Ion I. C. Brătianu: „Politica este ceva grav de tot”

19.12.2022
Ion I. C. Brătianu: „Politica este ceva grav de tot”

Ion I. C. Brătianu a fost unul dintre marii politicieni ai României. Eforturile sale susținute în mediul politic au schimbat în bine soarta țării. Acesta a fost cel care a propus Parlamentului aprobarea Constituţiei din 1923 care a consfințit în fapt Marea Unire din 1918. Cu alte cuvinte, Ion I. C. Brătianu a fost unul dintre artizanii României moderne.

Cariera politică a lui Ion I. C. Brătianu

Ion I.C. Brătianu s-a născut în data de 20 august 1864, în orășelul Florica, cunoscut astăzi ca Ștefănești, din județul Argeș. Ion I. C. Brătianu a fost fiul lui Ion C. Brătianu, cel care a stat la debarcarea lui Alexandru Ioan Cuza de la conducerea țării și instaurarea monarhiei. Așa tată, așa fiu, spune o vorbă din popor. Ambii Brătienii au rămas în istoria țării ca mari oameni politici: primul a adus monarhia în România, iar cel de-al doilea a ajutat la înfăptuirea Marii Uniri.

Ion I. C. Brătianu a fost președintele Partidului Național Liberal timp de 19 ani. La baza acesta a fost inginer, însă nu a profesat niciodată, dedicându-se în întregime politicii. Potrivit Wikipedia.org, Ion I. C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, mai mult decât oricine altcineva în istoria țării noastre, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministrul al Apărării Naționale și tot de două ori ministru al Afacerilor Externe.

Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri! (…) Politica este ceva grav, ceva grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale, a afirmat, la un moment dat, Ion I. C. Brătianu, potrivit adevarul.ro.

Regele Ferdinand I a afirmat despre Ionel Brătianu, cum era alintat de prieteni, că ar fi „zodia bună a României”. De altfel, despre acesta se spunea că el este cel care conduce țara, reușind să își impună ideile foarte ușor în fața monarhului. Adversarii săi politici, de la acea vreme, au afirmat de mai multe ori că Ion I. C. Brătianu ar fi de fapt un rege neîncoronat.

Referitor la Ionel Brătianu, presa scria că acesta ar fi ajutat la rezolvarea crizei monarhice din 1925, când Carol al II-lea a renunțat la tron și la îndatoririle sale către țară. Nicolae Iorga susținea la acea vreme că: „Acum nu mai erau doi stăpâni în România, ci unul singur: Ion Brătianu. Dinastia de Argeş biruise cu totul pe cea de Sigmaringen. Ion I. C. Brătianu rămânea singurul şi absolutul stăpân al unei ţări, care avea nesfârşită răbdare”.

În data de 24 noiembrie 1927, Ion I. C. Brătianu a decedat brusc, la vârsta de 63 de ani, ca urmare a unei infecții generalizate. Trebuie amintit că Ion I. C. Brătianu a fost membru de onoare al Academiei Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot