Ce se spune la moartea cuiva?

10.03.2023
Ce se spune la moartea cuiva?

Moartea unei persoane reprezintă un eveniment tragic pentru oricine, mai ales atunci când aceasta a fost o rudă apropiată sau un/o prieten/prietenă. În astfel de cazuri este foarte greu de consolat o persoană, deoarece fiecare jelește în propriul fel, iar durerea sufletească diferă de la om la om.

Ce să spui unei persoane care a pierdut pe cineva drag?

Nu există un mesaj simplu și unic care să aline durerea sufletească a persoanelor care au pierdut pe cineva drag. Asta și pentru că suferința sufletească nu este aceeași pentru toată lumea. Cu toate acestea, psihologii consideră că în cazul în care un prieten și-a pierdut unul dintre părinți, cel mai bun mesaj ar fi unul de ajutor: „Nu-mi pot imagina prin ce treci. Sunt alături de tine pentru orice ai nevoie.”. sau „Știu că te simți copleșit și trist, însă este normal să plângi.”

Aceste vorbe însă ar putea fi folosite și în cazul pierderii altor rude sau prieteni apropiați. Din păcate, mesajele de condoleanțe rareori au efect sau deloc, însă arată că ești aproape sufletește de persoana îndurerată și îi dorești binele. Specialiștii în comportamentul uman sunt de părere că cea mai bună metodă de a consola o persoană într-o asemenea situație nu este doar prin vorbe, ci prin ajutor efectiv. Asta înseamnă realizarea treburilor casnice sau plata facturilor.

Bineînțeles că înainte trebuie să ceri permisiunea, iar mesajul ar trebui să sune așa: „Aș vrea să-ți aduc niște mâncare azi. Este în regulă dacă vin pe la tine câteva minute?” sau „Aș dori să mă ocup eu de unele activități pe care le ai de făcut ca să nu te mai stresezi tu. Ar fi ok?”

Iată alte mesaje de condoleanțe recomandate:

Moartea este singurul lucru în viață care se va întâmpla fără nicio îndoială. Trăim împreună însă ne ducem unul câte unul, nimeni nu poate știi exact când și ce va urma după.

Foto: Pexels.com 

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot