Cum arăta Mănăstirea Văcărești pe care astăzi de află mall-ul Sun Plaza?

13.02.2023
Cum arăta Mănăstirea Văcărești pe care astăzi de află mall-ul Sun Plaza?

Construcțiile vechi reprezintă o pagină din istoria unei țări. Fiecare piatră sau cărămidă poate spune o poveste unică și irepetabilă. Din păcate, multe dintre clădirile care ar fi putut deveni, în prezent, un punct de atracție turistică, au fost puse la pământ în timpul comunismului. Printre acestea se numără și Mănăstirea Văcărești, o bijuterie arhitecturală.

Mănăstirea Văcărești, o capodoperă arhitecturală

Mănăstirea Văcărești a fost un întreg ansamblul arhitectonic, construit între anii 1716 și 1736, în stil brâncovenesc. Locația a început să fie ridicată în anul 1716, după ce Nicolae Alexandru Mavrocordat a ajuns în fruntea Țării Românești. Acesta a dorit să fie ridicată o reședință domnească și în același timp să aibă și un lăcaș de rugăciune.

Locul ales pentru ridicarea ansamblului a fost dealul Văcărești. Din păcate, la scurt timp de la începerea lucrărilor totul a fost sistat, deoarece domnitorul a fost răpit. Abia după ce a revenit pe tron a doua oară, începând cu anul 1719, Nicolae Mavrocordat a dat ordin să se continue construcția. Potrivit datelor istorice, lucrările au fost terminate în anul 1722, iar la 24 septembrie 1724 a fost sfințită biserica mănăstirii cu hramul “Sfânta Troiță”.

Domnitorul Nicolae Mavrocordat a murit de ciumă în anul 1930 și a fost îngropat chiar în incinta bisericii. Acesta a lăsat în urmă, în această locație, o școală în limba elenă, o tiparniță care a scos mai multe cărți pe piață și una dintre cele mai mari și mai complete biblioteci din Europa, cu nu mai puțin de 237 de autori.

După moartea voievodului, în fruntea țării a ajuns fiul acestuia Constantin Mavrocordat, care a venit cu câteva completări la ansamblul de la Văcărești. Începând cu anul 1736, în această locație, a fost ridicat un superb paraclis, considerat de cei mai mulți o adevărată bijuterie arhitectonică.

Penitenciarul de la Văcărești

Din păcate, în anul 1848 ansamblul de la Văcărești a fost transformat în pușcărie, aici fiind aduși de către armata rusă de ocupație foarte multe persoane care participaseră la Revoluția Română din 1848. Anii au trecut, iar în 1864 un an plin de răscoale țărănești a dus ca penitenciarul de la Văcărești să primească noi deținuți. De-a lungul timpului, aici au fost închişi mari personalități ale vieții culturale și politice românești între care scriitorii Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici și mulți alții.

Timpul a trecut, iar locația a suferit mai multe schimbări și restaurări. În anul 1984, Elena și Nicolae Ceaușescu au vizitat ansamblul de la Văcărești, însoțiți de patriarhul Iustin Moisescu. Liderul comunist a propus ca acolo să fie stabilit Institutul Teologic, însă patriarhul a refuzat de teamă să nu fie mutată întreaga Patriarhie. Drept urmare, a decis ca toată construcția să fie dărâmată, chiar dacă foarte mulți intelectuali ai vremii s-au opus.

În felul acesta, în anul 1987 Mănăstirea Văcărești și toate clădirile din împrejurimi au fost rase de pe fața pământului. Fostul președinte al țării a decis ca acolo să fie stabilit Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești. Lucrările nu au putut să mai fie duse la bun sfârșit, deoarece comunismul a căzut la sfârșitul anului 1989. S-a instaurat democrația și, drept urmare, pe actuala locație se găsește mall-ul Sun Plaza.

Foto: Facebook.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot