Cine a fost Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat istoria nordicilor?

13.03.2023
Cine a fost Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat istoria nordicilor?

Țările nordice sunt cunoscute ca fiind pașnice și cu o speranță de viață foarte înaltă. A fost totuși o perioadă în care din nord veneau hoardele de războinici dornici să distrugă tot ce le stă în cale. Vikingii au fost un popor care și-a lăsat amprenta în zona nordică a Europei, dar și în Anglia de astăzi. Cine a fost regele Ragnar Lodhbrok și cum a schimbat defintiv istoria locuitorilor din nordul „Bătrânului continent”.

Ragnar, ficțiune sau realitate?

Ragnar

În ultimii ani, serialul Vikingii a intrat în casele oamenilor spunând poveștile nordului. În primele sezoane ale serialului, personajul principal a fost Ragnar Lodhbrok. Un bărbat cu ochi albaștri, statură voinică și cu o putere superioară. A existat cu adevărat acest personaj în trecut istoric al popoarelor nordice?

Conform documentelor, legendele scandinave îl prezintă pe Ragnar Lodbrock ca fiind un erou legendar. Pentru publicul nordic, acesta este cunoscut din poeziile nordice vechi. Potrivit literaturii tradiționale, Ragnar a fost la conducerea raidurilor în Insulele Britanice și a Sfântului Imperiu Roman din secolul al IX-lea.

Poveștile scandinave spun povestea unui Ragnar, fiul regelui Sigurd Hring, care a avut 3 soții. Cu cea de-a treia, Aslaug, a avut 3 fii. Ivar-fără-oase, Bjorn Ironside și Sigurd snake-in-the-eye. Astfel că, se spune că Ragnar a pornit în Anglia cu doar două corăbii pentru a cuceri pământul și a dovedi că este mai bine decât fiii săi. Forțele regelui Aella l-au învins, astfel că a fost aruncat într-o groapă de șerpi. În timp ce se afla în groapa, legendele spun că a prezis sosirea Marii Armate Păgâne din 865 Î.Hr.

„Cum ar mormăi purceii mici dar ar ști cum. Mistrețul bătrân suferă”. citatul celebru legendar al lui Ragnar.

Ce este adevărat din legendă?

Acuratețea istoriei este departe de a fi precisă. Din păcate, documentele și oamenii de știință nu au reușit să susțină concret existența unui personaj pe nume Ragnar. Pe de altă parte, fiii săi sunt personaje care au reușit să schimbe viitorul armatelor scandinave.

După ce tatăl lor a fost omorât cu brutalitate de regele Aella, fiii săi s-au unit pentru a distruge forțele anglicane. După ce regele este înfrânt, fiecare fiu și-a ales propriul viitor. Când se întorc în Scandinavia, ei își împart regatul astfel. Bjorn Ironside va rămâne cu Uppsala și Suedia. Sigur snake-in-the-eye va deține Zealand, Scania, Hallad și Oppland. Ivar primeșe Jutlanda și Wendland.

Arborele genealogic făcut de oamenii de știință a arătat faptul că strănepoata lui Sigurd se căsătorește cu regele Hedmark cel Negru. Fiul celor doi devine primul rege al Norvegiei: Harald Fairhair.

Foto: Looper.com & IMDB.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot