Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

18.10.2022
Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

Moartea este unul dintre puținele fenomene nedescifrate de om în totalitate. Se poate spune, fără exagerare, că moartea este cel mai înspăimântător lucru din viața unei persoane. Chiar și cei mai credincioși oameni au o temere în fața necunoscutului. De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, oamenii de știință au încercat diferite metode pentru a scăpa de moarte sau măcar pentru a o amâna cât mai mult.

Odată cu dezvoltarea societățiilor și a tehnologiilor, oamenii au creat diferite medicamente care să prelungească viața. Din păcate, pentru anumite boli nu există tratamente, astfel că s-au căutat metode alternative prin care corpurile persoanelor în cauză să fie prezervate. Așa a apărut criogenia, înghețarea corpului uman sau a creierului până la o anumită dată când va exista un medicament și corpul va putea fi readus la viață.

Criogenia este tot mai folosită în SUA

În Statele Unite ale Americii, în orașul Scottsdale, din Arizona, există o companie care oferă aceste servicii clienților săi. Potrivit reuters.com, în interiorul unor bazine umplute cu azot lichid se află trupurile şi capetele provenite de la 199 de oameni, care au fost crio-conservaţi în speranţa că vor putea fi readuşi la viaţă în viitor, după ce ştiinţa va fi avansat atât de mult încât să le salveze viața de bolile de care suferă.

Compania se numește Alcor Life Extension Foundation și a criogenat persoane care sufereau de boli în stadii terminale, precum cancer sau scleroză laterală amiotrofică, pentru care nu există niciun tratament în prezent. Trebuie precizat că procesul de criogenie are loc după ce persoana în cauză este declarată oficial decedată.

Înainte ca oamenii să fie introduși în aceste frigidere, sângele și alte lichide din organism sunt extrase și înlocuite cu substanţe chimice special create pentru a preveni formarea cristalelor vătămătoare de gheaţă. Costul pentru o persoană este de 200.000 de dolari pentru un corp întreg, iar dacă vrei să ți se criogeneze doar creierul suma ajunge la 80.000 de dolari.

După ce boala sau rana a fost vindecată sau remediată, iar persoana are un nou trup clonat sau un întreg trup prostetic sau după ce corpul ei a fost reanimat, vom putea să ne întâlnim din nou cu prietenii noştri, a declarat soţia CEO-ului Alcor, Natasha Vita-More, potrivit sursei citată mai sus.

Mulți oameni de știință consideră că această situație este o înșelătorie, o metodă prin care unii profită de situația precară de sănătate a unor oameni, promițându-le că vor trăi în viitor. Cu alte cuvinte, a fost găsită o metodă legală prin care să persoanele suferinde sunt păcălite.

Noţiunea de a ne congela în viitor este una destul de ştiinţifico-fantastică şi este una naivă. Singurul grup de oameni care se declară încântaţi de această posibilitate sunt persoanele care se specializează în studierea viitorului îndepărtat sau persoanele care sunt interesate ca voi să plătiţi bani pentru aceste lucruri, a spus Arthur Caplan, șeful departamentului de etică medicală al Facultăţii Grossman de Medicină din cadrul Universităţii New York, potrivit adevarul.ro.

Criogenia presupune temperaturi sub minus 150 de grade Celsius. Fenomenul are aplicabilitate în diferite domenii, dar și la crearea anumitor tratamente, însă pentru a îngheța o persoană și a o trezi în viitor pare o idee mai degrabă science-fiction.

Foto: convorbiri.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot