Cine a fost Veronica Antal, românca pe care Papa Ioan Paul al II-lea a dorit-o sfântă? Cine a ucis-o?

08.09.2022
Cine a fost Veronica Antal, românca pe care Papa Ioan Paul al II-lea a dorit-o sfântă? Cine a ucis-o?

Vaticanul este centrul Bisericii Catolice și este condus de episcopul Romei, Papa. Creștinismul are cei mai mulți adepți dintre toate religiile din lume și îl are ca figură principală pe Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Foarte multe persoane aleg să își dedice viața în slujba Tatălui ceresc, iar câteva dintre acestea ajung să fie declarate sfinte.

Printre persoanele care au fost beatificate de Biserica Catolică se numără și românca Veronica Antal care are o poveste fabuloasă. Femeia a dus o viață evlaviosă, deși comuniștii au persecutat-o toată viața pentru credința ei. Veronica Antal nu și-a întors niciodată fața de la Dumnezeu.

Cine a fost Veronica Antal?

Veronica Antal s-a născut pe data de 7 decembrie 1935, la Nisiporești, în județul Neamț (pe vremea aceea era județul Roman). Aceasta a fost atrasă de religia creștină de mică, fiind de confesiune romano-catolică. Ulterior, ea a devenit membră a Ordinului Franciscan Secular și a Militia Immaculata. Femeia a rămas cunoscută în lumea catolică pentru dragostea ei nemărginită pentru Fecioara Maria.

Credința ei în Dumnezeu și Iisus Hristos a fost fără limite și și-a dorit toată viața să devină călugărița, însă acest lucru a fost imposibil deoarece comuniștii au desființat la acea vreme toate ordinele religioase catolice. Drept urmare, Veronica a făcut vot de castitate în particular și a trăit în casa părintească precum într-o mănăstire. Cu reguli stricte și în rugăciune.

Bunica ei Zarafina a fost cea care a îndreptat-o, când eram mică, spre credință, părinții fiind mai mereu plecați la muncile câmpului. Încă din copilărie, Veronica și-a arătat devotamentul excesiv față de Fecioara Maria, cea care i-a dat naștere lui Iisus Hristos.

A murit înjunghiată

În seara zilei de 24 august 1958 în timp ce se întorcea de la o parohie învecinată, după participarea la Sfânta Liturghie unde episcopul Petru Pleșca administrase taina mirului mai multor tineri, un bărbat, pe nume Pavel Mocanu, a început să o hărțuiască în drum spre casă. El i-a făcut propuneri indecente și apoi a atacat-o într-un efort zadarnic de a o viola. Aceasta s-a opus, iar individul a înjunghiat-o mortal de 42 de ori, conform Wikipedia.org. Victima avea numai 23 de ani.

Cum a fost beatificată Veronica Antal?

Procesul de beatificare s-a deschis sub Papa Ioan Paul al II-lea, pe data de 10 iulie 2003. Dosarul cu viața Veronicăi Antal a fost trimis la Vatican, în el găsindu-se nu mai puțin de 227 de mărturii scrise. Pe data de 24 mai 2008, la trei ani de la decesul lui Papa Ioan Paul al II-lea, liderii de la Vatican au decis ca româncă noastră să fie declarată sfântă. Liturghia de beatificare a avut loc pe data de 22 septembrie 2018 la Nisiporești, în județul Neamț. Evenimentul a fost prezidat de cardinalul Giovanni Angelo Becciu.

Mesajul pe care-l lasă, mai ales vouă, tânăra Veronica, este un mesaj de lumină şi de speranţă. Fiinţa umană are în sine ceva care o împinge să rişte cu curaj propria-i viaţă în numele demnităţii umane, a libertăţii şi a credinţei religioase. Ea este capabilă să reziste oricărui atac de ură şi de violenţă, fără a renunţa la adevăr şi la iubire, a predicat cardinalul Giovanni Angelo Becciu la slujba de beatificare, potrivit ofmconv.ro.

Astfel, Veronica Antal a devenit cel de-al şaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică.

Foto: vaticannews.va

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 8 septembrie, a 251-a zi în calendarul gregorian și a 252-a în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente ce au marcat istoria omenirii. De asemenea, în fiecare an pe 8...
Cele mai noi articole
Care este diferența dintre acru și amar?
Care este diferența dintre acru și amar?
Gustul este unul dintre cele cinci simțuri clasice pe care omul și le-a dezvoltat de-a lungul evoluției speciei. Acesta reprezintă senzația pe care o simțim în momentul în care o substanță... citește tot
Cum se extrag perlele dintr-o scoică?
Cum se extrag perlele dintr-o scoică?
Perlele naturale sunt produse de scoici, iar pentru a fi mai preciși acestea sunt realizate doar de stridii. Procesul este unul complex, care necesită timp, însă rezultatul final este... citește tot
Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?
Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?
Oțetul balsamic a pătruns de câțiva ani și pe piața din România și este la mare căutare. Acesta este un oțet închis la culoare, concentrat și intens aromat. Acesta este originar din... citește tot