Cum se scarpină astronauții când sunt îmbrăcați în costumele spațiale?

18.05.2021
Cum se scarpină astronauții când sunt îmbrăcați în costumele spațiale?

Astronauții au parte de multe dificultăți atunci când sunt în spațiu. Viața fără gravitație diferă mult față de cea de pe Pământ, iar persoanele care pleacă, în misiune, în spațiu, au parte de multe provocări. Înainte de a ajunge pe Stația Spațială, aceștia iau parte la multe ore de antrenamente pentru a face față problemelor. Poate părea ceva banal pentru cei de pe Terra, însă o mare problemă pentru astronauți o reprezintă momentul când se află în costumul spațial și trebuie să… se scarpine pe o anumită parte a corpului.

Cum se scarpină astronauții?

Neputând utiliza mâinile, astronauții trebuie să găsească o altă modalitate de a se scărpina, atunci când sunt îmbrăcați cu costumul spațial. Mâncărimea pe față poate fi un pic mai dificilă, dar există lucruri la îndemână. De exemplu, sub cască astronauții sunt echipați cu un capac denumit „Snoopy”, care este echipat cu căști și un microfon. Astfel, dacă o mâncărime se prezintă pe jumătatea inferioară a feței, microfonul reprezintă instrumentul salvator, însă acesta se poate muta din poziția inițială și calitatea convorbirilor cu echipa poate scădea.

O altă opțiune pe care o folosesc astronauții este dispozitivul „valsalva”, care este o piesă din spumă atașată în partea interioară a căștii. Obiectivul acestuia este de a permite unui astronaut să își blocheze nările și să sufle pentru a egaliza presiunea în urechi, atunci când este necesar. Dincolo de scopul propus, blocul de spumă poate ajuta și la a se scărpina, atunci când este nevoie.

O a treia opțiune de abordare a mâncărimilor faciale este o bucată de „Velcro” plasată strategic. Acest lucru a fost folosit în special în timpul misiunilor Apollo. Acesta este amplasat pe micul capac de alimentare care este ținut închis prin presiunea din costum.

Dacă apare o mâncărime într-o anumită parte a corpului, unde astronautul nu poate ajunge și nu are de ce se freca pentru a scăpa de disconfort, nu are altă variantă decât să suporte până trece.

Trebuie specificat că o plimbare spațială durează între 5 și 8 ore, iar munca este foarte migăloasă. Cel mai probabil, odată cu ochii la spațiul nemărginit, atenția astronautului va fi concentrată către alte lucruri, astfel încât, cel mai probabil, va uita complet de mâncărime.

Foto: todayifoundout.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot