Cum arăta Mănăstirea Văcărești pe care astăzi de află mall-ul Sun Plaza?

13.02.2023
Cum arăta Mănăstirea Văcărești pe care astăzi de află mall-ul Sun Plaza?

Construcțiile vechi reprezintă o pagină din istoria unei țări. Fiecare piatră sau cărămidă poate spune o poveste unică și irepetabilă. Din păcate, multe dintre clădirile care ar fi putut deveni, în prezent, un punct de atracție turistică, au fost puse la pământ în timpul comunismului. Printre acestea se numără și Mănăstirea Văcărești, o bijuterie arhitecturală.

Mănăstirea Văcărești, o capodoperă arhitecturală

Mănăstirea Văcărești a fost un întreg ansamblul arhitectonic, construit între anii 1716 și 1736, în stil brâncovenesc. Locația a început să fie ridicată în anul 1716, după ce Nicolae Alexandru Mavrocordat a ajuns în fruntea Țării Românești. Acesta a dorit să fie ridicată o reședință domnească și în același timp să aibă și un lăcaș de rugăciune.

Locul ales pentru ridicarea ansamblului a fost dealul Văcărești. Din păcate, la scurt timp de la începerea lucrărilor totul a fost sistat, deoarece domnitorul a fost răpit. Abia după ce a revenit pe tron a doua oară, începând cu anul 1719, Nicolae Mavrocordat a dat ordin să se continue construcția. Potrivit datelor istorice, lucrările au fost terminate în anul 1722, iar la 24 septembrie 1724 a fost sfințită biserica mănăstirii cu hramul “Sfânta Troiță”.

Domnitorul Nicolae Mavrocordat a murit de ciumă în anul 1930 și a fost îngropat chiar în incinta bisericii. Acesta a lăsat în urmă, în această locație, o școală în limba elenă, o tiparniță care a scos mai multe cărți pe piață și una dintre cele mai mari și mai complete biblioteci din Europa, cu nu mai puțin de 237 de autori.

După moartea voievodului, în fruntea țării a ajuns fiul acestuia Constantin Mavrocordat, care a venit cu câteva completări la ansamblul de la Văcărești. Începând cu anul 1736, în această locație, a fost ridicat un superb paraclis, considerat de cei mai mulți o adevărată bijuterie arhitectonică.

Penitenciarul de la Văcărești

Din păcate, în anul 1848 ansamblul de la Văcărești a fost transformat în pușcărie, aici fiind aduși de către armata rusă de ocupație foarte multe persoane care participaseră la Revoluția Română din 1848. Anii au trecut, iar în 1864 un an plin de răscoale țărănești a dus ca penitenciarul de la Văcărești să primească noi deținuți. De-a lungul timpului, aici au fost închişi mari personalități ale vieții culturale și politice românești între care scriitorii Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici și mulți alții.

Timpul a trecut, iar locația a suferit mai multe schimbări și restaurări. În anul 1984, Elena și Nicolae Ceaușescu au vizitat ansamblul de la Văcărești, însoțiți de patriarhul Iustin Moisescu. Liderul comunist a propus ca acolo să fie stabilit Institutul Teologic, însă patriarhul a refuzat de teamă să nu fie mutată întreaga Patriarhie. Drept urmare, a decis ca toată construcția să fie dărâmată, chiar dacă foarte mulți intelectuali ai vremii s-au opus.

În felul acesta, în anul 1987 Mănăstirea Văcărești și toate clădirile din împrejurimi au fost rase de pe fața pământului. Fostul președinte al țării a decis ca acolo să fie stabilit Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești. Lucrările nu au putut să mai fie duse la bun sfârșit, deoarece comunismul a căzut la sfârșitul anului 1989. S-a instaurat democrația și, drept urmare, pe actuala locație se găsește mall-ul Sun Plaza.

Foto: Facebook.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising