Cum arată Nordlingen, orașul format într-un crater de meteorit?

27.07.2021
Cum arată Nordlingen, orașul format într-un crater de meteorit?

Orașele și localitățile sunt deosebite fiecare în felul lor, indiferent de zona geografică. Există, însă, în lume locuri cu adevărat speciale, iar un astfel de loc este orășelul german Nordlingen.

Situată în regiunea bavareză Donau-Ries, această mică așezare a cărei populație numără puțin peste 20.000 de suflete este diferită de orice alt oraș din lume.

Cum s-a format orașul din crater?

„Dar, ce îl face atât de special?”, s-ar întreba unii. Nordlingen este cunoscut lume pentru forma sa circulară, care amintește de localitatea timișoreană Charlottenburg (Șarlota).

Puțini sunt, însă, cei care știu că această formă este dată de craterul făcut de un meteorit, care a lovit Pământul în zona Alpilor în urmă cu 14,5 milioane de ani.

Se spune că diametrul meteoritului a fost de 1,5 kilometri, iar rămășițele sale s-au împrăștiat pe o rază extrem de mare, fiind găsite urme inclusiv în apropierea capitalei Cehiei, Praga.

Acest oraș cu aer medieval este situat în întregime în craterul al cărui diametru este de 25 de kilometri. Denumit „Nordlingen Ries”, marginile createrului sunt perfect vizibile și sunt marcate de un lanţ de dealuri.

Prima atestare documentară a orașului datează din anul 898. De abia în anul 1960, savanții americani Eugene Shoemaker şi Edward Chao au venit cu dovezi clare potrivit cărora depresiunea s-a format în urma impactului cu un meteorit. Nu în urma unei erupții vulcanice, așa cum credeau localnici.

Ce conțin zidurile clădirilor?

Deoarece meteoritul a căzut peste un depozit de grafit, se spune că toate clădirile din piatră conțin milioane de diamante, care au în medie un diametru de 0,2 milimetri.

Deși nu au nici o valoare, se estimează că există în zonă circa 70.000 de tone de astfel de diamante microscopice, formate la o presiune imensă de peste 60 Gpa.

Zidurile cetăţii din Nordlingen sunt cel mai bine conservate ziduri medievale din Germania. Acestea au o lungime de 2,6 kilometri, înconjoară complet oraşul vechi şi dispune de o pasarelă parţial acoperită, care este întreţinută perfect în ciuda vechimii sale.

Mai există şi un al doilea crater. Este vorba despre craterul Steinheim, care are un diametru de aproximativ 3,8 kilometri și este situat la circa 42 de kilometri vest – sud-vest de Nordlingen.

Cercetătorii spun că ambele cratere s-ar fi format aproape simultan după impactul aceluiași asteroid.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot