Cum se gătește carnea de vită? Care este secretul?

21.08.2023
Cum se gătește carnea de vită? Care este secretul?

Carnea de vită este printre cele mai consumate cărnuri din lume. Aceasta poate fi preparată în diferite feluri, în funcție de preferințele personale. Dacă este gătită la cuptor, bucătarii profesioniști recomandă să se țină cont de câteva aspecte pentru a avea o carne perfectă.

Cât trebuie ținută la cuptor carnea de vită?

Carnea de vită este preparată în funcție de preferințele personale. Unele persoane o doresc mai crudă, în timp ce altele o vor bine pătrunsă. Iată cum trebuie gătită la cuptor carnea de vită astfel încât să iasă așa cum vă doriți.

Rare (sângeriu): aceasta trebuie ținută, în cuptor, la o temperatură în interior între 50 și 52 de grade Celsius pentru aproximativ 10-15 minute pentru o bucată de 500 de grame.

Medium Rare (medium sângeriu): carnea trebuie să aibă în interior o temperatură între 55 și 57 de grade Celsius pentru aproximativ 15-20 minute pentru o bucată de 500 de grame.

Medium (punct roz): aceasta trebuie ținută, în cuptor, la o temperatură, în interior, între 63 și 68 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 minute pentru o bucată de 500 de grame.

Medium Well (bine pătrunsă, cu o mică urmă de roz): aceasta trebuie ținută, în cuptor, la o temperatură, în interior, între 71 și 74 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 minut pentru o bucată de 500 de grame.

Well Done (foarte bine pătrunsă): carnea trebuie să aibă în interior o temperatură de peste 76 de grade Celsius pentru aproximativ 30-35 minute pentru o bucată de 500 de grame.

Trebuie precizat că aceste indicații pot suferi modificări în funcție de preferințele personale, dar și de grosimea cărnii de vită, precum și a cuptorului folosit. Specialiștii în gastronomie recomandă folosirea unui termometru pentru a verifica temperatura din interior a cărnii, astfel încât să se obțină preparatul dorit.

După ce este scoasă din cuptor, carnea de vită trebuie lăsată să se odihnească un pic de timp pentru ca sucurile interioare să se distribuie uniform. În felul acesta carnea va deveni mai fragedă și mai gustoasă. Poftă bună!

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot