Curiozități despre romanul „Cei trei muschetari”. Nu Dumas a inventat propoziția: „Toți pentru unul și unul pentru toți”. De unde s-a inspirat?

25.09.2024
Curiozități despre romanul „Cei trei muschetari”. Nu Dumas a inventat propoziția: „Toți pentru unul și unul pentru toți”. De unde s-a inspirat?

Una dintre cele mai iubite opere literare din toate timpurile este, cu siguranță, romanul „Cei trei muschetari” al lui Alexandre Dumas. Publicat pentru prima dată în anul 1844, romanul spune povestea tânărului d’Artagnan după ce sosește la Paris în urmărirea visului său de a deveni un muschetar al regelui. D’Artagnan nu este însă unul din muschetarii din titlu, acesta se referă la prietenii săi Athos, Porthos și Aramis. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre romanul „Cei trei muschetari”:

Curiozități despre romanul „Cei trei muschetari”

Athos, Porthos și Aramis au existat și în realitate. Dumas i-a descoperit pe cei trei într-un roman istoric în timp ce făcea cercetări. Numele adevărat al lui Athos era Armand de Sillégue, Seigneur d’Athos et d’Autevielle (Athos era un mic sat din sud-vestul Franței). Nu se știu multe despre viața lui, în afară de faptul că a fost un mușchetar al regelui și a murit la Paris în anul 1643. Porthos a fost Isaac de Portau, care a devenit mușchetar în anul 1643. Aramis a fost Henri d’Aramitz, un mușchetar care a slujit 15 ani ani în armata franceză.

Tatăl lui Dumas a fost un important general francez. Cunoscut pentru curajul și devotamentul de care a dat dovadă, generalul Thomas-Alexandre Dumas este considerat unul dintre cei mai mari generali din istoria armatei franceze. Deși era principalul spadasin al lui Napoleon, zvonurile spun că Napoleon era incredibil de gelos pe acest „general de peste 1.80 metri, incredibil de atrăgător și genial din punct de vedere fizic”.

Alexandre Dumas a fost mult timp victima unor atacuri rasiste. Mama tatălui său, Louise-Céssette Dumas, era o sclavă haitiană.

„Cei trei muschetari” a fost, de fapt, un efort colectiv. Deși doar numele lui Dumas apare la numele autorului romanului, francezul îi datorează mult partenerului său de scris Auguste Maquet. Dumas și Maquet au scris împreună zeci de romane și piese de teatru, inclusiv „Cei trei mușchetari”.

Personajul d’Artagnan a existat și în realitate. Povestea lui d’Artagnan este bazată pe o persoană reală. Numele său adevărat era Charles de Batz-Castelmore d’Artagnan, un soldat din secolul al XVII-lea, care a servit în regimentul de muschetari al regelui Ludovic al XIII-lea. Dumas a descoperit povestea acestui bărbat citind memoriile lui Gatien de Courtilz de Sandras, publicate în 1700, unde viața lui d’Artagnan a fost descrisă într-o manieră romantică și aventuroasă. Dumas și-a luat libertatea de a reinterpreta aceste fapte și de a crea un erou literar legendar.

Alexandre Dumas nu a inventat motto-ul „Toți pentru unul și unul pentru toți”. Deși această propoziție este acum sinonimă cu romanul și deviza muschetarilor, Dumas nu este cel care a inventat-o. Fraza „Toți pentru unul și unul pentru toți” a fost, de fapt, un motto adoptat de o alianță politică elvețiană, cunoscută sub numele de Confederația Elvețiană. Aceasta a devenit oficială în secolul al XVII-lea, când a fost înscrisă pe stema cantonului Elveției și exprimă spiritul de solidaritate și loialitate între membrii confederației. Dumas a fost inspirat de acest motto și l-a folosit pentru a sublinia legătura profundă dintre muschetarii săi – Athos, Porthos, Aramis și d’Artagnan.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot