Cine a fost Maria Montessori? Ce sacrificii a făcut pentru carieră?

29.12.2020
Cine a fost Maria Montessori? Ce sacrificii a făcut pentru carieră?

Maria Montessori. De-a lungul istoriei, femeile au avut un statut social diferit față de cel al bărbaților. Chiar și în prezent, există state unde doamnele și domnișoarele nu au aceleași drepturi ca și bărbații. Cu toate dificultățile vieții, din când în când, apare câte o personalitate care schimbă întreaga concepție a societății.

Maria Montessori a fost o femeie excepțională care, la vremea ei, a spart toate tiparele din acea perioadă, dovedind că femeile sunt la fel de inteligente ca bărbații. Doamna Montessori a creat un sistem pedagogic pentru copiii foarte tineri și pentru cei cu deficiențe mintale.

Viața Mariei Montessori

Maria Montessori s-a născut la 31 august 1870 în Ancona, Italia și a murit pe 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda. În decursul vieții, aceasta a fost medic și pedagog italian, înființând școli peste tot, care predau după metodele sale.

Maria a fost de mică un copil talentat și visa să devină medic sau inginer. Stereotipurile din societatea italiană de la sfârşitul secolului al XIX-lea aveau să îi pună multe piedici, iar tatăl ei nu vedea cu ochi buni ambițiile fetei. În acea perioadă, femeile aveau alt rol în societate, însă încăpățânarea Mariei a dat roade, aceasta studiind medicina la Universitatea din Roma.

La facultate, toată lumea avea o atitudine ostilă față de ea, inclusiv profesorii. Cu toate că presiunea psihologică era foarte mare, Maria nu a abandonat, iar în ultimii 2 ani de studiu, aceasta a aprofundat cunoştinţele şi practica în pediatrie şi psihiatrie. Ușor, ușor a ajuns să lucreze în spital, în domeniul la care visa, și a devenit expertă în medicina pentru copii, primind titlul de „doctor în medicină”.

După mai multe studii și analize, Maria Montessori a observat că mulți dintre copiii cu deficiențe mintale pot fi tratați și a decis că este nevoie de un sistem educațional bazat pe pedagogie, ci nu pe medicină. Drept urmare, în Italia, Liga Naţională a înfiinţat „Şcoala de ortofrenie‟ – un institut special pentru formarea profesorilor, în scopul educării copiilor cu tulburări mintale. La această şcoală, Maria a fost numită director-adjunct.

Metodele Mariei au fost atât de eficiente încât elevii care aveau probleme mintale au trecut examenele destinate copiilor normali.

Maria Montessori și-a abandonat fiul, Mario, pentru a-și continua cariera

Din punct de vedere profesional Maria a fost un geniu, însă pe plan personal a avut probleme. În tinerețe, aceasta a avut o aventură amoroasă cu colegul ei Giuseppe Montesano. Drept urmare s-a născut băiețelul Mario, însă cei doi au decis să nu se căsătorească, dar să rămână fideli unul altuia.

Din nefericire pentru Maria, bărbatul a luat de soție o altă femeie, astfel, ea a trebuit să își lase băiețelul în grija unei asistente medicale, fiindcă i-ar fi distrus toată cariera. La acea vreme, societatea italiană era foarte critică cu femeile care aveau copii în afara căsătoriilor.

După ce băiatul a crescut, acesta s-a apropiat de mama sa și a înțeles de ce a luat această decizie. Ba mai mult, Mario a fost implicat în toate iniţiativele Mariei, activând aproape de ea, ca asistent. Ulterior, acesta i-a continuat munca şi a apărat principiile mamei sale pentru tot restul vieţii.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot