Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

08.09.2022
Cum se extrag perlele dintr-o scoică?

Perlele naturale sunt produse de scoici, iar pentru a fi mai preciși acestea sunt realizate doar de stridii. Procesul este unul complex, care necesită timp, însă rezultatul final este extraordinar de frumos. Perlele naturale cele mai prețioase sunt cele extrase din scoicile care trăiesc în oceanele lumii.

Cum este produsă o perlă?

Perla este o combinație de carbonați de calciu (aragonit, calcit), niște cristale care determină prin fenomemul interferență luciul perlei, și o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ sau „conchiolină”, potrivit Wikipedia.org. Procesul de realizare a perlei are loc din pură întâmplare, atunci când în scoică intră un intrus microscopic care o irită. Drept urmare, scoica. pentru a se proteja îmbracă, parazitul în straturi de sidef pentru a-l acoperi.

Perlele naturale au o varietate de forme și mărimi, iar specialiștii în domeniu le evaluează în funcție de luciu. Practic, cu cât o perlă este mai lucioasă cu atât aceasta este mai valoroasă. Potrivit statisticilor, rata ca o scoică să producă o perlă este de 1 la 1.000. De aceea, perlele naturale sunt atât de scumpe.

Încă din cele mai vechi timpuri, perlele au fost folosite ca obiecte vestimentare, fiind utilizate la realizarea diferitelor bijuterii. În diferite culturi, acestea erau considerate aducătoare de noroc și fericire. Se spune că, la un moment dat, frumoasa Cleopatra a introdus o perlă într-un pahar cu vin iar după aceea l-a băut, pentru a câștiga un pariu cu Marcus Antonius.

Care este cea mai mare perlă din lume?

Cea mai mare perlă naturală din lume are 67 de centimetri lungime, 30,5 centimetri lățime și cântărește 34 de kilograme. Impresionant, nu-i așa? Aceasta a fost descoperită în anul 2006 și a fost evaluată la 100 de milioane de dolari. Recordul anterior era deținut de o perlă nesidefată produsă de către scoica numită „Tridacna Gigas”. Inițial, a primit numele de “Perla lui Allah”, iar ulterior “Perla lui Lao Tzu”. În anul 2006, perla era evaluată de specialiști în domeniu la peste 61 de milioane de dolari.

Procesul de extracție a perlei din scoică este unul laborios și necesită câteva instrumente specifice, precum și multă atenție pentru a nu aduce daune frumosului obiect natural rotund din sidef. În filmulețul de mai jos puteți vedea cum este extrasă o perlă dintr-o scoică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot