Cine și când a fondat PNL, cel mai vechi partid din România?

03.04.2024
Cine și când a fondat PNL, cel mai vechi partid din România?

Unul dintre cele mai vechi și mai importante partide politice din România este PNL (Partidul Național Liberal). Acest partid a fost fondat în anul 1875 de către liderul politic Ion C. Brătianu, într-o perioadă în care România se afla sub dominația Imperiului Otoman. Abia doi ani mai târziu, după războiul ruso-româno-turc (1877-1878) România și-a  obținut independența de stat și a alipit provincia Dobrogea.

Care este istoria PNL?

Pe 24 mai 1875 lua naștere PNL, cea mai veche formațiune politică din țară precum și unul dintre cele mai vechi partide politice din Europa. Membrii fondatori sunt un grup de liberali printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu. De altfel, primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu. În anul 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența.

Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri! (…) Politica este ceva grav, ceva grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale,  Ion I. C. Brătianu

Partidul Național Liberal a activat fără întrerupere până la instaurarea regimului totalitar comunist, care a dizolvat toate partidele politice, inclusiv PNL. În noiembrie 1947, anul în care s-a instaurat comunismul în România, PNL a fost deființat.

În 1989, după căderea comunismului, o parte dintre liberalii din exil s-au întors în ţară și au repus bazele formaţiunii liberale. În primele zile ale anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic. După 1990, PNL a fost condus, în ordine cronologică, de Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Nicolae-Ionel Ciucă.

Ce doctrină are PNL?

Doctrina liberală plasează în centrul ei proprietatea privată. Economic vorbind, liberalismul pledează pentru limitarea implicării statului în economie, considerând că acesta nu trebuie să intervină în mecanismele pieței, ci doar să asigure cadrul legal pentru desfășurarea unei competiții libere și corecte.

Cele mai importante evenimente sub conducerea PNL

Partidul Național Liberal a fost la conducerea României în multe momente importante astfel:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot