Curiozități despre arici. De ce e păcat să omori un arici?

09.12.2021
Curiozități despre arici. De ce e păcat să omori un arici?

Cu toții am văzut măcar o dată în viață acea micuță pernă vie de ace cu picioare pe nume arici. Acesta este un mamifer mic și robust, iar majoritatea are blană sau păr oarecum flexibil și moale.

Dar părul de pe spatele unui arici este un strat gros de ace (sau fire de păr modificate). Aceste ace sunt făcute din cheratină, aceeași proteină din care sunt alcătuite părul și unghiile noastre. Aricii pot fi albi sau maro deschis până la negru, cu mai multe nuanțe găsite în benzi de-a lungul acelor.

Burta, fața și gâtul lor sunt acoperite cu păr aspru. Aceste creaturi interesante au picioare mici, dar puternice și picioare mari, cu cinci degete fiecare. Ghearele curbate îi fac pe arici săpători uimitori.

Curiozități despre arici

De ce este păcat să iei viața unui arici?

Potrivit unei legende din cultura românească, ariciul este vietatea care l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să creeze pământul. Această frumoasa istorisire a fost publicată în revista „Șezătoarea”, în urma unei discuții purtate de Hristian N. Ţapu, profesor la liceul „Unirea” din Focşani cu un sătean din Urecheşti, Vrancea.

Acesta din urmă susținea că este păcat să omori un arici, deoarece acesta ar fi fost sfătuitorul divinității.

„La început Dumnezeu făcuse pământul prea mare şi nu se pricepea ce să facă, să-l facă mai mic, că cică era întins ca o masă. A trimis el atunci pe la toate lighioanele că ce e de făcut şi o trimis şi la ariciu pe albină”, începe povestirea Ţapu, potrivit adevărul.ro.

Micul animal cu țepi nu a știut ce să răspundă și chiar a fost ofuscat că i s-a pus această intrebare. „- M-a trimis Dumnezeu – zise albina să te întreb că ce să-i fac pământului să-l mai micşoreze că e prea mare? -Ei- zise ariciul, de unde ştiu eu ce să-i facă, dacă nu ştie el că e atotputernic; dar eu de unde? nu ştiu, aşa spune-i”.

Ulterior, albina nu a plecat, ci s-a ascuns într-o trestie pentru a-l urmări pe arici. La un moment dat, acesta vorbea singur și l-a auzit: „Ei, mă întreabă ce să-i facă; să-l mai încreţească şi el, să mai facă văi, dealuri, dacă-i prea mare”.

Albina a ieșit din ascunzătoare și i-a spus ariciului că va povesti lui Dumnezeu tot ce a auzit.

„Am auzit ce-ai spus, am să-i vestesc lui Dumnezeu; iar ariciul ia un beţigaş, şi-o loveşte peste mijloc şi de atunci albina e curmată la mijloc, până atunci era tot una”

Din acest motiv este un păcat în cultura românească să iei viața unui arici, fără el, pământul nu ar fi avut văi și dealuri.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot