Ce se spune la moartea cuiva?

10.03.2023
Ce se spune la moartea cuiva?

Moartea unei persoane reprezintă un eveniment tragic pentru oricine, mai ales atunci când aceasta a fost o rudă apropiată sau un/o prieten/prietenă. În astfel de cazuri este foarte greu de consolat o persoană, deoarece fiecare jelește în propriul fel, iar durerea sufletească diferă de la om la om.

Ce să spui unei persoane care a pierdut pe cineva drag?

Nu există un mesaj simplu și unic care să aline durerea sufletească a persoanelor care au pierdut pe cineva drag. Asta și pentru că suferința sufletească nu este aceeași pentru toată lumea. Cu toate acestea, psihologii consideră că în cazul în care un prieten și-a pierdut unul dintre părinți, cel mai bun mesaj ar fi unul de ajutor: „Nu-mi pot imagina prin ce treci. Sunt alături de tine pentru orice ai nevoie.”. sau „Știu că te simți copleșit și trist, însă este normal să plângi.”

Aceste vorbe însă ar putea fi folosite și în cazul pierderii altor rude sau prieteni apropiați. Din păcate, mesajele de condoleanțe rareori au efect sau deloc, însă arată că ești aproape sufletește de persoana îndurerată și îi dorești binele. Specialiștii în comportamentul uman sunt de părere că cea mai bună metodă de a consola o persoană într-o asemenea situație nu este doar prin vorbe, ci prin ajutor efectiv. Asta înseamnă realizarea treburilor casnice sau plata facturilor.

Bineînțeles că înainte trebuie să ceri permisiunea, iar mesajul ar trebui să sune așa: „Aș vrea să-ți aduc niște mâncare azi. Este în regulă dacă vin pe la tine câteva minute?” sau „Aș dori să mă ocup eu de unele activități pe care le ai de făcut ca să nu te mai stresezi tu. Ar fi ok?”

Iată alte mesaje de condoleanțe recomandate:

Moartea este singurul lucru în viață care se va întâmpla fără nicio îndoială. Trăim împreună însă ne ducem unul câte unul, nimeni nu poate știi exact când și ce va urma după.

Foto: Pexels.com 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot