Cine a fost românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu?

08.04.2021
Cine a fost românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu?

Anul acesta, pe 9 ianuarie, s-au împlinit 10 ani de la moartea profesorului Raul Volcinschi, un nume aparent necunoscut pentru mulți dintre români. În realitate, Raul Volcinschi a fost o adevărată legendă a luptei împotriva comuniștilor și a comunismului, cea mai mare oroare a secolului al XX-lea.

Volcinschi s-a împotrivit comunismului toată viaţa lui. A fost creierul mişcării anticomuniste a studenţilor clujeni din anul 1956 și a rămas în istorie ca fiind singurul deținut politic care a reuşit să evadeze vreodată din beciurile Securităţii din Cluj. Dar, peste toate acestea, el a fost omul care a plănuit asasinarea lui Nicolae Ceauşescu în anul 1983.

Cine a fost românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu?

Raul Volcinschi s-a născut la 14 septembrie 1923, la Cernăuţi, într-o familie de boieri bucovineni a cărei atestare documentară datează încă din anul 1600.

Ulterior, s-a stabilit la Cluj-Napoca, unde s-a licenţiat în Drept şi și-a luat doctoratul în Ştiinţe Economice, iar mai apoi a devenit cel mai tânăr lector universitar la 26 de ani și şef de catedră la Universitatea „Victor Babeş” din orașul de sub Dealul Feleacului.

În anul 1956, pe când avea 33 de ani, Raul Volcinschi a fost unul dintre cei care au organizat revoltele studenților din Cluj. Aceștia trebuiau să ia legătura cu luptătorii împotriva comunismului din Munţii Făgăraş care urmau să le furnizeze arme automate cu ajutorul cărora plănuiau să atace închisorile din Gherla şi din Aiud pentru a-i elibera pe deținuții politici închiși acolo.

De asemenea, tinerii studenți clujeni aveau de gând să atace, în Transilvania, trenurile cu prizonieri ai Revoluției anticomuniste din Ungaria, care urmau să fie deportați în fosta Uniune Sovietică. În urma unei trădări, Securitatea a dejucat toate aceste planuri, iar conspiratorii au fost arestaţi.

Primarul Clujului, membru al grupului conspirativ

Raul Volcinschi a fost condamnat la 25 de ani de temniţă grea, însă a reușit o evadare spectaculoasă. El a fost, însă, prins din nou şi condamnat la încă 20 de ani, apoi eliberat și, din nou, arestat pentru complot. Deţinuţii politici au fost graţiaţi în 1964, dar Volcinschi a continuat să fie supravegheat de Securitate.

În anul 1981, profesorul Volcinschi a constituit un grup conspirativ format din fostul primar al Clujului din perioada 1944-1948, Tudor Bugnariu, fostul decan al Facultăţii de Drept, Simion Pop, şi fostul profesor de Drept, Mircea Stoica. Împreună cu aceștia, doi ani mai târziu, Volcinschi a pus la cale un atentat la viața fostului dictator, Nicolae Ceaușescu.

Cei patru au convins trei tineri muncitori – Viorel Rovențu, Petre Năstase și Nicolae Stanciu – să pună în practică atentatul. Ei au aflat că pe 17 septembrie 1983 Nicolae Ceaușescu urma să efectueze una dintre celebrele sale „vizite de lucru” la un C.A.P. din județul Giurgiu și s-au hotărât să-l omoare acolo.

Întors acasă, am hotărât să merg cu Năstase la Gostinu, pentru a face recunoaşterea în teren. Astfel, am renunţat la porţiunea drumului în pantă, întrucât nu aveam retragerea asigurată şi am optat pentru cel de-a doua variantă. Am ales o curbă dublă cu unghiuri de 90 de grade; între cele două curbe de 90 se afla un segment drept de 50-60 m şi un mal de pământ care ne permitea să dominăm escorta. Intrând în curbă, viteza de deplasare a coloanei oficiale se reducea considerabil la 30-40 km/oră; intraţi între cele două curbe erau prinşi strategic în capcană; cele două guri de foc automat erau de ajuns pentru a schimba mai din timp destinul acestei ţări.

Efectele previzibile ale gloanţelor pistoalelor mitralieră la un foc automat trăgînd asupra dictatorului Nicolae Ceauşescu – o ţinta între 20 m şi 50 m – arată că, în urma atentatului… nu ar mai fi existat supravieţuitori. Fuga de la faţa locului ne-o asiguram cu motocicleta mea Iawa de 350 cm cubi, ce ne permitea să dispărem foarte repede. Aveam sute de tripoduri cu cuie pe care urma să le aruncăm în spatele nostru pentru ca posibilii urmăritori să fie opriţi. (Raul Volcinschi)

 

Numai că şi acest complot a fost descoperit de Securitate. Deşi au fost torturaţi, cei trei muncitori nu au dezvăluit numele complicilor. Cei trei au fost condamnaţi pentru furt cu circumstanţe agravante şi au primit pedeapsa capitală.

„Sentinţa a fost comutată, ulterior, în 25 de ani de închisoare, iar baieţii, săracii, au fost eliberaţi abia în perioada Administraţiei Constantinescu. Ăştia au fost, ăştia sunt eroi anticomunişti, nu tot soiul de dizidenţi închipuiţi”, spunea profesorul Volcinschi.

Viorel Rovențu, „un om deosebit, cu o putere de convingere enormă”

Viorel Rovențu este cel care și-a asumat responsabilitatea uriașă de a-l asasina pe Nicolae Ceaușescu în speranța că, astfel, va reuși să elibereze România de oroarea numită comunism. Când a fost racolat de Volcinschi muncea ca șofer pe Raba pe un șantier din Craiova. De altfel, profesorul Volcinschi considera că Rovențu este omul potrivit pentru asta.

„Într-o zi, după lungi discuţii, m-a încercat printr-un joc de cuvinte pentru a vedea cum reacţionez în urma propunerii lui de a face parte dintr-un grup de persoane cu gândiri antitotalitare constituit împotriva regimului comunist. Nu am stat pe gânduri. Am acceptat orice propunere venea din partea lui. Era un om deosebit, cu o putere de convingere enormă”, povestea Rovențu pentru certitudinea.ro.

 

Foto: Captură Youtube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot