Cum se aerisesc caloriferele? | VIDEO

04.01.2023
Cum se aerisesc caloriferele? | VIDEO

Sezonul rece este o perioadă complicată pentru toată lumea, fiindcă atât temperatura de afară, cât și cea din interior dau mari bătăi de cap oamenilor. Din fericire, temperatura din casă poate fi crescută și o modalitate simplă o reprezintă aerisirea caloriferelor.

Indiferent cât de sofisticat este sistemul de încălzire al unei locuințe, dacă radiatoarele nu sunt aerisite corespunzător,  pot fi probleme cu temperatura în casă. Această activitate trebuie realizată periodic și oricine o poate pune în practică, fiindcă nu este ceva sofisticat.

Cum se face aerisirea caloriferelor?

Potrivit specialiștilor în domeniu, aerisirea caloriferelor trebuie făcută fie în timpul verii, fie înainte de începerea sezonului rece când urmează să fie pornit sistemul de încălzire. În cazul în care există centrală proprie, aerisirea se poate face și după ce instalația a fost umplută cu apă.

Totodată, această activitate poate fi realizată și atunci când caloriferul se încălzește parțial, se aud zgomote ciudate în interiorul acestuia din cauza bulelor de aer sau când au loc reparații la centrala termică proprie ori când sistemul public de încălzire realizează diverse probe, reparații.

Trebuie precizat că aerisirea caloriferelor se face la fel, indiferent dacă acestea sunt de fontă, oțel sau aluminiu. Așadar, această acțiune presupune o cheie specială sau o șurubelniță, un recipient pentru colectarea apei și o cârpă.

Dacă aveți centrală termică proprie trebuie verificat ca presiunea apei să fie corespunzătoare în calorifere, adică între 1 și 2 bari. După aceea, se ia fiecare calorifer în parte și se închide atât robinetul de tur, cât și cel de retur, după care cu cheia specială sau șurubelnița se deschide supapa de aerisire a caloriferului. Acțiunea în sine nu durează mai mult de un minut, timp în care din calorifer vor ieși bulele de aer și va începe să curgă apă continuu.

În cazul în care sunteți racordați la sistemul de încălzire centralizat procedura de aerisire a caloriferelor se face la fel. Lucrurile pot sta un pic diferit dacă există calorifere fără aerisitorul standard. Nu trebuie să vă panicați, fiindcă acesta este poziționat în același loc cu robinetul de tur. Procedura de aerisire este aceeași ca în situația de mai sus și oricine o poate realiza.

În concluzie, aerisirea caloriferelor reprezintă o bună modalitate de eficientizare a sistemului de încălzire, fiindcă fiecare calorifer în parte va merge la capacitate maximă. În felul acesta costurile cu încălzirea vor fi mai mici, iar temperatura în casă se va menține la nivelul dorit.

Foto: Youtube.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot