Cum a apărut Râpa Roșie? Unde se află singurul canion din România?

05.10.2021
Cum a apărut Râpa Roșie? Unde se află singurul canion din România?

Râpa Roșie este o rezervație geologică și floristică protejată de lege. Aceasta are o suprafață de aproximativ 10 hectare și are un aspect de tip canion. Râpa Roșie este o zonă unică în România și mai este denumită și „Micul Canion”.

Unde se află Râpa Roșie?

Canionul se află pe teritoriul județului Alba, în apropierea orașului Sebeș, la aproximativ 4 km de acesta și este un adevărat paradis natural, plin de unicitate și măreție. Flora din zonă este una destul de diversificată, care însă cuprinde multe specii rare, precum: garoafa endemică Dianthus serotinus, ochi de stepă cu Salvia nutans, Salvia transsilvanica, precum și exemplare rare de stejar pufos (Quercus pubescens).

Canionul este unul impresionant și atunci când plouă își schimbă aspectul, fiindcă se formează pârâiașe sângerii care se scurg pe versanți, schimbând în totalitate imaginea de ansamblu a monumentului natural. Pereții de la Râpa Roșie au o înălțime de aproximativ 100 de metri, însa cea mai înaltă culme a canonului măsoară 500 de metri.

Specialiștii în domeniu au fost fascinați de coloanele și piramidele etajate, separate de ravene, denumind zona „badlands” (pământuri rele). Termenul a fost folosit pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, în Dakota de Sud, unde există din abundență acest tip de relief.

Cum a apărut Râpa Roșie?

Potrivit oamenilor de știință, Râpa Roșie a apărut acum 60 de milioane de ani în urma unor mișcări tectonice puternice. Ulterior, canionul s-a schimbat, odată cu trecerea timpului, din cauza sau datorită depunerii sedimentelor și diverselor fenomene ale naturii.

Practic, zona a luat aspectul din prezent după eroziunea produsă de un torent în depozitele sedimentare, formate în special din alternanţe de argile roşii cu gresii cenuşii şi roşii, care se dezagregă uşor în nisipuri. Totodată, apar și intercalaţii de microconglomerate, iar în urma spălării liantului argilos acestea se transformă în pietrişuri şi argile, ce se acumulează la baza versantului.

În anul 2009, geologul și paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca a făcut o descoperire uimitoare în zona Râpei Roșii. El a găsit fosile ale unei specii de dinozaur carnivor, „Balaur bondoc” pe marginea râului Strei, la 1 kilometru distanță de „Micul Canion”, potrivit adevarul.ro.

Foto: Wikipedia.org și sebesinfo.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot