Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

08.09.2022
Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

Perlele naturale sunt produse de scoici, iar pentru a fi mai preciși acestea sunt realizate doar de stridii. Procesul este unul complex, care necesită timp, însă rezultatul final este extraordinar de frumos. Perlele naturale cele mai prețioase sunt cele extrase din scoicile care trăiesc în oceanele lumii.

Cum este produsă o perlă?

Perla este o combinație de carbonați de calciu (aragonit, calcit), niște cristale care determină prin fenomemul interferență luciul perlei, și o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ sau „conchiolină”, potrivit Wikipedia.org. Procesul de realizare a perlei are loc din pură întâmplare, atunci când în scoică intră un intrus microscopic care o irită. Drept urmare, scoica. pentru a se proteja îmbracă, parazitul în straturi de sidef pentru a-l acoperi.

Perlele naturale au o varietate de forme și mărimi, iar specialiștii în domeniu le evaluează în funcție de luciu. Practic, cu cât o perlă este mai lucioasă cu atât aceasta este mai valoroasă. Potrivit statisticilor, rata ca o scoică să producă o perlă este de 1 la 1.000. De aceea, perlele naturale sunt atât de scumpe.

Încă din cele mai vechi timpuri, perlele au fost folosite ca obiecte vestimentare, fiind utilizate la realizarea diferitelor bijuterii. În diferite culturi, acestea erau considerate aducătoare de noroc și fericire. Se spune că, la un moment dat, frumoasa Cleopatra a introdus o perlă într-un pahar cu vin iar după aceea l-a băut, pentru a câștiga un pariu cu Marcus Antonius.

Care este cea mai mare perlă din lume?

Cea mai mare perlă naturală din lume are 67 de centimetri lungime, 30,5 centimetri lățime și cântărește 34 de kilograme. Impresionant, nu-i așa? Aceasta a fost descoperită în anul 2006 și a fost evaluată la 100 de milioane de dolari. Recordul anterior era deținut de o perlă nesidefată produsă de către scoica numită „Tridacna Gigas”. Inițial, a primit numele de “Perla lui Allah”, iar ulterior “Perla lui Lao Tzu”. În anul 2006, perla era evaluată de specialiști în domeniu la peste 61 de milioane de dolari.

Procesul de extracție a perlei din scoică este unul laborios și necesită câteva instrumente specifice, precum și multă atenție pentru a nu aduce daune frumosului obiect natural rotund din sidef. În filmulețul de mai jos puteți vedea cum este extrasă o perlă dintr-o scoică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot