice și militare. În aceeași perioadă, țara noastră era recunoscută pentru rolul de mediator începând cu anul 1965, rodul efortului ei fiind „Semnalul Trinh” din ianuarie 1967, prin care Hanoiul a acceptat posibilitatea de negociere cu autoritățile de la Washington D.C.

Obiectivul prioritar al acestei politici externe a fost de a menține statutul țării care ieșise din aria dominației directe a Moscovei și își asigurase un spațiu de manevră pentru apararea și promovarea intereselor proprii, scrie historia.ro.

Foto: nytimes.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
Ce a putut spune Catinca Roman despre Petre Roman! Nu te aşteptai la aşa cuvinte,...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising