Cum se face săpunul? Săpun de casă vs. săpunul comercial

18.04.2023
Cum se face săpunul? Săpun de casă vs. săpunul comercial

Săpunul este utilizat de miliarde de oameni pentru igiena zilnică. Acesta s-a dovedit o armă importantă împotriva virusurilor, în special a coronavirusului. De-a lungul timpului, săpunul a avut numeroase forme, culori și mirosuri. Dacă în trecut, bunicii erau obișnuiți să-și facă propriul săpun, în prezent tinerii își pot procura orice tip de săpun cu diferite arome din supermarketuri. Dar, cum se poate prepara săpunul acasă? Care este mai eficient, săpunul de casă sau cel comercial?

Care este mai bun, săpunul de casă sau cel comercial?

săpunul

Săpunul a devenit de foarte mult timp o unealtă necesară cu ajutorul căruia omul se spală pe corp. Fie că vorbim de o zi călduroasă de vară în care se transpiră sau de o zi de muncă obositoare, săpunul te poate ajuta să scapi de murdărie. Generațiile anterioare foloseau un săpun diferit față de cel din prezent.

Cei care și-au petrecut copilăria în bătăturile bunicilor de la țară sigur au putut observa un cub mare cu un aspect nu foarte atrăgător. Ei bine, acela era săpunul făcut în casă din ingrediente naturale. Acesta se prepara într-un cazan mare și pus pe pirostrii în curte. Săpunul de casă era făcut din grăsime naturală, o cantitate mică de sodă caustică, un amestec din apă și cenușă, făină dar și diferite frunze pentru aromatizare, precum pelin sau mentă.

Săpunul de casă învinge în lupta cu cel comercial

Săpunurile moderne comerciale sunt rezultatul combinării multor detergenți, care au o putere de curățare ridicată. Acestea sunt excelente pentru spălarea rufelor și a vaselor, dar nu și a pielii. De multe ori, se observă cum pielea se usucă după ce este spălată cu săpun comercial. Așadar, pentru corp, este de preferat folosirea săpunului de casă.

Cum se face în casă?

Cum am spus mai spus, săpunul de casă este rezultatul unor ingrediente total naturale. Astfel, este nevoie de următoarele:

Într-o oală mare se topește untura și se lasă la răcit. Se adaugă uleiul și se amestecă vertiginos. Apoi se pune leșia, se amestecă, iar la final se adaugă și făina. Soda caustică se dizolvă mai întâi în apă. Din compoziție, se va pune câte puțin amestecul preparat mai sus, din untură, ulei, făină și leșie.

Trebuie amestecat continuu. Se lasă compoziția de săpun peste noapte să se întărească și la final se pot tăia bucățile necesare. Se pot adăuga diferite arome pentru a da culoarea și mirosul dorit.

Foto: Știridiaspora.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Astăzi, când ne vine în minte o țară, gândul ne poartă automat la capitala acestui stat. Majoritatea țărilor au câte o capitală, așa cum este cazul României, dar sunt și excepții cum... citește tot
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot