Cum a fost împărțit timpul între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

14.03.2023
Cum a fost împărțit timpul între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

Timpul este o noțiune inventată de oameni pentru a-și putea organiza activitățile zilnice. De-a lungul vremii, oamenii au folosit calendarul iulian, iar ulterior și calendarul gregorian. Cu toate acestea, indiferent de calendarul folosit, cea mai mare parte a omenirii a considerat anul nașterii lui Iisus Hristos ca fiind anul 1. Drept urmare, istoria a fost împărțită între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“. Dar cine a hotărât acest lucru?

Cine a hotărât ca istoria să fie împărțită între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

Dionisie cel Smerit (Exiguul) este cel care a propus ca anii să fie numărați începând cu Nașterea lui Iisus Hristos. Acest sistem de contabilizare a timpului este valabil atât pentru calendarul iulian, cât și pentru cel gregorian. Dionisie cel Smerit se presupune că a trăit între anii 470 și 545, la Roma.

Potrivit istoricilor, acesta a fost un teolog iscusit în textele Sfintei Scripturi. Inteligența sa nu a fost trecută cu vederea și o bună perioadă de timp a servit în cancelaria papală, unde de altfel a și propus cronologia creștină.

Aici, în cadrul unei bogate opere teologice, a fost iniţiatorul şi coordonatorul unui proiect care s-a întins în toată lumea şi a pătruns în multe din ungherele vieţii noastre până astăzi: cronologia creştină, a povestit părintele Eugen Tănăsescu, potrivit adevarul.ro.

Până la această propunere anii erau numărați începând cu întemeierea Romei, cetatea eternă. Dionisie cel Smerit a considerat că timpul ar trebui să fie măsurat începând cu anul Nașterii lui Iisus Hristos. Drept urmare, au fost făcute mai multe analize și s-a ajuns la concluzia că Mântuitorul a venit pe lume în anul 753 sau 754 de la întemeierea Romei.

În felul acesta, noua cronologie scotea în evidență importanța creștinismului chiar și în rândul necredincioșilor. Astfel, anii au fost calculați crescător, începând cu anul 1 de la Nașterea fiului lui Dumnezeu încoace, fiind considerată perioada de după Hristos, în timp ce vremea de înainte de Hristos este calculată descrescător, pe măsură ce te apropii de venirea pe lume a Mântuitorului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 2008, canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire la 1 septembrie. În calendarul catolic, acesta este celebrat în data de 4 octombrie.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot