Cum poți să îți dai seama dacă cineva te minte?

05.04.2023
Cum poți să îți dai seama dacă cineva te minte?

Minciuna are picioare scurte, spune o vorbă din popor, iar adevărul va ieși întotdeauna la iveală. Cu toate acestea, până când lucrurile sunt descifrate poate trece mult timp, iar adevărul s-ar putea să nu mai aibă aceeași importanță și putere. Specialiștii în comunicarea verbală și nonverbală au găsit, însă, o modalitate prin care poți afla dacă ești mințit sau nu. Se spune că acuratețea este de aproximativ 80%.

Cum îți dai seama că o persoană te minte?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă o persoană oferă detalii despre cine, ce, când, cum și de ce, cel mai probabil spune adevărul. În schimb, dacă omite aceste detalii este posibil să mintă cu nerușinare.

Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam consideră că, în felul acesta, oamenii pot afla dacă cineva îi minte sau nu. Se pare că această strategie a dat rezultate în aproximativ 80% din cazuri. Oamenii de știință din Țările de Jos au realizat un studiu la care au participat 1.445 de persoane. Acestea au fost instruite să țină cont de detalii atunci când analizează un text sau un interviu și să se pronunțe dacă informația este falsă sau adevărată.

Cei mai mulți dintre participanți au putut să își dea seama cine minte și cine nu, pe baza strategiei de mai sus, existând o acuratețe între 59 și 79%.

Ne-am gândit că adevărul poate fi găsit în simplitate și ne propunem să renunțăm mai degrabă decât să adăugăm indicii atunci când încercăm să detectăm înșelăciunea, au afirmat cercetătorii, potrivit sciencealert.com.

Se pare că o persoană își poate da seama dacă este mințită sau nu în funcție de „gradul în care mesajul include detalii precum descrieri ale oamenilor, locurilor, acțiunilor, obiectelor, evenimentelor și momentul întâmplărilor” și de „gradul în care mesajul pare complet, concret sau bogat în detalii”.

Așadar, cine dorește să afle dacă este mințit sau nu poate să aplice strategia de mai sus și să fie atent la detaliile oferite de cealaltă persoană.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot