Cum acționează iodura de potasiu în organism în cazul expunerii la radiații?

31.03.2022
Cum acționează iodura de potasiu în organism în cazul expunerii la radiații?

Pastilele cu iodură de potasiu au un rol bine definit în medicină și se administrează diferitelor categorii sociale de oameni atunci când are loc un accident nuclear sau în cazul în care ar putea fi lansată o bombă atomică. Radiațiile care provin de la aceste două evenimente pot afecta starea de sănătate a oamenilor, atât pe termen scurt cât și pe termen lung,

Când se iau pastilele cu iodură de potasiu?

În cazul în care în aer crește nivelul radiațiilor, în urmă unuia dintre cele două evenimente relatate mai sus, anumite categorii de oameni vor primi de la stat, gratis, pastile cu iodură de potasiu.

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu), informează Nuclearelectrica și Autoritatea pentru Siguranță Nucleară (ANS).

Iodul stabil, neradioactiv, din tablete va fi absorbit de tiroidă și va împiedica acumularea de iod radioactiv din aer. Această substanță va fi, ulterior, eliminată din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Trebuie precizat că această pastilă protejează glanda tiroidă împotriva unui singur tip de radiații, cele cu iod, nu însă și împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137.

Care sunt oamenii care primesc pastilele cu iod şi în ce cantitate?

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă un tratament permanent împotriva radiațiilor, ci ele trebuie administrate persoanelor sensibile cu o oră înainte de expunerea la elementele radioactive şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea.

Potrivit specialiștilor în sănătate, pastilele cu iodură de potasiu au cea mai mare eficacitate atunci când sunt ingerate cu două ore înainte de debutul eliberărilor substanţelor radioactive. Administrarea acestora după 24 de ore de la apariția radiațiilor în aer nu va mai fi o soluție bună, fiindcă efectele secundare ale tabletelor vor fi mai grave decât beneficiile scontate.

Dacă administrarea se face la 6 ore de la apariție a radiațiilor efectul pastilelor va scădea la 50%. Doctorii susțin că persoanele care vor primi tablete cu iodură de potasiu vor fi cele sub 40 de ani și în special femeile gravide, bebelușii, copiii și tinerii.

Conform specialiștilor în domeniul sănătății, un adult va primi o doză unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Acestea pot fi înghițite cu apă, dizolvate sau chiar mestecate. În funcție de cât de gravă este situația nucleară se poate decide administrarea de pastile și pentru a doua zi.

Administrarea pastilelor la copii

Persoanele peste 40 de ani nu vor primi tablete cu iodură de potasiu, fiindcă la această grupa de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Efectele secundare ale acestor pastile sunt minime și apar la 1 din 1000 de utilizatori.

Persoanele următoare nu au voie să ia pastile cu iod:

Așadar, pastilele cu iodură de potasiu se iau doar în cazul expunerii la radiații.

Foto: stirileprotv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot