Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

18.10.2022
Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

Moartea este unul dintre puținele fenomene nedescifrate de om în totalitate. Se poate spune, fără exagerare, că moartea este cel mai înspăimântător lucru din viața unei persoane. Chiar și cei mai credincioși oameni au o temere în fața necunoscutului. De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, oamenii de știință au încercat diferite metode pentru a scăpa de moarte sau măcar pentru a o amâna cât mai mult.

Odată cu dezvoltarea societățiilor și a tehnologiilor, oamenii au creat diferite medicamente care să prelungească viața. Din păcate, pentru anumite boli nu există tratamente, astfel că s-au căutat metode alternative prin care corpurile persoanelor în cauză să fie prezervate. Așa a apărut criogenia, înghețarea corpului uman sau a creierului până la o anumită dată când va exista un medicament și corpul va putea fi readus la viață.

Criogenia este tot mai folosită în SUA

În Statele Unite ale Americii, în orașul Scottsdale, din Arizona, există o companie care oferă aceste servicii clienților săi. Potrivit reuters.com, în interiorul unor bazine umplute cu azot lichid se află trupurile şi capetele provenite de la 199 de oameni, care au fost crio-conservaţi în speranţa că vor putea fi readuşi la viaţă în viitor, după ce ştiinţa va fi avansat atât de mult încât să le salveze viața de bolile de care suferă.

Compania se numește Alcor Life Extension Foundation și a criogenat persoane care sufereau de boli în stadii terminale, precum cancer sau scleroză laterală amiotrofică, pentru care nu există niciun tratament în prezent. Trebuie precizat că procesul de criogenie are loc după ce persoana în cauză este declarată oficial decedată.

Înainte ca oamenii să fie introduși în aceste frigidere, sângele și alte lichide din organism sunt extrase și înlocuite cu substanţe chimice special create pentru a preveni formarea cristalelor vătămătoare de gheaţă. Costul pentru o persoană este de 200.000 de dolari pentru un corp întreg, iar dacă vrei să ți se criogeneze doar creierul suma ajunge la 80.000 de dolari.

După ce boala sau rana a fost vindecată sau remediată, iar persoana are un nou trup clonat sau un întreg trup prostetic sau după ce corpul ei a fost reanimat, vom putea să ne întâlnim din nou cu prietenii noştri, a declarat soţia CEO-ului Alcor, Natasha Vita-More, potrivit sursei citată mai sus.

Mulți oameni de știință consideră că această situație este o înșelătorie, o metodă prin care unii profită de situația precară de sănătate a unor oameni, promițându-le că vor trăi în viitor. Cu alte cuvinte, a fost găsită o metodă legală prin care să persoanele suferinde sunt păcălite.

Noţiunea de a ne congela în viitor este una destul de ştiinţifico-fantastică şi este una naivă. Singurul grup de oameni care se declară încântaţi de această posibilitate sunt persoanele care se specializează în studierea viitorului îndepărtat sau persoanele care sunt interesate ca voi să plătiţi bani pentru aceste lucruri, a spus Arthur Caplan, șeful departamentului de etică medicală al Facultăţii Grossman de Medicină din cadrul Universităţii New York, potrivit adevarul.ro.

Criogenia presupune temperaturi sub minus 150 de grade Celsius. Fenomenul are aplicabilitate în diferite domenii, dar și la crearea anumitor tratamente, însă pentru a îngheța o persoană și a o trezi în viitor pare o idee mai degrabă science-fiction.

Foto: convorbiri.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot