Cum alăptează balenele în… apă?

09.08.2022
Cum alăptează balenele în… apă?

Balena este cel mai mare mamifer din lume. Balenele fac parte din familia Cetaceelor. Potrivit datelor oficiale, în apele de pe planetă există 83 de specii de cetacee. Specialiștii în domeniul marin au grupat balenele în 4 mari familii.

Clasificarea balenelor

Din familia Balaenidae fac parte balenele netede: 

În familia Neobalaenidae se găsesc balenele pigmeu cu o singură specie:

În familia Eschrichtriidae se găsesc  balene cenușii, cu specia:

Din familia Balaenopteridae fac parte balene brăzdate, cu speciile:

De ce sunt considerate balenele mamifere?

Cu toate că traiesc in ape, balenele nu sunt considerate pești, ci mamifere. De ce oare? Ei bine, este simplu. Toate animalele care dau naștere efectivă la pui sunt catalogate ca fiind mamifere.

Ba mai mult, acestea respiră aer având plămâni, nasc pui vii și îi hrănesc folosind glandele mamare. Totodată, balenele sunt capabile să își regleze temperatura corpului, conform greelane.com.

Potrivit ultimelor cercetări, balenele nu sunt doar inteligente, sunt și foarte emotive. Se pare că puii acestor mamifere se nasc cu un cap excepțional de mare și cu un creier complex, ceea ce indică un nivel de inteligență neobișnuit în regnul animal. Studiile din anul 2006 au arătat că balenele au aceiași neuroni „von Economo” (cunoscuți și sub numele de neuroni fusiformi) care le permit oamenilor să simtă emoții complexe.

Cum sunt hrăniți puii de balenă?

Balena este cel mai mare animal de pe Terra și dă naștere puilor la fel ca orice mamifer de pe uscat. După ce aceștia vin pe lume sunt hrăniți cu lapte. Dar cum este posibil acest proces, în apă?

Cu toate că pare imposibil este adevărat, balenele își hrănesc puii cu lapte chiar în apă. Micuțele mamifere se apropie de zona de unde iese laptele și se hrănesc astfel. Nu există un contact direct între mamă și copil, puiul absorbind laptele care se împrăștie în apă. Acest proces este posibil, fiindcă laptele de balenă are un conținut atât de ridicat de grăsimi încât nu se amestecă cu apa.

Pentru a înțelege procesul și mai bine, gândiți-vă că este la fel precum apa și uleiul într-un pahar. Cele două lichide stau împreună, însă nu se amestecă niciodată.

Foto: Mike Korostelev și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot