Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?

16.04.2024
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?

Unul dintre cele mai cunoscute sloganuri din toate timpurile este, cu siguranță, „Just do it!” („Doar, fă-o!” și aparține companiei americane Nike. Creierul din spatele acestui slogan a fost Dan Wieden, cofondatorul firmei de publicitate Wieden and Kennedy.

În anul 1988, Dan Wieden avea primul client al noii sale companii de publicitate: gigantul Nike. Aceștia i-au cerut americanului un slogan care să fie ușor de folosit și care să-i diferențieze de concurență. „Just do it” a fost alegerea lui Dan Wieden

Într-un interviu acordat publicației Design Indaba, Wieden a dezvăluit că propoziția a fost inspirată de ultimele cuvinte ale unui deținut condamnat la moarte care avea de înfruntat o executare și a spus: „You know, let’s do it”, „Știi, hai să o facem”.

„Nu mi-a plăcut chestia cu ‘Știi, hai să o facem’, așa că am schimbat un pic”, avea să povestească Dan Wieden, care a murit în 2022 la vârsta de 77 de ani.

În ciuda originii înspăimântătoare, sloganul a ajutat la lansarea firmei de publicitate Wieden și Kennedy către succesul global. În plus, compania Nike a avut numai de câștigat datorită acestui slogan ușore de reținut. De ani buni compania americană înregistrează cifre incredibile, astfel că profitul net a ajuns în 2020 la 2,54 miliarde de dolari la nivel mondial.

De unde provine numele companiei Nike?

Inițial, compania a apărut pe piață ca Blue Ribbon Sports și a fost fondată de către Bill Bowerman și Phil Knight. În anul 1978, Blue Ribbon Sports a devenit Nike.  Numele de Nike are legătură cu Grecia Antică. Numele de Nike provine din greacă Νίκη, pronunțat [nǐ ː kɛ ː] și face referire la zeița greacă a victoriei.

Spre deosebire de alte zeități, Nike este mereu portretizată în ipostaze victorioase. De multe ori, aceasta gravează victoria pe un scut și apare adesea în picturi în care plutește cu aripile larg deschise deasupra învingătorului dintr-o competiție. Nike este o asemănare a Atenei și este, în general, dacă vreți, o Atena cu aripi.

Se pare că, inițial, compania trebuia să poarte numele „Dimension 6”, dar fondatorii au rămas până la urmă la varianta Nike întrucât numele era mai scurt. Primul sportiv care a semnat cu compania Nike un contract de promovare a fost un român: tenismenul Ilie Năstase. Se întâmpla în anul 1972.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot