Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

18.10.2022
Criogenarea oamenilor: inovație sau înșelăciune?

Moartea este unul dintre puținele fenomene nedescifrate de om în totalitate. Se poate spune, fără exagerare, că moartea este cel mai înspăimântător lucru din viața unei persoane. Chiar și cei mai credincioși oameni au o temere în fața necunoscutului. De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, oamenii de știință au încercat diferite metode pentru a scăpa de moarte sau măcar pentru a o amâna cât mai mult.

Odată cu dezvoltarea societățiilor și a tehnologiilor, oamenii au creat diferite medicamente care să prelungească viața. Din păcate, pentru anumite boli nu există tratamente, astfel că s-au căutat metode alternative prin care corpurile persoanelor în cauză să fie prezervate. Așa a apărut criogenia, înghețarea corpului uman sau a creierului până la o anumită dată când va exista un medicament și corpul va putea fi readus la viață.

Criogenia este tot mai folosită în SUA

În Statele Unite ale Americii, în orașul Scottsdale, din Arizona, există o companie care oferă aceste servicii clienților săi. Potrivit reuters.com, în interiorul unor bazine umplute cu azot lichid se află trupurile şi capetele provenite de la 199 de oameni, care au fost crio-conservaţi în speranţa că vor putea fi readuşi la viaţă în viitor, după ce ştiinţa va fi avansat atât de mult încât să le salveze viața de bolile de care suferă.

Compania se numește Alcor Life Extension Foundation și a criogenat persoane care sufereau de boli în stadii terminale, precum cancer sau scleroză laterală amiotrofică, pentru care nu există niciun tratament în prezent. Trebuie precizat că procesul de criogenie are loc după ce persoana în cauză este declarată oficial decedată.

Înainte ca oamenii să fie introduși în aceste frigidere, sângele și alte lichide din organism sunt extrase și înlocuite cu substanţe chimice special create pentru a preveni formarea cristalelor vătămătoare de gheaţă. Costul pentru o persoană este de 200.000 de dolari pentru un corp întreg, iar dacă vrei să ți se criogeneze doar creierul suma ajunge la 80.000 de dolari.

După ce boala sau rana a fost vindecată sau remediată, iar persoana are un nou trup clonat sau un întreg trup prostetic sau după ce corpul ei a fost reanimat, vom putea să ne întâlnim din nou cu prietenii noştri, a declarat soţia CEO-ului Alcor, Natasha Vita-More, potrivit sursei citată mai sus.

Mulți oameni de știință consideră că această situație este o înșelătorie, o metodă prin care unii profită de situația precară de sănătate a unor oameni, promițându-le că vor trăi în viitor. Cu alte cuvinte, a fost găsită o metodă legală prin care să persoanele suferinde sunt păcălite.

Noţiunea de a ne congela în viitor este una destul de ştiinţifico-fantastică şi este una naivă. Singurul grup de oameni care se declară încântaţi de această posibilitate sunt persoanele care se specializează în studierea viitorului îndepărtat sau persoanele care sunt interesate ca voi să plătiţi bani pentru aceste lucruri, a spus Arthur Caplan, șeful departamentului de etică medicală al Facultăţii Grossman de Medicină din cadrul Universităţii New York, potrivit adevarul.ro.

Criogenia presupune temperaturi sub minus 150 de grade Celsius. Fenomenul are aplicabilitate în diferite domenii, dar și la crearea anumitor tratamente, însă pentru a îngheța o persoană și a o trezi în viitor pare o idee mai degrabă science-fiction.

Foto: convorbiri.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot