De ce aricii au țepi? Cum sunt țepii pe interior?

20.02.2023
De ce aricii au țepi? Cum sunt țepii pe interior?

Aricii sunt animale fascinante și adorabile, cunoscute pentru blănița lor aspră și pentru celebra lor armură de țepi. În timp ce mulți oameni se întreabă de ce aricii au țepi, răspunsul este destul de simplu. Pentru apărare. 

La ce îi ajută țepii pe arici?

În mod obișnuit, aricii trăiesc în habitatul lor natural într-un mediu în care sunt expuși la numeroși prădători. Și, întrucât aricii sunt animale mici și neputincioase, au dezvoltat o strategie de apărare unică: faimoșii țepi.

Țepii sunt, de fapt, peri specializați care acoperă corpul ariciului și se termină într-o vârf ascuțit. Atunci când se simt amenințați, aricii își contractă mușchii și ridică acești peri, formând astfel un scut protector împotriva eventualilor prădători. Deși țepii ariciilor sunt adesea descrisi ca fiind letali, în realitate, aceștia sunt mai mult un mijloc de apărare decât un instrument de atac. În plus, nu toți aricii au țepi, unii având blana mai moale și peri mai puțin aspri.

Un alt lucru interesant despre țepii ariciilor este că aceștia nu sunt solidi, ci sunt goi pe interior. Această cavitate interioară conferă țepilor ariciului o flexibilitate și o capacitate de a se îndoi fără a se rupe. În plus, țepii ariciului sunt de obicei vopsiți în culori vibrante, cum ar fi maro sau alb, pentru a le face să fie mai vizibile prădătorilor și pentru a sugera că sunt o pradă dificilă.

Deși țepii sunt probabil cel mai cunoscut mecanism de apărare al ariciului, aceștia nu sunt singurele trucuri la care apelează acești mici mamifere. De exemplu, aricii își pot strânge corpul într-o formă (minge) compactă, cu țepii orientați în afara corpului, pentru a fi cât mai greu de atacat.

Aricii, animale singuratice

Pe lângă aceste strategii de apărare, aricii sunt, de asemenea, animale solitare și timide, preferând să se ascundă în tufișuri sau sub crengi pentru a evita contactul cu oamenii și alte animale. Pe de altă parte, există și anumite specii de aricii, precum ariciul cu urechi lungi din Africa, care au o altă strategie de apărare. Acești aricii au cozi lungi și groase care pot fi folosite pentru a se încolăci în jurul lor în timpul unui atac.

În concluzie, țepii reprezintă principalul mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Deși uneori acești peri pot fi confundați cu o armă, de fapt, aricii sunt animale blânde și pacifiste, preferând să evite conflictul cu prădătorii și să se ascundă în locuri sigure.

Pe lângă protejarea ariciilor de prădători, țepii lor joacă și un rol important în termoreglare. Țepii permit circulația aerului între corpul ariciului și mediul înconjurător, ajutând la menținerea unei temperaturi corporale optime.

În ultimii ani, habitatul natural al ariciilor a fost amenințat de urbanizare și de creșterea populației umane. Din acest motiv, aricii au început să se adapteze la mediul urban și pot fi văzuți în parcuri și grădini, unde găsesc hrană și adăpost.

În concluzie, țepii sunt o caracteristică importantă și distinctivă a ariciilor, care le oferă protecție împotriva prădătorilor și ajută la menținerea temperaturii corporale. Cu toate acestea, aricii sunt animale blânde și pacifiste, preferând să evite conflictele și să trăiască în pace cu mediul lor înconjurător.

Foto: Pexels.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Rețeta de post a lui Cătălin Scărlătescu care e gata în câteva minute. Simplă și...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising