Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?

02.12.2022
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?

Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat în Podișul Giza, lângă Cairo. Marea Piramidă din Giza mai este denumită și Piramida lui Keops, iar celelalte două sunt cunoscute ca Piramida lui Khafre și Piramida lui Menkaure.

Lucruri mai puțin știute despre Marea Piramidă din Giza

1. A fost construită în timpul domniei regelui Khufu. Piramida a fost construită în timpul domniei regelui Khufu (2589 – 2566 î. de Hr.). La scurt timp după venirea la putere, se crede că regele Khufu și-a propus să-și construiască mărețul mormânt în care avea să fie îngropat, cunoscut în prezent ca Marea Piramidă. La ordinul său au mai fost realizate și alte piramide pentru reginele sale, în apropiere.

2. Celelalte două piramide sunt pentru fiul și nepotul lui Khufu. Marea Piramidă este doar una dintre cele trei piramide majore din Giza. A doua cea mai veche este Piramida lui Khafre, care a fost construită ca mormânt pentru Khafre, fiul lui Khufu. Este a doua cea mai înaltă piramidă din Giza. Khafre a urcat pe tron după domnia de scurtă durată a lui Redjedef, care era probabil fratele său mai mare și era succesorul lui Khufu. El a domnit din aproximativ 2558 până în 2532 î. de Hr., dar cronologia exactă nu a fost niciodată stabilită. A treia și cea mai mică piramidă este Piramida lui Menkaure, fiul lui Khafre. Nu este deloc clar, dar cel mai probabil i-a succedat tatălui său ca rege și a domnit 18 sau 28 de ani.

3. La Marea Piramidă din Giza s-a lucrat peste 20 de ani. Potrivit datelor istorice, a fost nevoie de peste 20 de ani pentru ca Marea Piramidă să fie finalizată. Istoricul grec Herodot a susținut că a fost nevoie de 100.000 de muncitori care au fost împărțiți în cinci grupuri a câte 20.000 de oameni. Există o dezbatere considerabilă despre modul în care au fost construite piramidele și dacă muncitorii erau sclavi sau oameni calificați, precum și câți dintre ei au fost necesari pentru realizarea construcției. Un lucru care pare să fi fost soluționat în ultimii ani este faptul că oamenii erau, cel mai probabil, muncitori calificați, plătiți.

4. Este posibil ca piramida să fi fost construită în alt scop decât acela de a fi mormânt. Cu toate că cei mai mulți istorici cred că piramida a fost construită ca loc de veci pentru rege, unii specialiști în domeniu nu sunt de acord cu această ipoteză fiindcă nu s-au găsit vreodată mumii.

5. Timp de 3800 de ani piramida a fost cea mai înaltă structură din lume, construită de om. Piramida a fost cea mai înaltă structură construită de om până la finalizarea Catedralei Lincoln (Anglia), în 1300 d. Hr., care are 160 de metri înălțime. Piramida lui Keops avea 146 metri înălțime și o bază de 230 de metri pe fiecare parte. Cu toate acestea, alți istoricii sunt de părere că Turnul Eiffel (324 m) este prima construcție care a depășit în înălțime Marea Piramidă din Giza.

6. Piramida este înconjurată de alte câteva structuri. În jurul piramidei se găsesc alte câteva construcții, dar și piramide mai mici. În apropiere se află și mormântul mamei lui Khufu, regina Hetepheres, dar și trei piramide mai mici pentru soțiile regelui.

7. Peste 2 milioane de metri cubi de piatră au fost folosiți pentru construirea piramidei. Monumentul egiptean cuprinde până la 2,5 milioane de blocuri de pietre, dintre care unele sunt masive, în special granitul roz din Camera Regelui, o locație în apropierea vârfului piramidei care găzduiește un sarcofag de granit roșu. Pietrele pentru această cameră cântăreau între 25 și 80 de tone și au fost aduse de la aproximativ 800 de km distanță. Estimările pentru cantitatea de materiale utilizate sunt de 5 milioane de tone de calcar și 8.000 de tone de granit.

8. Prima persoană care a excavat piramida a fost Sir William Mathew Flinders Petrie. Acesta a folosit tehnici moderne și analize științifice pentru a excava piramida pentru prima dată în 1880, stabilind standardul pentru operațiunile arheologice din Egipt, în special din Giza. El a creat o metodă de datare în secvență care a fost folosită de atunci pentru a ajuta la reconstrucția istoriei din vestigii antice.

9. Marea Piramidă are trei camere cunoscute. Piramida lui Keops are trei camere cunoscute, precum și un hol cu ​​tavan înalt: Marea Galerie, Camera Reginei, Camera Regelui și o cameră subterană neterminată. Aceasta din urmă a fost tăiată în piatră, în timp ce camera regelui precum și cea a reginei sunt mai sus în interiorul structurii. Toate camerele au puțuri de aer.

10. Piramida a fost jefuită. Marea Piramidă a fost jefuită cu mult înainte de sosirea lui Sir William Mathew Flinders Petrie. Trebuie precizat că aceste activități erau obișnuite în Egiptul Antic. Regii erau considerați a fi o întruchipare a zeului Horus și, astfel, descendenții regilor morți au perceput obiectele mormintelor ca fiind ale lor, potrivit worldatlas.com.

Foto: worldatlas.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot