Cine au fost Pat și Patachon, precursorii lui Stan și Bran? Ce spune expresia „Pat și Patachon”?

26.07.2022
Cine au fost Pat și Patachon, precursorii lui Stan și Bran? Ce spune expresia „Pat și Patachon”?

Cine nu a auzit zicându-se despre două persoane care nu se potrivesc din punct de vedere fizic că sunt ca „Pat și Patachon”. Ei bine, Pat și Patachon au existat în realitate și au o poveste aparte. Cine au fost și cum au reușit cei doi să schimbe lumea filmului?

Cine au fost Pat și Patachon?

Pat și Patachon a fost un cuplu danez de actori de cinema format din Carl Schenström și Harald Madsen. Aceștia au activat în perioada filmului mut și sunt considerați unul dintre cele mai celebre cupluri de comici din istoria cinematografică europeană. În Statele Unite, Pat și Patachon erau cunoscuți sub denumirea de Ole & Axel, în Marea Britanie ca Long & Short, iar în Franța Doublepatte et Patachon.

Duo-ul a debutat în 1921 cu filmul intitulat „Film, Flirt, and Fiancées” și au fost pe prima scenă până în 1940. Cei doi au apărut în 50 de comedii, majoritatea filme mute. 13 dintre aceste pelicule au fost realizate în afara Danemarcei (în Suedia, Germania, Austria și Anglia). Perioada lor de glorie a fost în anii 1920, când Ole și Axel erau principalul produs de export al cinematografiei daneze și prima pereche de comedie cinematografică de renume internațional din lume.

Pat și Patachon au fost și în România

În apogeul carierei lor, Pat și Patachon au ajuns și pe meleaguri mioritice. La cumpăna dintre anii 1930 și 1931, la restaurantul „Luther”, situat în Piața Independenței din Constanța, nr. 7 (azi Piața Ovidiu), au venit cei doi mari actori. Anunțul era făcut în ziarele vremii, la „Mica Publicitate”.

Pe lângă cei doi actori, invitații se mai puteau bucura de alte distracții ca: tombolă, confeti, cotilion (dans cu figuri și scene de mimică). Pat și Patachon urmau să apară pe scenă la ora 23:30.

De unde vine expresia „Pat și Patachon”?

Expresia „Pat și Patachon” descrie în glumă juxtapunerea cu aspect neîndemânatic a doi oameni cu aspect fizic extrem de diferit. Astfel, când cineva vede pe stradă un cuplu în care femeia este mai robust decât bărbatul, poate afirmă cu amuzament: „Parcă sunt Pat și Patachon”.

Carl Schenström a murit în 1942, la vârsta de 61 de ani, iar Harald Madsen s-a stins în 1949 la vârsta de 59 de ani.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot