Cine a fost Veronica Antal, românca pe care Papa Ioan Paul al II-lea a dorit-o sfântă? Cine a ucis-o?

08.09.2022
Cine a fost Veronica Antal, românca pe care Papa Ioan Paul al II-lea a dorit-o sfântă? Cine a ucis-o?

Vaticanul este centrul Bisericii Catolice și este condus de episcopul Romei, Papa. Creștinismul are cei mai mulți adepți dintre toate religiile din lume și îl are ca figură principală pe Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Foarte multe persoane aleg să își dedice viața în slujba Tatălui ceresc, iar câteva dintre acestea ajung să fie declarate sfinte.

Printre persoanele care au fost beatificate de Biserica Catolică se numără și românca Veronica Antal care are o poveste fabuloasă. Femeia a dus o viață evlaviosă, deși comuniștii au persecutat-o toată viața pentru credința ei. Veronica Antal nu și-a întors niciodată fața de la Dumnezeu.

Cine a fost Veronica Antal?

Veronica Antal s-a născut pe data de 7 decembrie 1935, la Nisiporești, în județul Neamț (pe vremea aceea era județul Roman). Aceasta a fost atrasă de religia creștină de mică, fiind de confesiune romano-catolică. Ulterior, ea a devenit membră a Ordinului Franciscan Secular și a Militia Immaculata. Femeia a rămas cunoscută în lumea catolică pentru dragostea ei nemărginită pentru Fecioara Maria.

Credința ei în Dumnezeu și Iisus Hristos a fost fără limite și și-a dorit toată viața să devină călugărița, însă acest lucru a fost imposibil deoarece comuniștii au desființat la acea vreme toate ordinele religioase catolice. Drept urmare, Veronica a făcut vot de castitate în particular și a trăit în casa părintească precum într-o mănăstire. Cu reguli stricte și în rugăciune.

Bunica ei Zarafina a fost cea care a îndreptat-o, când eram mică, spre credință, părinții fiind mai mereu plecați la muncile câmpului. Încă din copilărie, Veronica și-a arătat devotamentul excesiv față de Fecioara Maria, cea care i-a dat naștere lui Iisus Hristos.

A murit înjunghiată

În seara zilei de 24 august 1958 în timp ce se întorcea de la o parohie învecinată, după participarea la Sfânta Liturghie unde episcopul Petru Pleșca administrase taina mirului mai multor tineri, un bărbat, pe nume Pavel Mocanu, a început să o hărțuiască în drum spre casă. El i-a făcut propuneri indecente și apoi a atacat-o într-un efort zadarnic de a o viola. Aceasta s-a opus, iar individul a înjunghiat-o mortal de 42 de ori, conform Wikipedia.org. Victima avea numai 23 de ani.

Cum a fost beatificată Veronica Antal?

Procesul de beatificare s-a deschis sub Papa Ioan Paul al II-lea, pe data de 10 iulie 2003. Dosarul cu viața Veronicăi Antal a fost trimis la Vatican, în el găsindu-se nu mai puțin de 227 de mărturii scrise. Pe data de 24 mai 2008, la trei ani de la decesul lui Papa Ioan Paul al II-lea, liderii de la Vatican au decis ca româncă noastră să fie declarată sfântă. Liturghia de beatificare a avut loc pe data de 22 septembrie 2018 la Nisiporești, în județul Neamț. Evenimentul a fost prezidat de cardinalul Giovanni Angelo Becciu.

Mesajul pe care-l lasă, mai ales vouă, tânăra Veronica, este un mesaj de lumină şi de speranţă. Fiinţa umană are în sine ceva care o împinge să rişte cu curaj propria-i viaţă în numele demnităţii umane, a libertăţii şi a credinţei religioase. Ea este capabilă să reziste oricărui atac de ură şi de violenţă, fără a renunţa la adevăr şi la iubire, a predicat cardinalul Giovanni Angelo Becciu la slujba de beatificare, potrivit ofmconv.ro.

Astfel, Veronica Antal a devenit cel de-al şaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică.

Foto: vaticannews.va

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot