Cum arăta în trecut Pavilionul de băi Govora și cum arată acum?

25.01.2021
Cum arăta în trecut Pavilionul de băi Govora și cum arată acum?

Stațiunea de izvoare minerale Băile Govora, situată în județul Vâlcea era foarte populară printre turiștii locali înainte de 1989, iar acum datorită renovării infrastructurii urbane a devenit din nou o destinație turistică atractivă.

Istoria stațiunii Băile Govora datează din secolul al XIX-lea, iar primele facilități balneare au fost înființate între anii 1887 și 1889. Locul a atras atenția datorită izvoarelor sale minerale, recomandate pentru o varietate de afecțiuni.

Prima construcție de băi avea 20 de cabine și două piscine și a fost inaugurată în iulie 1889, când stațiunea a fost iluminată public pe bază pe lămpi pe benzină.

Diverși investitori privați au construit proprietăți în zonă, iar stațiunea s-a dezvoltat în general având un parc public, un bulevard, s-a deschis un cinematograf și s-a construit un nou pavilion pentru băi.

Cum arăta în trecut Pavilionul de băi Govora și cum arată acum?

Până în anul 1913, Băile Govora avea peste 1.300 de camere disponibile pentru a găzdui oaspeți în hoteluri, vile sau case de țărani. În 1928, Govora a fost declarată comună urbană și doi ani mai târziu, oraș.

Proprietățile din stațiune au fost naționalizate după 1948, iar sub regimul comunist au fost construite cluburi de muncitori, un teren de sport, un camping și blocuri noi.

Revoluția din decembrie 1989 a marcat începutul unei perioade de declin pentru stațiune, deoarece industria turistică balneară locală s-a luptat cu privatizări nereușite și o scădere semnificativă a vizitatorilor. Majoritatea turiștilor obișnuiau să vină prin acordurile sindicatelor, un sistem care s-a destrămat după 1990.

Pavilion Băi Govora anul 1980

 

Începând cu 2002 oferta a început să se diversifice, iar tratamentelor spa de wellness au fost adăugate tratamentelor balneare. După ce România a aderat la UE în 2007, orașul a solicitat finanțare din partea UE pentru a-și îmbunătăți oferta turistică, a raportat startupcafe.ro.

Ca atare, un proiect cu o valoare totală de 27,24 milioane RON (5,8 milioane EUR) a acoperit lucrări de amenajare, cum ar fi construirea de alei și renovarea benzilor din stațiune, renovarea unei fântâni, construirea unui mic amfiteatru sau construirea a șase poduri pietonale peste râul Hința.

Astăzi, clădirea se află într-o stare de degradare majoră și este proprietate privată, urmând a fi renovată și redată circuitului turistic prin amenajarea unui hotel de 5 stele, cu centru spa și wellness, potrivit Primăria Băile Govora.

Pavilion Băi

 

Foto: Primăria Băile Govora

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot