Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

08.09.2022
Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

Perlele naturale sunt produse de scoici, iar pentru a fi mai preciși acestea sunt realizate doar de stridii. Procesul este unul complex, care necesită timp, însă rezultatul final este extraordinar de frumos. Perlele naturale cele mai prețioase sunt cele extrase din scoicile care trăiesc în oceanele lumii.

Cum este produsă o perlă?

Perla este o combinație de carbonați de calciu (aragonit, calcit), niște cristale care determină prin fenomemul interferență luciul perlei, și o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ sau „conchiolină”, potrivit Wikipedia.org. Procesul de realizare a perlei are loc din pură întâmplare, atunci când în scoică intră un intrus microscopic care o irită. Drept urmare, scoica. pentru a se proteja îmbracă, parazitul în straturi de sidef pentru a-l acoperi.

Perlele naturale au o varietate de forme și mărimi, iar specialiștii în domeniu le evaluează în funcție de luciu. Practic, cu cât o perlă este mai lucioasă cu atât aceasta este mai valoroasă. Potrivit statisticilor, rata ca o scoică să producă o perlă este de 1 la 1.000. De aceea, perlele naturale sunt atât de scumpe.

Încă din cele mai vechi timpuri, perlele au fost folosite ca obiecte vestimentare, fiind utilizate la realizarea diferitelor bijuterii. În diferite culturi, acestea erau considerate aducătoare de noroc și fericire. Se spune că, la un moment dat, frumoasa Cleopatra a introdus o perlă într-un pahar cu vin iar după aceea l-a băut, pentru a câștiga un pariu cu Marcus Antonius.

Care este cea mai mare perlă din lume?

Cea mai mare perlă naturală din lume are 67 de centimetri lungime, 30,5 centimetri lățime și cântărește 34 de kilograme. Impresionant, nu-i așa? Aceasta a fost descoperită în anul 2006 și a fost evaluată la 100 de milioane de dolari. Recordul anterior era deținut de o perlă nesidefată produsă de către scoica numită „Tridacna Gigas”. Inițial, a primit numele de “Perla lui Allah”, iar ulterior “Perla lui Lao Tzu”. În anul 2006, perla era evaluată de specialiști în domeniu la peste 61 de milioane de dolari.

Procesul de extracție a perlei din scoică este unul laborios și necesită câteva instrumente specifice, precum și multă atenție pentru a nu aduce daune frumosului obiect natural rotund din sidef. În filmulețul de mai jos puteți vedea cum este extrasă o perlă dintr-o scoică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot