Cine a fost Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat istoria nordicilor?

13.03.2023
Cine a fost Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat istoria nordicilor?

Țările nordice sunt cunoscute ca fiind pașnice și cu o speranță de viață foarte înaltă. A fost totuși o perioadă în care din nord veneau hoardele de războinici dornici să distrugă tot ce le stă în cale. Vikingii au fost un popor care și-a lăsat amprenta în zona nordică a Europei, dar și în Anglia de astăzi. Cine a fost regele Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat defintiv istoria locuitorilor din nordul „Bătrânului continent”.

Ragnar, ficțiune sau realitate?

Ragnar

În ultimii ani, serialul Vikingii a intrat în casele oamenilor spunând poveștile nordului. În primele sezoane ale serialului, personajul principal a fost Ragnar Lodhbrok. Un bărbat cu ochi albaștri, statură voinică și cu o putere superioară. A existat cu adevărat acest personaj în trecut istoric al popoarelor nordice?

Conform documentelor, legendele scandinave îl prezintă pe Ragnar Lodbrock ca fiind un erou legendar. Pentru publicul nordic, acesta este cunoscut din poeziile nordice vechi. Potrivit literaturii tradiționale, Ragnar a fost la conducerea raidurilor în Insulele Britanice și a Sfântului Imperiu Roman din secolul al IX-lea.

Poveștile scandinave spun povestea unui Ragnar, fiul regelui Sigurd Hring, care a avut 3 soții. Cu cea de-a treia, Aslaug, a avut 3 fii. Ivar-fără-oase, Bjorn Ironside și Sigurd snake-in-the-eye. Astfel că, se spune că Ragnar a pornit în Anglia cu doar două corăbii pentru a cuceri pământul și a dovedi că este mai bine decât fiii săi. Forțele regelui Aella l-au învins, astfel că a fost aruncat într-o groapă de șerpi. În timp ce se afla în groapa, legendele spun că a prezis sosirea Marii Armate Păgâne din 865 Î.Hr.

„Cum ar mormăi purceii mici dar ar ști cum. Mistrețul bătrân suferă”. citatul celebru legendar al lui Ragnar.

Ce este adevărat din legendă?

Acuratețea istoriei este departe de a fi precisă. Din păcate, documentele și oamenii de știință nu au reușit să susțină concret existența unui personaj pe nume Ragnar. Pe de altă parte, fiii săi sunt personaje care au reușit să schimbe viitorul armatelor scandinave.

După ce tatăl lor a fost omorât cu brutalitate de regele Aella, fiii săi s-au unit pentru a distruge forțele anglicane. După ce regele este înfrânt, fiecare fiu și-a ales propriul viitor. Când se întorc în Scandinavia, ei își împart regatul astfel. Bjorn Ironside va rămâne cu Uppsala și Suedia. Sigur snake-in-the-eye va deține Zealand, Scania, Hallad și Oppland. Ivar primeșe Jutlanda și Wendland.

Arborele genealogic făcut de oamenii de știință a arătat faptul că strănepoata lui Sigurd se căsătorește cu regele Hedmark cel Negru. Fiul celor doi devine primul rege al Norvegiei: Harald Fairhair.

Foto: Looper.com & IMDB.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot