Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

27.06.2022
Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

Unul dintre misterele care nu au fost elucidate nici până în prezent este cel al existenței lui Yeti. Colocvial vorbind acesta mai este cunoscut și ca „omul zăpezilor” sau „omul pădurilor” și se presupune că ar fi un animal sau un om primitiv care străbate Munții Himalaya.

Legenda despre Yeti a crescut atât de mult, de-a lungul timpului, încât au fost realizate filme, desene animate și chiar jocuri despre acest personaj. Printre cele mai cunoscute creații cinematografice se numără Abominable (2019), Smallfoot (2018) şi The Abominable Snowman (1957).

Cum arată Yeti?

Yeti poate fi considerat o legendă, la fel ca și în cazul lui Bigfoot sau a monstrului din Loch Ness. Nu există nicio dovadă clară că „omul zăpezilor” ar fi existat cu adevărat, chiar dacă mulți susțin că l-au văzut.

Potrivit datelor istorice, poveștile despre Yeti au apărut încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare (20 iulie 356 î. de Hr. – 10 iunie 323 î. de Hr.), când marele conducător a cerut să vadă o astfel de creatură, dar i s-a spus nu poate exista la o altitudine atât de joasă în Valea Indus.

Legendele au crescut și mai mult, începând cu secolul al XX-lea, când au început să fie realizate expediții în Munții Himalaya. Vestea despre creatura zăpezilor s-a răspândit și mai mult atunci când un grup de exploratori britanici au escaladat vârful Everest, iar la întoarcerea acasă au povestit că au văzut dovezi clare ale lui Yeti.

Potrivit legendelor, Yeti are înălțimea unui om (1,50 – 1,80 m), iar corpul său este acoperit cu păr de culoare ruginie, uneori chiar gri. Capul este de formă conică, cu bărbia proeminentă și gura lipsită de buze. Picioarele sale sunt scurte dar late, iar cel de-al doilea deget este mai lung decât degetul mare, ceea ce face urmele sale să fie foarte ușor diferențiate de cele omenești, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Rușii susțin că Yeti este adevărat

În anul 2011, autoritățile rusești au realizat o conferință cu experți care să dovedească dacă Yeti a fost adevărat sau nu. Evenimentul a avut loc în Siberia, iar mai mulți oameni de știință au afirmat că personajul a existat în realitate, fiind prezentate ca și dovezi adăposturi construite din ramurile copacilor, precum și un fir de păr care se presupune că ar fi fost al lui Yeti.

Evenimentul a fost criticat la scară internațională, mai mulți cercetători susținând că nu a fost altceva decât o cascadorie publicitară. Cu toate acestea multă lume crede în existența lui Yeti, iar în Himalaya încă sunt organizate expediții pentru găsirea „omului zăpezilor”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot