Cum poți să îți dai seama dacă cineva te minte?

05.04.2023
Cum poți să îți dai seama dacă cineva te minte?

Minciuna are picioare scurte, spune o vorbă din popor, iar adevărul va ieși întotdeauna la iveală. Cu toate acestea, până când lucrurile sunt descifrate poate trece mult timp, iar adevărul s-ar putea să nu mai aibă aceeași importanță și putere. Specialiștii în comunicarea verbală și nonverbală au găsit, însă, o modalitate prin care poți afla dacă ești mințit sau nu. Se spune că acuratețea este de aproximativ 80%.

Cum îți dai seama că o persoană te minte?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă o persoană oferă detalii despre cine, ce, când, cum și de ce, cel mai probabil spune adevărul. În schimb, dacă omite aceste detalii este posibil să mintă cu nerușinare.

Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam consideră că, în felul acesta, oamenii pot afla dacă cineva îi minte sau nu. Se pare că această strategie a dat rezultate în aproximativ 80% din cazuri. Oamenii de știință din Țările de Jos au realizat un studiu la care au participat 1.445 de persoane. Acestea au fost instruite să țină cont de detalii atunci când analizează un text sau un interviu și să se pronunțe dacă informația este falsă sau adevărată.

Cei mai mulți dintre participanți au putut să își dea seama cine minte și cine nu, pe baza strategiei de mai sus, existând o acuratețe între 59 și 79%.

Ne-am gândit că adevărul poate fi găsit în simplitate și ne propunem să renunțăm mai degrabă decât să adăugăm indicii atunci când încercăm să detectăm înșelăciunea, au afirmat cercetătorii, potrivit sciencealert.com.

Se pare că o persoană își poate da seama dacă este mințită sau nu în funcție de „gradul în care mesajul include detalii precum descrieri ale oamenilor, locurilor, acțiunilor, obiectelor, evenimentelor și momentul întâmplărilor” și de „gradul în care mesajul pare complet, concret sau bogat în detalii”.

Așadar, cine dorește să afle dacă este mințit sau nu poate să aplice strategia de mai sus și să fie atent la detaliile oferite de cealaltă persoană.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot