Cum s-a împărțit Ion Minulescu între soție și amantă?

30.03.2021
Cum s-a împărțit Ion Minulescu între soție și amantă?

Când vorbim de iubire în poezia românească primul nume care ne vine în minte este Ion Minulescu. Despre femeia din poezia minulesciană se poate vorbi foarte mult, ea fiind prezentă în majoritatea poeziilor sale sub forma iubitei sau a amantei poetului.

Viața lui Minulescu a gravitat în jurul a două femei. Prima a fost profesoara de desen Claudia Millian, la rândul ei poetă, care avea, de altfel, să-i devină soție.

Cea de-a doua femeie care a lăsat urme adânci în sufletul şi în inima poetului român fost misterioasa Rose Kritzman, pe care poetul a cunoscut-o în perioada interbelică, pe vremea când era directorul Teatrului Național Bucureşti.

Fostul soț al Claudiei Millian le-a făcut cunoştință

Ion Minulescu a întâlnit-o pe Claudia Millian în anul 1910, la un bal organizat la Teatrul Național de societatea „Tinerimea artistică”. Această grupare milita pentru o artă realistă, pentru subiecte luate din viața țăranilor și a oamenilor de rând şi avea drept scop convingerea maselor că arta trebuie să-și găsească locul ei în conștiința societății.

La acel moment, Claudia studia Artele Frumoase şi era măritată de numai un an. Soțul ei de atunci a fost cel care a ajutat-o să-l cunoască pe Minulescu şi cel care a ținut morțiş ca poeziile pe care ea le scrisese să îi fie arătate poetului. De altfel, tânăra aspirantă iubea poeziile lui Minulescu.

De când te-aştept!…
Sunt ani…
Şi anii, ce lungi îţi par când n-ai cu cine
S-asculţi ciudatele romanţe ce plâng viorile-n surdine…
Şi violetele apusuri ce triste-ţi par când n-ai cui spune
Ce-nfiorări plutesc în zare
Şi-n plânsul celor patru strune!… (Multașteptatei, Ion Minulescu)

Odată ce l-a cunoscut în acea seară, Claudia a fost sigură că ea şi Ion Minulescu sunt sortiţi unul altuia. „Era poate o zi ca oricare alta, dar pentru mine semăna cu una din acele zile unice în care parcă auzi vocea zeilor dincolo de fiinţa ta şoptindu-ţi: «Zarurile sunt aruncate!». În ziua aceea două fiinţe se găsiră ca după o căutare îndelungată şi  aveau să-şi aparţină una alteia, până la sfârşitul vieţii“, avea să-i mărturisească ea câțiva ani mai târziu mamei lui Minulescu.

Intuiția feminină nu avea să o înşele, cei doi căsătorindu-se la 11 aprilie 1914. Ei au avut o fiică, pe Mioara Minulescu, care avea să devină artist plastic. În perioada Primului Război Mondial soții Minulescu s-au refugiat la Huşi şi mai apoi  la Iaşi. Aici au rămas până după terminarea războiului când au revenit la Bucureşti, devenind unul dintre cele mai la modă cupluri ale acelor vremuri.

După cum scrie adevărul.ro, toată protipendada lumii artistice bucureştene se învârtea în jurul celor doi, iar chefurile erau organizate de cele mai multe ori în apartamentul familiei Minulescu situat pe Calea Dorobanților.

Ion Miculescu

După reîntoarcerea la Bucureşti, Minulescu a cumpărat un apartament în aşa-numitul Bloc al profesorilor din zona Cotroceni. Locuința este în prezent casă memorială.

De altfel, în acest apartament şi-a trăit Minulescu ultimele zile din viață. Pentru Claudia Millian, ziua de 4 aprilie 1944 nu a însemnat doar ziua în care americanii au bombardat Bucureştiul, ci ultima zi în care s-a plimbat la braţ cu soţul ei pe Calea Victoriei.

O săptămână mai târziu, pe 11 aprilie, fix în ziua aniversării a 30 de ani de căsnicie, Ion Minulescu, în vârstă de 63 de ani, suferă un atac de cord şi moare la Spitalul Brâncovenesc. Claudia Millian a mai trăit până în 1961.

Ion Minulescu a avut o amantă timp de 20 de ani

Pe vremea când era directorul Teatrului Național din Bucureşti, în anul 1926, Ion Minulescu avea să o cunoască pe cea care avea să îi fie amantă.

În timpul unei piese care se juca pe scena Teatrului Naţional, Minulescu, care avea 45 de ani, a zărit în public o frumoasă roşcată. A fost dragoste la prima vedere…

Poetul i-a trimis un bileţel care a fost, practic, începutul poveştii de dragoste cu Rose Kritzmann, o evreică minionă cu care s-a iubit timp de 20 de ani, până la moartea poetului.

Interesant este faptul că nimeni nu a scris despre existenţa lui Rose, notează Adevărul.ro. În plus, însuşi Minulescu a fost extrem de atent cu relaţia cu Rose. Chiar Claudia Millian, soţia lui, a povestit la un moment dat cum, într-o zi, l-a zărit în oraş cu o „amică“, dar nu a vrut să-l „deranjeze“.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot